Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 24-Μαϊ-2020 13:18

  Μ. Βαρβιτσιώτης: H ψυχραιμία να μην παρερμηνευτεί ως αδυναμία

  Μ. Βαρβιτσιώτης: H ψυχραιμία να μην παρερμηνευτεί ως αδυναμία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Τα καταστρεπτικά χαρακώματα "Βορείων" και "Νοτίων" δεν πρέπει να έχουν θέση στον ευρωπαϊκό διάλογο" επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του στον Φιλελεύθερο της Κυριακής. "Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να σπαταλά χρόνο σε ατέρμονες συγκρούσεις και κοντόφθαλμους εσωτερικούς διχασμούς" αναφέρει χαρακτηριστικά και τονίζει ότι η πανδημία δημιούργησε νέα δεδομένα ως προς τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. "Μίας Ευρώπης που μέσα από τα διδάγματα της πανδημίας, θέλουμε να βγει πιο δυνατή, πιο ενωμένη και να ανταποκρίνεται στις φιλοδοξίες των πολιτών της" υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

  Ενόψει της τουριστικής περιόδου, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημειώνει ότι "η απάντηση της χώρας στην πανδημία αποτελεί διαβατήριο ασφάλειας, αξιοπιστίας και υγείας που θα προσελκύσει τους ξένους επισκέπτες". 

  Επιπλέον, με αφορμή τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα, τονίζει ότι "δεν κάνουμε εκπτώσεις στην εθνική μας κυριαρχία" και ότι "η ψυχραιμία που επιδεικνύουμε ως τώρα, σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να παρερμηνευτεί ως αδυναμία". Ο κ. Βαρβιτσιώτης παρατηρεί ότι τους τελευταίους μήνες η Τουρκία ακολουθεί μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση τόσο στην επιθετική της ρητορική όσο και στις προκλητικές της ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα αλλά και την Κύπρο και σημείωσε ότι η κλιμάκωση αυτή προφανώς μας προβληματίζει και έχει ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά μας, σε πολιτικό κι επιχειρησιακό επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο, διαμηνύει πως "η Ελλάδα και μπορεί και θα υπερασπιστεί, αδιαπραγμάτευτα, τα συμφέροντά της με οποιοδήποτε τρόπο κριθεί απαραίτητος απέναντι σε κάθε πρόκληση που θα δεχτεί". Περαιτέρω σημειώνει πως οι παραβιάσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων θα παίρνουν πάντα την απάντηση που αναλογεί και αρμόζει.

  O αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών μιλά ακόμη για τη δυναμική των πολυμερών σχημάτων στη Ν.Α Μεσόγειο και την ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναλύει πως κεντρικό θέμα θα είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία και το κράτος δικαίου την εποχή της πανδημίας και επισημαίνει: "Στο επίκεντρο θα βρεθούν ακόμα η εκπαίδευση και ο δημοκρατικός πολιτισμός στην ψηφιακή εποχή, τα παιδιά ως ευάλωτα άτομα (παιδιά ενώπιον του κινδύνου της φτώχειας, θύματα βίας, εμπορίας, αναγκαστικής εργασίας, ασυνόδευτοι πρόσφυγες ανήλικοι) και η διασφάλιση του δικαιώματος των νέων γενεών να απολαμβάνουν την πολιτιστική κληρονομιά αλώβητη από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ένα ακόμη κεφάλαιο αποτελούν ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης , τα κοινωνικά δικαιώματα στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης και οι επιπτώσεις της κρίσης πανδημίας στο δικαίωμα πρόσβασης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στην υγεία ως δημόσιο αγαθό. Κεντρικό γεγονός της Προεδρίας θα είναι η διοργάνωση της 130ής Υπουργικής Συνόδου της Επιτροπής Υπουργών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 4 Νοεμβρίου 2020, ανήμερα της 70ής επετείου της υπογραφής της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Στόχος είναι η υιοθέτηση μίας Διακήρυξης, που θα έχει σαν θέμα τις επιπτώσεις της πανδημίας στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες".

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ