Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Μαϊ-2020 07:45

  Ανάσα στην τουριστική αγορά από τα μέτρα στήριξης, σημαντική η μείωση του ΦΠΑ

  Ανάσα στην τουριστική αγορά από τα μέτρα στήριξης, σημαντική η μείωση του ΦΠΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την απαραίτητη ανάσα στην τουριστική αγορά που εδώ και τρεις μήνες βρίσκεται στο μηδέν, αλλά και τη βάση για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων, της ταξιδιωτικής ροής και των εισπράξεων, δίνουν τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνηση.
   
  Η έναρξη της τουριστικής σεζόν από τις 15 Ιουνίου με το άνοιγμα των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας, αλλά και η επανέναρξη των απευθείας πτήσεων εξωτερικού προς τους τουριστικούς προορισμούς από τον Ιούλιο, σε συνδυασμό με τη μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, που αποτελούσε πάγιο αίτημα της αγοράς, θεωρούνται από παράγοντες του χώρου πως θα συμβάλουν καθοριστικά στην ανάνηψη του τουριστικού κλάδου- που την προηγούμενη χρονιά έφερε 18,2 δισ. εισπράξεις, 33 εκατ. αφίξεις και απασχολεί 360 χιλιάδες εργαζόμενους σε καταλύματα και εστίαση- και παράλληλα θα επισπεύσουν την ανάκαμψη του τις επόμενες σεζόν.
   
  Σημειώνεται πως ο ΦΠΑ μειώνεται στο τουριστικό πακέτο από 80/20 (80% με 13% και 20% με 24%) σε 90/10 για την περίοδο 1 Ιουνίου έως τις 31 Οκτωβρίου.
   
  Εξίσου θετική κρίνεται από φορείς του τουριστικού χώρου η απελευθέρωση της εισόδου επισκεπτών από χώρες με καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και πως θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι για επιδημιολογικούς λόγους.
   
  Στα μέτρα οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων περιλαμβάνεται η επέκταση δικαιώματος αναστολής σύμβασης εργασίας  έως και τον Ιούλιο, η μείωση ενοικίου επιχειρήσεων 40% έως και τον Αύγουστο, ο νέος μηχανισμός ενίσχυσης απασχόλησης "SURE" μέχρι και τον Σεπτέμβριο, η ενίσχυση των εποχιακά απασχολούμενων, η επιστρεπτέα προκαταβολή, η μείωση προκαταβολής φόρου, η μείωση ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, τα μη-αλκοολούχα ποτά και επιχειρηματική χρηματοδότηση.
   

  Το σχέδιο "Restart Tourism"

  Σταδιακά θα γίνει το άνοιγμα του Τουρισμού, σύμφωνα με το σχέδιο "Restart Tourism" που περιέγραψε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. Στις 25 Μαΐου ανοίγει το yachting, την 1η Ιουνίου οι κατασκηνώσεις και τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας και από 15 Ιουνίου τα υπόλοιπα καταλύματα.
   
  Στα νησιά θα υπάρξουν συνολικά 600 κλίνες Covid για τη διαχείριση πιθανών κρουσμάτων και δρομολογείται η εγκατάσταση 20 νέων αναλυτών για τεστ.
   
  Έχει εκπονηθεί επίσης πλάνο  διαχείρισης κρούσματος, με δύο άξονες: Ενίσχυση υγειονομικής ικανότητας προορισμών (εξασφάλιση πραγματοποίησης ελέγχων, ορισμός συνεργαζόμενου γιατρού με κάθε  κατάλυμα ως το πρώτο σημείο αξιολόγησης κρούσματος, ορισμός συντονιστή από το κατάλυμα για την διαχείριση περιπτώσεων κρουσμάτων) και την επιχειρησιακή διαχείριση κρούσματος (γιατρός καταλύματος που επιλαμβάνεται σε πρώτο χρόνο, ειδικοί "χώροι καραντίνας" ανά περιφέρεια/ νησί, μεταφορά σε δομή υγείας αν αυτό κριθεί απαραίτητο).

  Η πρώτη αντίδραση στις κυβερνητικές εξαγγελίες ήρθε από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννη Ρέτσο, ο οποίος είπε πως τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης κινούνται στην σωστή κατεύθυνση για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων, την προστασία της εργασίας και τη μείωση των δεδομένων και μεγάλων απωλειών για το 2020.
  Υπάρχουν, όπως είπε, ακόμα πεδία σημαντικών βελτιώσεων και πρωτοβουλιών, τόσο στα εργασιακά ζητήματα, όσο και στα ζητήματα της φορολογίας, που αφορούν την επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ στα καταλύματα, στην υπηρεσία του τουριστικού πακέτου και στον θαλάσσιο τουρισμό.

  Τρεις "κατηγορίες" προορισμών

  Ανάλογα τέλος με την προσβασιμότητα σε δομές υγείας και πραγματοποίηση των ελέγχων, οι προορισμοί χωρίζονται σε τρία επίπεδα κινδύνου: υψηλό, μεσαίο και χαμηλό.
   
  Στο χαμηλό επίπεδο εντάσσονται η ηπειρωτική Ελλάδα, η Κρήτη και προορισμοί με δυνατότητα πρόσβασης στις υποδομές υγείας της ηπειρωτικής Ελλάδας σε 2 ώρες (με πλοίο ή αυτοκίνητο), στο μεσαίο οι προορισμοί που διαθέτουν ανεπτυγμένες υποδομές υγείας και στο υψηλό επίπεδο κινδύνου οι προορισμοί που διαθέτουν απλές υποδομές υγείας ή χωρίς.
   
   
  Βίκυ Κουρλιμπίνη
  Vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ