Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Μαϊ-2020 12:36

  Κοντοζαμάνης: Εγχώρια παραγωγή 8.000 τεστ κορονοϊού την ημέρα - θα φτάσει τις 11.000

  Κοντοζαμάνης: Εγχώρια παραγωγή 8.000 τεστ κορονοϊού την ημέρα - θα φτάσει τις 11.000
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μέχρι σήμερα η δυνατότητα εγχώριας παραγωγής τεστ ανίχνευσης κορονοϊού ανέρχεται σε 8.000 την ημέρα και αυξάνεται καθημερινά, δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού στην Βουλή.

  Όπως είπε ο κ. Κοντοζαμάνης "Έχουμε μια σημαντική δωρεά από τα Ελληνικά Πετρέλαια,  δωρεές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε διάφορα νοσοκομεία, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που αυξάνουν μέρα με την ημέρα όλα αυτά την παραγωγική μας δυνατότητα και μπορούμε να ξεπεράσουμε τα 11.000 τεστ την ημέρα". Ο ίδιος επισήμανε ότι το πόσα τεστ χρειάζονται εξαρτάται από την αύξηση των κρουσμάτων , ενώ ανέφερε πως αυτή την στιγμή 19 δημόσια νοσοκομεία διαθέτουν εργαστήρια μοριακής διάγνωσης. "Εξετάζουμε και την ενίσχυση με περισσότερα σημεία στις δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας και εν όψει της τουριστικής περιόδου" τόνισε.

  Ανέφερε ότι στην Ελλάδα έχει νοσήσει μικρός αριθμός από κορονοϊό,  ίσως λιγότερο και από το 0,5% "και έχουμε σε εξέλιξη τρεις μεγάλες μελέτες που έχουν να κάνουν με αντισώματα, προκειμένου να διαπιστώσουμε αυτά τα νούμερα. Προμηθευτήκαμε έγκαιρα αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων μέσω δωρεάς" πρόσθεσε.  

  Σε ότι αφορά τις κινητές μονάδες μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Κοντζοζαμάνη κατά προτεραιότητα,  έχουν ελεγχθεί 293 δομές και ελήφθησαν 7.500 λήψεις επιχρισμάτων σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

  Για τα τεστ αυτά επισήμανε ότι θα γίνουν χωρίς κόστος για τον πολίτη και έχουν ήδη ξεκινήσει, τρεις μελέτες: μία με συγκεκριμένα επιδημιολογικά κριτήρια, μία δεύτερη (οροεπιδημιολογική) σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας από μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και το Υπουργείο Υγείας όπου ελέγχεται ένας σημαντικός αριθμός δειγμάτων, (τουλάχιστον 10.000) και μια ακόμα  επαναλαμβανόμενη οροεπιδημιολογική μελέτη από εναπομείναντες ορούς. Η τελευταία  έχει ξεκινήσει από τον Μάρτιο και συντονίζεται από την Ιατρική Σχολή της Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και άλλα πανεπιστήμια.

  Σε ότι αφορά την ερώτηση του κ. Ξανθού για το ποιος πληρώνει το κόστος τεστ κορονοϊού στα ιδιωτικά ιατρεία και νοσοκομεία ο υφυπουργός Υγείας είπε ότι  η εξέταση έχει κοστολογηθεί από τον ΕΟΠΥΥ αλλά δεν αποζημιώνεται " γιατί μέχρι σήμερα -το τονίζω και είναι σημαντικό αυτό- το Δημόσιο καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του. Δεν έλειψε ούτε ένα τεστ από το Δημόσιο, δεν υπήρξε ούτε ένας πολίτης που θα πληρούσε τα κριτήρια να κάνει το τεστ δωρεάν και δεν το έκανε και το Δημόσιο έχει τη δυνατότητα αυτήν τη στιγμή να ανταποκριθεί. Άλλωστε, αυτός είναι και ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα, να συμπληρώνει το Δημόσιο όταν δεν μπορεί. Αυτήν τη στιγμή το δημόσιο σύστημα υγείας ανταποκρίνεται επαρκώς.

  Και, βεβαίως, επειδή αναφερθήκατε σε συμπολίτες μας που προσέφυγαν στα ιδιωτικά εργαστήρια για να κάνουν το τεστ, κάποιοι ή μάλλον οι περισσότεροι, η πλειονότητα πήγε χωρίς να υπάρχει παραπομπή από κάποιο νοσοκομείο ή από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και ο καθένας το έκανε με δικά του έξοδα.

  Αυτό δημιουργεί και συνθήκες προκλητής ζήτησης και πρέπει να το ελέγξουμε αυτό και να το προσέξουμε, διότι, για παράδειγμα, ο ΕΟΠΥΥ τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη την αποζημιώνει για μια φορά το εξάμηνο. Εάν κάποιος ασθενής θέλει να κάνει κάθε μήνα αυτήν την εξέταση, λογικό είναι να την πληρώνει από την τσέπη του. Εφόσον, λοιπόν, χρειαστεί, θα αποζημιωθεί η δαπάνη από τον ΕΟΠΥΥ. Αυτήν τη στιγμή το Δημόσιο καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του".

  Ειδικά για τον  προεγχειρητικό έλεγχο, στις ιδιωτικές κυρίως κλινικές ο κ. Κοντοζαμάνης σημείωσε ότι υπάρχουν κριτήρια, τα οποία έχει ορίσει η επιτροπή των ειδικών για το πότε απαιτείται το τεστ. Κυρίως αφορά την περίπτωση που έχουμε ολική αναισθησία σε ένα χειρουργείο που πρόκειται να γίνει και εκεί πέρα υπάρχουν σαφείς οδηγίες, προκειμένου να μην υπάρχει επιβάρυνση και για τον πολίτη που προσέρχεται σε ιδιωτικό νοσοκομείο για να κάνει μια επέμβαση.

  Ο κ. Ξανθός επισήμανε ότι το επόμενο διάστημα σε ότι αφορά το τεστ αντισωμάτων "αν δεν μπει πλαίσιο και δεν τεθούν κριτήρια  θα γίνει "πάρτι", καθώς  θα μετακυλιστεί στην τσέπη του ασθενή".

  Μ. Νταλιάνη 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021