Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Απρ-2020 16:59

  Το ΣτΕ "παγώνει" τα 9όροφα κτίρια στην Ακρόπολη

  Το ΣτΕ "παγώνει" τα 9όροφα κτίρια στην Ακρόπολη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη 

  Το ΣτΕ παγώνει –με δικαστική βούλα– την οικοδομική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ακρόπολης και την ανέγερση 9όροφου κτιρίου στην περιοχή. Με δυο αποφάσεις της η  Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας εδραίωσε τη συγκεκριμένη πρακτική και απέρριψε τις αιτήσεις ακύρωσης κατά των συγκεκριμένων υπουργικών αποφάσεων.

  Το δικαστήριο επισημαίνει πως η υπουργική απόφαση έχει ως στόχο να αποτραπεί προσωρινά η ανέγερση πολυώροφων κτιρίων κοντά στην Ακρόπολη, τα οποία υποβαθμίζουν το μνημείο και τον περιβάλλοντα χώρο του, προκειμένου η διοίκηση να επανεξετάσει το πολεοδομικό καθεστώς της περιοχής και στη συνέχεια να θεσπίσει ειδικούς όρους και περιορισμούς δόμησης για την προστασία της.

  Πρόεδρος και στις δύο συνθέσεις της Ολομέλειας ήταν η αντιπρόεδρος Ειρήνη Σαρπ και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Θεόδωρος Αραβάνης.

  Οι δυο αποφάσεις 

  Η πρώτη απόφαση (υπ΄  αριθμ. 706/2020) θεωρεί νόμιμη την υπουργική απόφαση για την έγκριση ανέγερσης 9όροφου  κτιρίου με 3 υπόγεια και δώμα με πέργκολα και ασκεπή πισίνα σε ακίνητο επί των οδών Μισαραλιώτου 7-11 και Τσάμη Καρατάση, στην περιοχή Μακρυγιάννη, εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της πόλεως των Αθηνών, καθώς και η επισκευή υφισταμένου διώροφου διατηρητέου κτηρίου εντός του ακινήτου.

  Με τη δεύτερη  (705/2020) απέρριψε  αίτηση ακύρωσης κατά  αποφάσεως του υπουργού Περιβάλλοντος, με την οποία επιβλήθηκε, για ένα έτος, αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης εργασιών για την ανέγερση κτιρίων με ύψος άνω των 17,50 μ. στην περιοχή Μακρυγιάννη-Κουκάκι   εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της πόλεως των Αθηνών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ