Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Μαϊ-2020 17:27

  Ισόβια και 15 χρόνια για τη δολοφονία Τοπαλούδη - Κύμα συμπαράστασης έξω από το δικαστήριο

  Ισόβια και 15 χρόνια για τη δολοφονία Τοπαλούδη - Κύμα συμπαράστασης έξω από το δικαστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ήμουν σίγουρος ότι θα αποδοθεί η δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος της να μην πω στο 1,85 που ήταν η Ελένη, ή ακόμη καλύτερα μέχρι τον ουρανό που βρίσκεται η Ελένη…, δήλωσε μετά την απόφαση ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη, Γιάννης.

  "Λυπάμαι αλλά κάποιοι θα έπρεπε να δείξουν τον δέοντα σεβασμό στην οικογένεια μας . Έπρεπε σε αυτή την ιερή στιγμή που φτάνανε προς το τέλος να απευθυνθούν εκεί που έπρεπε να απευθυνθούν . Άκουσα δηλώσεις από πολλά άτομα χθες, υπουργούς παρά υπουργούς... εμείς είμαστε μακριά από κόμματα…”, σημείωσε.

  Ακούγοντας την απόφαση, είπε, ένιωσε μια στιγμιαία ψυχική ανακούφιση.

  Συγκλονιστική ήταν η έκκληση της μητέρας της Ελένης, η οποία ζήτησε να ισχύσουν τα ισόβια: "…Κάνω έκκληση στους πολιτικούς να αλλάξουν τον ποινικό κώδικα και όταν λέμε ισόβια να είναι ισόβια… Να αλλάξουν τους νόμους και να στηρίζουν τις οικογένεια των θυμάτων και όχι τους δολοφόνους".

  Ενώ για την εισαγγελέα είπε πως "είναι άξια και ενημερωμένη, να μην καταφέρονται εναντίον της γιατί είναι πολύ μικροί στο ανάστημα όλοι αυτοί"…

  Έρευνα σε βάρος ψυχιάτρου για ψευδή βεβαίωση

  Ερευνα σε βάρος ψυχιάτρου από τη Ρόδο που φέρεται να συνταγογράφησε συγκεκριμένα σκευάσματα τα οποία προσκόμισε η υπεράσπιση του 23χρονου Ροδίτη καταδικασθέντα στη διάρκεια της δίκης για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, διέταξε το δικαστήριο λίγη ώρα μετά την απόφασή του με την οποία επιβλήθηκαν ισόβια και 15 χρόνια στους δύο κατηγορούμενους για τη δολοφονία και τον ομαδικό βιασμό της άτυχης φοιτήτριας.

  Ουσιαστικά δηλαδή το δικαστήριο ανοίγει νέα δικογραφία, όπως είχε ζητήσει η εισαγγελέας της έδρας για τη διερεύνηση του ρόλου του Ροδίτη γιατρού, και αποφάσισε να εξαχθούν αντίγραφα των πρακτικών της δίκης και να διαβιβαστούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης. Παράλληλα, να διερευνηθεί τυχόν ηθική αυτουργία στο αδίκημα αυτό. 

  Αντίθετα, το δικαστήριο απέρριψε ανάλογο αίτημα εισαγγελέως και δικηγόρων της οικογένειας του θύματος για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πατέρα και της γιαγιάς του πρώτου κατηγορούμενου καθώς και της αδερφής του νεαρότερου κατηγορουμένου. 

  Κύμα συμπαράστασης

  "Καμία άλλη δολοφονημένη, ποτέ μη ξεχαστεί τι κάνανε στην Ελένη", ήταν το σύνθημα που επικράτησε έξω από το Εφετείο της Αθήνας, από τους συγκεντρωθέντες, προκειμένου να τιμήσουν τη μνήμη της Ελένης Τοπαλούδη. Σε λυγμούς ξέσπασε η μητέρα του θύματος φωνάζοντας τέρατα στους δύο κατηγορούμενους.

  Από την πλευρά της η πολιτική αγωγή διά του Αλέξη Κούγια Κούγιας δήλωσε ότι θα μηνύσει για ψευδή κατάθεση τον πατέρα και τη γιαγιά του Ροδίτη όπως και δύο μάρτυρες της υπόθεσης. Ακόμη, δήλωσε ότι θα καταθέσει μήνυση και κατά δύο ψυχιάτρων για ψευδή βεβαίωση που γνωμάτευσαν για την κατάσταση της υγείας του 23χρονου Ροδίτη.
  Ισόβια και 15

  Το δικαστήριο μετά από μακρά διαδικασία, και σε κλίμα έντασης, εξέδωσε την ετυμηγορία του: "Το δικαστήριο ομόφωνα επιβάλλει στους κατηγορούμενους για τον ομαδικό βιασμό της Ελένης Τοπαλούδη 15 χρόνια κάθειρξη στον καθένα και για την ανθρωποκτονία, ισόβια κάθειρξη στον καθένα".

  Η απόφαση έγινε δεκτή με χειροκροτήματα, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της προέδρου. "Εδώ είναι δικαστήριο, είναι δίκη, δεν είναι παράσταση και πρέπει να σέβεστε τη διαδικασία", είπε.

  Από την πλευρά τους οι δύο κατηγορούμενοι, αμίλητοι άκουσαν την απόφαση που επέβαλε στον καθένα ισόβια και επιπλέον 15 έτη κάθειρξη. Πρόκειται για την ανωτέρα των ποινών με βάση τις διατάξεις του νόμου.

  Η πρόταση της εισαγγελέως

  Παρόμοια ήταν η πρόταση της εισαγγελέως η οποία ζήτησε επιβολή των ισοβίων και των επιπλέον 15 χρόνων κάθειρξης για τον καθένα .

  Η εισαγγελική λειτουργός σημείωσε ότι το δικαστήριο δεσμεύεται να επιβάλλει ποινή για το αδίκημα του βιασμού με τον επιεικέστερο νόμο, που ίσχυε το χρόνο τέλεσης της πράξης. Νωρίτερα το δικαστήριο απέρριψε με ομόφωνη απόφαση τα αιτήματα των κατηγορουμένων για το σύνολο των ελαφρυντικών που ζήτησαν.

  Όταν μάλιστα η εισαγγελέας εισηγήθηκε την απόρριψη των ελαφρυντικών χειροκροτήθηκε από το ακροατήριο, κίνηση που η πρόεδρος ζήτησε να μην επαναληφθεί υπενθυμίζοντας ότι "δεν χειροκροτούμε στο δικαστήριο".

  Μεταξύ άλλων η εισαγγελέας στην τοποθέτησή της ανέφερε ότι οι δυο κατηγορούμενοι με τη στάση τους ενέπαιζαν καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης το δικαστήριο, δεν μεταμελήθηκαν πραγματικά αλλά συνεχίζουν να διασύρουν τη μνήμη της Ελένης Τοπαλούδη.

  "Δεν αξίζουν κανένα ελαφρυντικό", κατέληξε στην αγόρευσή της η εισαγγελέας, η οποία ακόμη επισήμανε ότι δεν άκουσε αλήθειες μέσα στη δικαστική αίθουσα. Έκανε δε λόγο για έλλειψη ειλικρινούς θέσης μέχρι το τέλος.

  Μίλησε για ηθική διαστροφή του χαρακτήρα των κατηγορουμένων την ώρα που τα στοιχεία της δικογραφίας βοούν. "Αυτή η συγνώμη που ακούστηκε δεν ήταν ειλικρινής, αυτοί μεταξύ τους γελάνε, καμία μεταμέλεια, καμία ειλικρινής συγνώμη", είπε η εισαγγελέας και προσέθεσε: "Ακόμη διασύρουν το θύμα το οποίο κατάντησαν όπως κατάντησαν".

  Κατά περίπτωση οι δυο κατηγορούμενοι αιτήθηκαν τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη, της καλής συμπεριφοράς στο δικαστήριο, του πρότερου σύννομου βίου και της μετεφηβικής ηλικίας.

  Επιπλέον, ο Ροδίτης ζήτησε να του αναγνωριστεί ακαταλόγιστο ή επικουρικά μειωμένος καταλογισμός. Μέσα στο δικαστήριο ο πατέρας της Ελένης σήκωσε δύο φωτογραφίες της που έδειχναν το πρόσωπο της.

  Ποιό ελαφρυντικό;

  "Δε γυρνάει πίσω το παιδί, ποιο ελαφρυντικό 17 χρονών ανεβάζουν κυβερνήσεις, το κοπρόσκυλο βίασε και σκότωσε το παιδί μου".

  Αυτό ήταν το ξεσπασμα της μητέρας της άτυχης κοπέλας, στην αίτηση του συνηγόρου του Ροδίτη κατηγορούμενου για την αναγνώριση ελαφρυντικών.

  Η μητέρα αποχώρησε από την αίθουσα φωνάζοντας, κλαίγοντας, με το ακροατήριο να την χειροκροτεί. Έξω από το δικαστήριο είχαν συγκεντρωθεί αρκετά άτομα που φωνάζουν συνθήματα υπέρ της μνήμης της αδικοχαμένης κοπέλας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ