Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Μαϊ-2020 09:02

  Επιτακτική ανάγκη η οικονομική ασφάλεια των εργαζομένων

  Επιτακτική ανάγκη η οικονομική ασφάλεια των εργαζομένων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Το 40% των επιχειρήσεων δε διαθέτει διαδικασίες υποστήριξης των εργαζομένων, σύμφωνα με τον Δημήτρη Καλούδη, Head, Employee Benefits (Ομαδικές Ασφαλίσεις) της MATRIX Brokers, της ελληνικής μεσιτικής εταιρίας – μέλος του Ομίλου Howden που πραγματοποίησε σχετική έρευνα. Και αυτό παρά το γεγονός ότι το συντριπτικό 96% των εργοδοτών ήταν πεπεισμένο ότι ένα ποσοστό του προσωπικού τους αντιμετώπιζε τέτοια σοβαρά ζητήματα.

  Οι εργαζόμενοι, σήμερα περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται να νιώθουν οικονομικά ασφαλείς, προσθέτει η Cheryl Brennan, Επικεφαλής του Corporate Consulting του τομέα Employee Benefits & Wellbeing της Howden. Είναι γεγονός ότι η ανησυχία που προκαλεί η οικονομική ανασφάλεια στους εργαζόμενους έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική τους υγεία και κατ’ επέκταση στην παραγωγικότητά τους.

  "Στην Ελλάδα, οι εργοδότες συνήθως συνδέουν την εξασφάλιση του ευ ζην των εργαζομένων μιας επιχείρησης αποκλειστικά με την αύξηση του μισθολογικού κόστους, δηλαδή με επιβάρυνση των οικονομικών αποτελεσμάτων τους, κάτι που είναι αβάσταχτο, ειδικά για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τη κρίση”, αναφέρει ο Δημήτρης Καλούδης.

  Υπάρχουν, όμως, εναλλακτικές; Σύμφωνα με τον επικεφαλής των Ομαδικών Ασφαλίσεων της MATRIX Brokers, η παροχή στους εργαζόμενους προγραμμάτων ομαδικής ασφάλισης που εστιάζουν στην υγεία ή στη σύνταξη, όχι μόνον επηρεάζει ελάχιστα το μισθολογικό κόστος, αλλά αποτελεί και μέσο σημαντικής φορολογικής ελάφρυνσης. Παράλληλα, οι ασφαλιστικές εταιρίες έχουν ήδη εμπλουτίσει τα προγράμματα Ομαδικής Ασφάλισης με νέες παροχές πρόληψης και ευεξίας, συνδυάζοντας έτσι τις υψηλού επιπέδου ασφαλιστικές υπηρεσίες με επιπλέον κίνητρα (πρόληψη, άθληση κ.ο.κ.) που στόχο έχουν να συμβάλλουν θετικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων.

  Τι αποκαλύπτει έρευνα της REBA

  Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, που διενεργήθηκε από την Reward & Employee Benefits Association (REBA), με αντικείμενο τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19, η Cheryl Brennan υπογραμμίζει ότι μεγάλος αριθμός εργοδοτών προσανατολίζονται στο να προσφέρουν στήριξη στο προσωπικό τους, να ενισχύσουν δηλαδή τους εργαζόμενους, όχι μόνον σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο ευ ζην. Οι πρωτοβουλίες αυτές προγραμματίζονται παράλληλα με σημαντικές αυξήσεις στην δαπάνη για ομαδικές και άλλου είδους ασφαλίσεις.

  Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 62% των επιχειρήσεων παρείχε στους εργαζόμενους εκπαίδευση επί οικονομικών θεμάτων, το 31% χρηματοοικονομικές συμβουλές, ενώ αρκετοί είναι οι εργοδότες που είτε συζητούν είτε έχουν ήδη δημιουργήσει ένα ειδικό Ταμείο στήριξης για τα μέλη του προσωπικού τους που επλήγησαν σοβαρά από την πανδημία.

  Ένα ακόμη σημαντικό εύρημα είναι ότι το ένα τέταρτο των εργοδοτών που συμμετείχαν στην έρευνα έχει αυξήσει σημαντικά το κονδύλι που αφορά στο πρόγραμμα στήριξης των εργαζομένων, το ένα όγδοο (13%) έχει αυξήσει τη δαπάνη που αφορά στις υπηρεσίες τηλεϊατρικής, πάντα για το προσωπικό της επιχείρησης, και ποσοστό 8%, δηλαδή ο ένας στους δώδεκα εργοδότες, παρέχει, για πρώτη φορά, τέτοιου είδους υπηρεσίες.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ