Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Μαϊ-2020 18:07

  Την ψηφιοποίηση των διαδικασιών για τις εξαγωγές προϊόντων ζωικής και φυτικής προέλευσης συζήτησαν Πιερρακάκης - ΦΑραμπατζή

  Την ψηφιοποίηση των διαδικασιών για τις εξαγωγές προϊόντων ζωικής και φυτικής προέλευσης συζήτησαν Πιερρακάκης - ΦΑραμπατζή
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η δημιουργία ενός συστήματος για την απλοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών που θα διευκολύνει τις επιχειρηματικές συναλλαγές, συζητήθηκε σε συνάντηση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη με την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή.

  "Μέσω της συνεργασίας των δύο Υπουργείων, η διαδικασία αυτή πρόκειται να ψηφιοποιηθεί ώστε ο ενδιαφερόμενος να μπορεί μ’ ένα κλικ να "κατεβάζει" τα πιστοποιητικά στον υπολογιστή ή το κινητό του ενώ ταυτόχρονα θα μπορεί να έχει εύκολη και συνεχή πρόσβαση στο πληροφοριακό υλικό για τα ισχύοντα σε κάθε αγορά – στόχο για τα προϊόντα του", επισημαίνει η κ. Αραμπατζή.

  Όπως τονίστηκε και από τις δυο πλευρές, στόχος είναι το σύστημα να αντλεί τα υπάρχοντα στοιχεία από το κοινοτικό TRACES NT για τις εισαγωγές προϊόντων. Εν συνεχεία, μέσω αυτού θα μπορεί να αντλείται από τους εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων το "ηλεκτρονικό κτηνιατρικό πιστοποιητικό" για να προχωρήσουν, με την διαδικασία της διασάφησης τις εξαγωγές τους.

  Χαρακτηριστικό είναι πως σήμερα απαιτούνται περισσότερα από 200 πιστοποιητικά για τις εξαγωγές προϊόντων κτηνιατρικού ενδιαφέροντος. Ανάλογη διαδικασία ψηφιοποίησης και απλούστευσης διαδικασιών θα ακολουθηθεί και στις εξαγωγές φυτών και φυτικών προϊόντων.

  "Με το νέο πληροφοριακό σύστημα, στόχος μας είναι να μειώσουμε σημαντικά το διοικητικό βάρος των εξαγωγών σε τρίτες χώρες για τις επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό και, συνεπώς, να τις διευκολύνουμε να πολλαπλασιάσουν τις εξαγωγές τους ενθαρρύνοντας την εξωστρέφεια του Αγροδιατροφικού Τομέα, που αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη" υπογράμμισε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

  Τέλος, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΑΑΤ με το νέο σύστημα το Δημόσιο θα έχει στην ουσία για πρώτη φορά τη δυνατότητα άμεσης, on line πρόσβασης στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων", "πολύτιμο εργαλείο για τη λήψη αποφάσεων σε υπηρεσιακό και πολιτικό επίπεδο", σημειώνει η κ. Αραμπατζή, η οποία αναδεικνύει και τη σημασία του νέου συστήματος στην αντιμετώπιση των "ελληνοποιήσεων" μέσω και της επικείμενης ενεργοποίησης του ηλεκτρονικού τιμολογίου από την ΑΑΔΕ.

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ