Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Μαϊ-2020 17:49

  ΣτΕ: Πράσινο φως για την εκχώρηση για δύο χρόνια των πνευματικών δικαιωμάτων καλλιτεχνών

  ΣτΕ: Πράσινο φως για την εκχώρηση για δύο χρόνια των πνευματικών δικαιωμάτων καλλιτεχνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Την άδεια για προσωρινή (εκτάκτως) εκχώρηση για δυο χρόνια, στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) της διαχείρισης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των μελών της "ΑΕΠΙ- Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας", έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο έκρινε συνταγματική και νόμιμη τη σχετική απόφαση του υπουργού Πολιτισμού τον Ιούνιο του 2018.

  Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκανε δεκτές τις παρεμβάσεις του μουσικοσυνθέτη Σταύρου  Ξαρχάκου, του αείμνηστου επίσης μουσικοσυνθέτη Θάνου Μικρούτσικού της εταιρείας "Universal Μουσική Εκδοτική Εταιρεία" και 77 άλλων καλλιτεχνών δικαιούχων πνευματικών δικαιωμάτων επί μουσικών έργων, υπέρ του κύρους της προσβαλλόμενης υπουργικής απόφασης με την οποία παραχωρήθηκαν προσωρινά τα δικαιώματα στην ΑΕΠΙ.

  Στο ΣτΕ είχε προσφύγει  ο Σύλλογος Διαχείρισης  Μουσικών Πνευματικών Δικαιωμάτων "Η Αυτοδιαχείριση" κατά της επίμαχης από 4.6.2018 υπουργικής απόφασης, που εκδόθηκε κατά τις επιταγές του νόμου 4481/2017.

  Το Δ΄  Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄  αριθμ. 1009/2020 απόφασή του απέρριψε την αίτηση ακύρωσης και έκανε δεκτές τις επίμαχες παρεμβάσεις.

  Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι "η ανάθεση στον ΟΠΙ, ως αρμόδιο φορέα επιφορτισμένο με την άσκηση της κρατικής εποπτείας επί των φορέων συλλογικής διαχείρισης των εξαιρετικών αρμοδιοτήτων του άρθρου 45 του νόμου 4531/2018, δεν μετατρέπει αυτόν σε επιχειρηματικό φορέα ανταγωνιστικό του λειτουργούντος στο πλαίσιο της αγοράς φορέα συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων και ως εκ τούτου οι σχετικές διατάξεις του εν λόγω νόμου δεν αντίκειται στα άρθρα 4 παράγραφος 1, 5 παράγραφος 1 και 25 του Συντάγματος".

  Και με το σκεπτικό αυτό απέρριψε το ΣτΕ ως αβάσιμους τους ισχυρούς του Συλλόγου Διαχείρισης  Μουσικών Πνευματικών Δικαιωμάτων "Η Αυτοδιαχείριση".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ