Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Μαϊ-2020 13:10

  Ξεπέρασαν τα 89 εκατ. ευρώ οι δωρεές στο Σύστημα Υγείας

  Ξεπέρασαν τα 89 εκατ. ευρώ οι δωρεές στο Σύστημα Υγείας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ξεπερνούν τα 89 εκατ. ευρώ οι δωρεές στο Σύστημα Υγείας λόγω της πανδημίας. Συνολικά 865 φορείς, οργανισμοί και ιδιώτες έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία δωρεάς, αλλά και κράτη, όπως η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

  Από αυτά, 40 εκατ. ευρώ αφορούν τον ιατρικό εξοπλισμό και πιο συγκεκριμένα 1.228 monitors ΜΕΘ, 1.051 αναπνευστήρες και 172 φορητοί αναπνευστήρες και 595 κλίνες ΜΕΘ.

  24,2 εκατ. ευρώ αφορούν μέσα ατομικής προστασίας. Ενδεικτικά:

  20.252.348 μάσκες
  330.199 χειρουργικές στολές
  160.397 ολόσωμες προστατευτικές στολές
  134.774 ποδονάρια

  12,5 εκατ. ευρώ αφορούν καταθέσεις χρηματικών ποσών. Επιπλέον, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, υπάρχουν 226 φορείς, οργανισμοί και ιδιώτες, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει πρόθεση δωρεών, ύψους περίπου 8,8 εκατ. ευρώ, για τις οποίες αναμένουμε να ολοκληρωθούν διαδικασίες.

  "Όπως δεσμευτήκαμε, είμαστε εδώ για να παρουσιάσουμε, αναλυτικά, τα δεδομένα των δωρεών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όπως οφείλουμε, είμαστε εδώ, πιστοί στις αρχές της διαφάνειας και της λογοδοσίας, από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο ευρώ.

  Είμαστε εδώ, σε αυτήν την ειδική εκδήλωση, για να ευχαριστήσουμε τους ιδιώτες δωρητές που συνέβαλαν καθοριστικά στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, που εξελίχθηκε σε πανδημία και στη μεγαλύτερη κρίση Δημόσιας Υγείας τα τελευταία 100 χρόνια.

  Είμαστε ευγνώμονες για όλους όσοι γενναιόδωρα ανταποκρίθηκαν και συνεχίζουν να ανταποκρίνονται στο κάλεσμά μας, για την αγορά εξοπλισμού, την προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας, τη δωρεά χρηματικών ποσών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας" ανέφερε ο υπουργός Υγείας σε εκδήλωση για την παρουσίαση των δωρεών. 

  "Η πρωτοφανής αυτή πανδημία, κατέρριψε δεδομένα και συνήθειες χρόνων, επανατοποθετώντας με βίαιο τρόπο, μέσα από τις παγκόσμιες απώλειες, την αξία της ανθρώπινης ζωής.

  Ένα από τα βασικότερα δεδομένα που άλλαξαν, είναι οι δυνατότητες και ο τρόπος πρόσβασης της κάθε χώρας σε προμήθειες ιατροφαρμακευτικών και υγειονομικών υλικών. Ακόμα και τώρα διεξάγεται μια τεράστια διπλωματική και εμπορική μάχη, για τις προμήθειες που κάθε χώρα οφείλει να διασφαλίσει για τους πολίτες της. Η πραγματικότητα είναι, ότι ακόμα και για κραταιά υγειονομικά συστήματα χωρών με τεράστια οικονομική ισχύ, υπήρξε ζητούμενο η απλή χειρουργική μάσκα για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αντιμετώπισε την τεράστια αυτή πρόκληση με μεγάλη επιτυχία" τόνισε.

  "Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Προεδρία της Κυβέρνησης για τον συντονισμό. Στο πρόσωπο του ακούραστου Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΞ κ. Γρηγόρη Δημητριάδη, το Υπουργείο Εξωτερικών για την σημαντική συνεισφορά του. Τον Γενικό Γραμματέα της Βουλής κ. Γιώργο Μυλωνάκη. Αλλά και βεβαίως, το έμψυχο δυναμικό του Υπουργείου Υγείας για τις πολύτιμες υπηρεσίες και την αγαστή συνεργασία.

  Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Γιάννη Κωτσιόπουλο, στον Πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Προμηθειών Υγείας κ. Μάριο Θεμιστοκλέους, στον Πρόεδρο του ΕΟΦ κ. Δημήτρη Φιλίππου και, φυσικά, στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΙΦΕΤ Α.Ε. κ. Δημήτρη Πανταζή. Όλοι μαζί οργανώσαμε μια άνευ προηγουμένου αερογέφυρα προμηθειών, που τόσο μεγάλη ανάγκη είχαν οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το παραϊατρικό προσωπικό των νοσοκομείων μας. Έγινε μια συντονισμένη δουλειά, εν μέσω παγκόσμιας διαμάχης υλικών και παραδοσιακής γραφειοκρατίας. Το ελληνικό Δημόσιο όμως, κατάφερε να κινηθεί μέσα στην κρίση γρήγορα, οργανωμένα, αποτελεσματικά, αλλά κυρίως με διαφάνεια.

  Όσον αφορά στην οργάνωση και αποδοχή των δωρεών, θα ήθελα σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω την ελεγκτική εταιρεία Deloitte για τον επαγγελματισμό και τη σημαντική τεχνική βοήθεια που μας παρέχει. Παράλληλα, να υπενθυμίσω ότι το Υπουργείο Υγείας έχει συστήσει για τον έλεγχο διαφάνειας, τριμελή επιτροπή ελέγχου, λογοδοσίας και αξιοποίησης των δωρεών. Μια Επιτροπή υψηλού κύρους, με επικεφαλής τον τέως Πρόεδρο του ΣΤΕ κ. Σωτήρη Ρίζο και μέλη τον πρώην Πρύτανη του ΕΚΠΑ Καθηγητή Ιατρικής κ. Χρήστο Κίττα και τον Καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτρη Μπουραντά.

  Με αίσθημα ευθύνης ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι στήριξαν εμπράκτως, ηθικά και οικονομικά, το εν λόγω εγχείρημα και το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Είναι η στιγμή να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, να αφήσουμε πίσω μας κακές πρακτικές του παρελθόντος και να προετοιμάσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας για το μέλλον. Αυτό περιλαμβάνει και το σχεδιασμό ενός λειτουργικού back up συστήματος ασφαλείας που θα ενεργοποιείται σε τέτοιες κρίσεις" είπε.

  Β. Κουρλιμπίνη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ