Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Μαϊ-2020 12:47

  Μ. Βαρβιτσιώτης: Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα ήταν πράξη ευθύνης και βαθιά λυτρωτική από πλευράς της Τουρκίας

  Μ. Βαρβιτσιώτης: Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα ήταν πράξη ευθύνης και βαθιά λυτρωτική από πλευράς της Τουρκίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η αναγνώριση των εγκλημάτων απέναντι στα θύματα της Ποντιακής γενοκτονίας από την πλευρά της Τουρκίας θα ήταν μια πράξη ευθύνης και βαθιά λυτρωτική, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε ομιλία του στη Βουλή για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και τόνισε την προσήλωση της κυβέρνησης στη διαδικασία αναγνώρισης της Γενοκτονίας.

  "Αποτελεί και χρέος και υποχρέωση να θυμόμαστε και να τιμούμε την μνήμη των θυμάτων και αποτελεί και υποχρέωση όχι μόνο αυτήν την ημέρα, αλλά και κάθε μέρα, να προσπαθούμε για το αυτονόητο: να αναγνωριστεί επιτέλους η Ποντιακή γενοκτονία. Οφείλουμε να το κάνουμε όχι μέσα σε ένα πνεύμα αντεκδίκησης απέναντι στην Τουρκία, αλλά απέναντι σε ένα πνεύμα ότι η αναγνώριση της αλήθειας μπορεί να μας λυτρώσει για να πάμε στο μέλλον μαζί”, τόνισε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός.

  Ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι ο Ποντιακός ελληνισμός ζώντας μακριά από το εθνικό κέντρο, "κατάφερε να διατηρήσει ζωντανές όλες τις αξίες του έθνους, την ιστορία, τη γλώσσα, τον πολιτισμό και να κρατήσει στις εσχατιές του ευρύτερου ελληνικού κόσμου ζωντανή τη φλόγα του”.

  Ανέπτυξε μία πολυσχιδή δραστηριότητα και ανέπτυξε τις οικονομικές δομές ώστε να αποτελέσει ίσως το κυρίαρχο στοιχείο της περιοχές τις οποίες κατοικούσε, πάντοτε, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, συμβιώνοντας σε ένα πνεύμα ειρήνης συνεργασίας.

  "Η επίθεση και η συστηματική διαδικασία εξόντωσης που εδέχθη από τις κεμαλικές και νεοτουρκικές ορδές, δεν κατάφεραν να πτοήσουν το πνεύμα του”, σημείωσε. "Όταν πλέον μετεγκαταστάθηκε ο εναπομείνας Ποντιακός ελληνισμός στην Ελλάδα, μέσα σε ένα δύσκολο κλίμα, μετά από μία εθνική καταστροφή και οικονομική κατάρρευση και αντιμετωπίζοντας πολλές φορές και την δυσπιστία των γηγενών πληθυσμών, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα με την πίστη του στις αρχές, στην Ορθοδοξία, με την πίστη του στην πατρίδα κατάφερε να ενσωματωθεί και να αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους φορείς των εθνικών ιδεωδών”.

  "Σήμερα, ο Ποντιακός ελληνισμός έχει καταφέρει, σε όλη τη χώρα, να αναδείξει τα χαρακτηριστικά του σε κάθε τοπική κοινωνία να έχει την παρουσία του, να κρατάει ζωντανή τη μνήμη της παράδοσης του και βέβαια να συμβάλει με κάθε δυνατό τρόπο, στην οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική εξέλιξη και πολιτική παρουσία του τόπου μας”.

  "Θέλω να εκφράσω, εκ μέρους της κυβέρνησης, τον απόλυτο σεβασμό και προσήλωση όλων μας σε αυτό τον εθνικό στόχο, δηλαδή στη διαδικασία αναγνώρισης της Ποντιακής γενοκτονίας ως μία από τις γενοκτονίες που χαρακτήρισαν τον προηγούμενο αιώνα και να φωνάξω και εγώ μαζί σας και μαζί με όλο τον Ποντιακό ελληνισμό: Ποτέ ξανά!” κατέληξε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ