Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Μαϊ-2020 14:27

  Σε πορεία υλοποίησης μεγάλα αρδευτικά έργα από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης

  Σε πορεία υλοποίησης μεγάλα αρδευτικά έργα από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε πορεία υλοποίησης βρίσκονται τα έργα στο Φράγμα Ποταμών σύμφωνα με όσα ενημερώθηκε η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης από στελέχη του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) ΑΕ.

  Ο διευθυντής Διαχείρισης Υδραυλικών Έργων του ΟΑΚ ΑΕ, Βαγγέλης Μαμαγκάκης και το εκτελεστικό Μέλος του ΔΣ του ΟΑΚ ΑΕ, Θοδωρής Νίνος ενημέρωσαν για το έργο, προϋπολογισμού 4,8 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορά την επέκταση του κεντρικού αγωγού άρδευσης του Φράγματος Ποταμών και η καταληκτική ημερομηνία δημοπράτησής του είναι η 22 Μαΐου 2020.

  Το έργο αφορά στο σύνολο των αναγκαίων και απαραίτητων εργασιών για την επέκταση του κεντρικού αγωγού, με συνολικό μήκους 6,7 χλμ. μεταφοράς ύδατος, από το φράγμα Ποταμών προς τον κάμπο Ρεθύμνης και συγκεκριμένα για το τμήμα από τον οικισμό Πηγής έως τον οικισμό Πρίνου που περιλαμβάνει τις περιοχές των οικισμών Λούτρα, Παγκαλοχώρι, Αστέρι, Χαμαλεύρι, Βιράν Επισκοπή, Έρφοι και Πρίνος, ώστε να καταστεί απολύτως λειτουργικό το σύνολο του έργου, όπως αυτό αρχικά σχεδιάσθηκε για την άρδευση 24.000 στρεμμάτων του κάμπου Ρεθύμνου. Επίσης, όπως ενημερώθηκε η κ. Λιονή, περιλαμβάνεται στο έργο και η κατασκευή δευτερευόντων αγωγών ως διακλαδώσεις του κεντρικού αγωγού για να τροφοδοτήσουν υφιστάμενες δεξαμενές, διαχείρισης ΔΕΥΑ Ρεθύμνου. Η επιπλέον αρδευόμενη έκταση που εντάσσεται είναι περίπου 14.000 στρέμματα. Επιπλέον, περιλαμβάνονται οι αναγκαίες βελτιώσεις στην τροφοδοσία των αρδευτικών υποδομών των οικισμών Άδελε και της Πηγής με νέους αγωγούς σύνδεσης από πολυαιθυλένιο. Παράλληλα το έργο περιλαμβάνει και νέα αρδευτικά δίκτυα που θα καλύπτουν τμήματα των περιοχών Γιαννούδι, Ξηρό Χωριό και Μυσσίρια καθώς και μία νέα μεταλλική δεξαμενή στην περιοχή Γιαννουδίου.

  Σύμφωνα με τα στελέχη του ΟΑΚ, αναμένεται να δημοπρατηθεί περί τα τέλη Ιουνίου και δεύτερο έργο που αφορά στην εγκατάσταση επεξεργασίας νερού του Φράγματος Ποταμών, προϋπολογισμού 19 εκατομμυρίων ευρώ. Η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού χωροθετείται σε γεωτεμάχιο (ιδιοκτησίας ΟΑΚ ΑΕ) 48 στρεμμάτων, με μέσο υψόμετρο (155-170μ), στη θέση "Λουτράκι" πλησίον του οικισμού Γιαννούδι, Δήμου Ρεθύμνης. Η εγκατάσταση μελετάται έτσι ώστε να καλύπτει επαρκώς τις απαιτήσεις της παρούσας φάσης και της 20ετίας, ενώ έχει γίνει κατάλληλη πρόβλεψη χώρου και υποδομών για την επέκταση των έργων των μονάδων αυτών για την κάλυψη των αναγκών των μελλοντικών φάσεων επέκτασης του έργου 40ετίας (Β' Φάση). Τέλος σε πορεία μελετών και δημοπράτηση βρίσκεται και το έργο των κόμβων Ατσιποπούλου και Βοθρού.

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021