Συνεχης ενημερωση
Θα κάνουμε διακοπές το καλοκαίρι; Σε αυτό το ερώτημα επιχειρεί να απαντήσει η κυριακάτικη έκδοση της Bild, φιλοξενώντας δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και του επικεφαλής της TUI.
"Το καλοκαίρι σώθηκε. Ελλάδα, Κροατία και Αυστρία θέλουν οπωσδήποτε να ξεκινήσουν (τη σεζόν)" είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της κυριακάτικης BILD. Στις εσωτερικές σελίδες αναφέρεται πάντως ότι και η υπόλοιπη Ευρώπη περιμένει "πως και πως" τους Γερμανούς τουρίστες του καλοκαιριού. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι στην Ελλάδα ο τουρισμός συνεισφέρει το 20,6% του ΑΕΠ, εξασφαλίζοντας απασχόληση σε ένα εκατομμύριο εργαζόμενους, ενώ η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να "ανοίξει" τη χώρα για τους ξένους επισκέπτες από την 1η Ιουλίου.
Αυτό επισημαίνει και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στην BILD και διαβεβαιώνοντας ότι "στον τουρισμό οι Γερμανοί είναι οι καλύτεροι εταίροι μας, τους αγαπάμε"! Την επόμενη εβδομάδα η Ελλάδα θα ανακοινώσει πρωτόκολλο υγειονομικών μέτρων για την τουριστική σεζόν. Σύμφωνα με πληροφορίες της BILD "πριν από την αναχώρησή τους οι τουρίστες θα κάνουν ένα τεστ-εξπρές για τον κορoνοϊό. Τα ξενοδοχεία μειώνουν τη διαθέσιμη χωρητικότητά τους (κατά 50% σύμφωνα με όσα συζητώνται), ενώ πριν από την επιβίβαση στο πλοίο θα γίνεται μέτρηση της θερμοκρασίας του σώματος".
Ελλάδα, Κύπρος, αλλά και... Μαγιόρκα
Μιλώντας στην BILD ο Φρίντριχ Γιούσεν, επικεφαλής της TUI, του μεγαλύτερου γερμανικού τουρ οπερέιτορ, επισημαίνει ότι "κατ’ αρχάς θα πρέπει η Γερμανία να ανοίξει τα σύνορα. Από κει και πέρα στην πρώτη θέση (των προορισμών) είναι ασφαλώς η Μαγιόρκα. Τα ξενοδοχεία εκεί έχουν μπει σε περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας και μπορούν αμέσως να αρχίσουν να φιλοξενούν επισκέπτες. Το ίδιο καλή προετοιμασία για τον καλοκαιρινό τουρισμό έχουν κάνει Ελλάδα, Κύπρος, Κροατία και Βουλγαρία. Και φυσικά η Αυστρία και η Δανία". Τι γίνεται όμως σε περίπτωση που σε ένα ξενοδοχείο εμφανιστεί κρούσμα; Θα επιβληθεί καραντίνα σε όλους τους επισκέπτες; "Αυτό ακριβώς θέλουμε να αποφύγουμε", λέει ο Γιούσεν. "Στην Ελλάδα για παράδειγμα θα υπάρχουν ελεύθερα ξενοδοχεία, ώστε να μεταφερθούν εκεί επισκέπτες, σε περίπτωση που προσβληθούν από τον ιό".
Διαμφισβητούμενες οι "διμερείς συμφωνίες"
Προ ημερών η υπουργός Τουρισμού της Αυστρίας Ελίζαμπετ Κέστινγκερ είχε προτείνει τη σύναψη διμερών συμφωνιών με συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες θα άνοιγαν τα σύνορά τους για να υποδεχθούν Αυστριακούς τουρίστες. Η Ελλάδα θα συμπεριλαμβανόταν σε αυτές τις συμφωνίες. Την πρόταση φαίνεται να επικροτεί ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, λέγοντας στην BILD ότι "χρειαζόμαστε διμερείς συμφωνίες. Μία κοινή ευρωπαϊκή λύση θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, γιατί κάθε χώρα βρίσκεται σε διαφορετικό στάδιο της πανδημίας".
Ωστόσο η πρόταση αυτή ενισχύει την εικόνα μίας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων, που δεν μπορεί να καταλήξει σε ενιαία γραμμή. Αντιρρήσεις εκφράζει, μεταξύ άλλων, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. "Όταν επιστρέψουμε στην καθημερινότητα και χαλαρώσουν τα μέτρα, δεν μπορούν να υπάρχουν διακρίσεις, δεν μπορούν να υπάρχουν Ευρωπαίοι πρώτης και δεύτερης ταχύτητας", δηλώνει ο Γερμανός πολιτικός.
-
14:51 Τουρκία: Ελεύθεροι υπό όρους οι ναύαρχοι που επέκριναν τον Ερντογάν για τη διώρυγα Κωνσταντινούπολης
-
14:50 Χατζηδάκης: Εμείς προστατεύουμε τον εργαζόμενο και την εργασία, ο ΣΥΡΙΖΑ τα fake news
-
14:43 Οι προτάσεις των επιμελητηρίων επί του σ/ν για την απλούστευση του πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων
-
14:42 ΕΕ: Οι αεροπορικές θα μπορούν να ελέγχουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού το καλοκαίρι
-
14:39 GR-IX - Το Ελληνικό Internet Exchange αναβαθμίζεται: νέα πλατφόρμα, νέα αρχιτεκτονική, μεγαλύτερη χωρητικότητα για τα διασυνδεδεμένα μέλη
-
14:33 Γερμανία: Δημοφιλέστερος πολιτικός ο Μ. Ζέντερ, 12ος ο Ά. Λάσετ
-
14:24 ΓΣΕΕ: 24ωρη απεργία για την Πρωτομαγιά την Τρίτη 4 Μαΐου
-
14:22 Danaher: Αισιόδοξες εκτιμήσεις για το α΄ τρίμηνο, ενισχύεται η μετοχή
-
14:19 Ξεπέρασαν το 1,5 εκατ. οι εμβολιασμοί πρώτης δόσης στην Ελλάδα
-
14:13 Οι ΗΠΑ αναστέλλουν προσωρινά τη χρήση του εμβολίου Johnson&Johnson λόγω περιστατικών θρομβώσεων
-
Η πανδημία κυοφορεί ανατροπές...
-
Το Κανάλι της Κωνσταντινούπολης μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο για τον Ερντογάν
-
Μειωμένα τα αντισώματα μετά τα εμβόλια mRNA σε ανοσοκατασταλμένους
-
Γιατί η δήλωση της χρονιάς ήταν αυτή του Μάριο Ντράγκι για την Τουρκία;
-
Αν δεν έρθουν οι τουρίστες χαθήκαμε...
-
Συμπληρώνεται η φαρέτρα των εμβολίων, τι αλλάζει από την ερχόμενη Δευτέρα μετά την προσθήκη της Johnson & Johnson
-
ΟΠΑΠ: Ο βασιλιάς των μερισμάτων
-
Σωρηδόν τ’ αυτογκόλ, ασταμάτητος ο κατήφορος!
-
Καταργείται το 8ωρο εργασίας; Τι απαντά ο Κ. Χατζηδάκης - Τι θα ισχύσει με την ψηφιακή κάρτα
-
Τα λάθη που ξέχασε ο κ. Τόμσεν στο συνέδριο του Economist
-
Η πανδημία κυοφορεί ανατροπές... (81)
-
Σωρηδόν τ’ αυτογκόλ, ασταμάτητος ο κατήφορος! (31)
-
Καταργείται το 8ωρο εργασίας; Τι απαντά ο Κ. Χατζηδάκης - Τι θα ισχύσει με την ψηφιακή κάρτα (29)
-
Τα λάθη που ξέχασε ο κ. Τόμσεν στο συνέδριο του Economist (17)
-
Πώς η κυβέρνηση... στρίμωξε τον ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού (16)
-
Αν δεν έρθουν οι τουρίστες χαθήκαμε... (14)
-
ΟΠΑΠ: Ο βασιλιάς των μερισμάτων (9)
-
Συμπληρώνεται η φαρέτρα των εμβολίων, τι αλλάζει από την ερχόμενη Δευτέρα μετά την προσθήκη της Johnson & Johnson (8)
-
Τέλος στις δηλώσεις ΦΠΑ - Έρχονται οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις (6)
-
Στόλτενμπεργκ: Να σταματήσει τις προκλήσεις η Μόσχα - Ζητά κυρώσεις και στρατιωτική βοήθεια το Κίεβο (4)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
