Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Απρ-2020 09:00

  Αυξάνονται αλλά παραμένουν λίγες οι οπτικές ίνες στην Ελλάδα

  Αυξάνονται αλλά παραμένουν λίγες οι οπτικές ίνες στην Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Ραγδαία ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών κατέγραψε η Ελλάδα μέσα σε ένα χρόνο. Ο συνολικός αριθμός των συνδέσεων μέσω οπτικής ίνας στη χώρα μας, όμως, εξακολουθεί να υστερεί σημαντικά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. 

  Σύμφωνα με την έκθεση του οργανισμού IDATE για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Οπτικών Ινών (FTTH Council) η Ελλάδα πέτυχε αξιοσημείωτη πρόοδο, καθώς οι ευρυζωνικές συνδέσεις μέσω οπτικής ίνας αυξήθηκαν κατά 23.000 ή 285% μέσα σε ένα χρόνο και συγκεκριμένα το διάστημα Σεπτεμβρίου 2018-Σεπτεμβρίου 2019. 

  Σε απόλυτα, νούμερα όμως, η χώρα μας εξακολουθεί ουσιαστικά να παραμένει χωρίς οπτικές ίνες, καθώς το ποσοστό των συνδέσεων οπτικής ίνας σε οικίες (Fiber To The Home -FTTH) και σε κτήρια (Fiber To The Building-FTTP) στο σύνολο των νοικοκυριών δεν ξεπερνά ούτε το 1%. 

  Συγκριτικά, τον Σεπτέμβριο του 2019, η κάλυψη και των δύο συνδέσεων (FTTH και FTTB), στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 έφτανε το 39,4% και σε 39 ευρωπαϊκές χώρες (EE 39) το 49,9%. Πρωταθλήτρια χώρα, στη διείσδυση οπτικών είναι η Ισλανδία, με ποσοστό 65,9%. Η Λευκορωσία κατατάσσεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό διείσδυσης 62,8%, με τη Σουηδία να ακολουθεί στην τρίτη θέση (56,8%), την Ισπανία να έπεται με 54,3% και τη Λετονία να συμπληρώνει την πρώτη πεντάδα με 53,9%.

  Η συντριπτική πλειοψηφία των ευρυζωνικών συνδέσεων στη χώρα μας υλοποιείται με τα "παραδοσιακά" χάλκινα καλώδια, ενώ οι περισσότερες επενδύσεις οπτικών ινών που υλοποιούν οι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι αφορούν συνδέσεις που φτάνουν μέχρι τον τοπικό διανεμητή (Fiber to the Cabinet – FTTC) και άρα δεν προσμετρούνται στην έρευνα. 

  Επεκτείνεται το πρόγραμμα SFBB

  Τη χαμηλή διείσδυση των οπτικών ινών στη χώρα μας αποδεικνύει και η αποτυχία του προγράμματος Super Fast Broad Band (SFBB) το οποίο επιδοτεί ευρυζωνικές συνδέσεις οπτικών ινών. Όταν προκηρύχθηκε το πρόγραμμα, δύο χρόνια πριν, υπολογιζόταν ότι θα επιδοτούσε περί τις 140.000 συνδέσεις, ενώ οι επιδοτήσεις μέχρι σήμερα δεν ξεπερνούν τις 6.000. 

  To πρόγραμμα προσφέρει κουπόνι (voucher) αξίας 48 ευρώ για την απόκτηση του εξοπλισμού (router) για συνδέσεις με ταχύτητα downloading τουλάχιστον 100 Mbps, ενώ επιδοτεί με 13 ευρώ μηνιαίως για 24 μήνες το κόστος της σύνδεσης. Παρά την επιδότηση των 360 ευρώ οι επιδοτήσεις παρέμειναν ελάχιστες, ακριβώς επειδή δεν υπήρχαν διαθέσιμες συνδέσεις με τέτοιες ταχύτητες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. 

  Στα θετικά της υπόθεσης είναι ότι τον περασμένο Μάρτιο το πρόγραμμα SFBB επεκτάθηκε και σε επαγγελματίες, ενώ αρχικά αφορούσε ιδιώτες. Ακόμη, εξασφαλίστηκε και η παράταση του προγράμματος που κανονικά έληγε στις 31 Μαρτίου για δύο ακόμη χρόνια, μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2022. 

  Σημαντική αύξηση στις συνδέσεις οπτικών ινών στην Ελλάδα αναμένεται να φέρει και το μεγάλο έργο του Ultrafast Broadband (UFBB), το οποίο με προϋπολογισμό  περίπου 700 εκατ. ευρώ αποτελεί το μεγαλύτερο Έργο Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στη χώρα μας. Το έργο αφορά 2,4 εκατ. πολίτες και επιχειρήσεις, και αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερες από 810.000 συνδέσεις οπτικών ινών ταχύτητας τουλάχιστον 100 Μbps. 

  Αυτή τη στιγμή ο σχετικός διαγωνισμός βρίσκεται στη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου με τους εννέα υποψήφιους που πέρασαν στη δεύτερη φάση. Στόχος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι να ξεκινήσουν οι εργασίες μέσα στο 2020. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  13:35 03/06

  Ψηφιακές λύσεις και υπηρεσίες για τις Επιχειρήσεις, από την Εθνική Τράπεζα

  Βεντάλια" ψηφιακών υπηρεσιών για ταχύτητα και ασφάλεια συναλλαγών.

  12:39 02/06

  Cosmote Fiber: Τις 180.000 έφτασαν οι γραμμές Fiber To The Home σε όλη την Ελλάδα

  Διαθέσιμη και για τις επιχειρήσεις η επιδότηση €360 για FTTH, μέσω της δράσης Superfast Broadband.

  12:26 02/06

  ΙΕΛΚΑ: 1 στους 2 χρήστες διαδικτύου πλέον αγοράζουν συστηματικά online

  Η κρίση του κορονοϊού αλλάζει τις online αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών.

  20:45 30/05

  Παρακολουθήστε ζωντανά την απόπειρα εκτόξευσης του Falcon 9 της Space X προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

  Εάν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, στις 10.22 μ.μ. ώρα Ελλάδος.

  13:19 26/05

  Αξεσουάρ εργασίας που προειδοποιούν για αποστάσεις ασφαλείας όταν δεν τηρούνται

  Τη διάθεση και στην Ελλάδα "αξεσουάρ εργασίας" της νέας τεχνολογικής τάσης που δημιουργήθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και ανταποκρίνεται στην επιτακτική ανάγκη για κοινωνική αποστασιοποίηση...

  11:36 25/05

  Χωρίς την τεχνολογία θα πάγωνε η Οικονομία

  Πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς την τεχνολογία; Αυτή η ερώτηση μοιάζει περισσότερο επίκαιρη από ποτέ.

  11:01 25/05

  Ανακαλύψτε τη σειρά MAIC – Το νέο smart ηχείο

  Το νέο έξυπνο ηχείο με την ψηφιακή βοηθό MAIC™ της MLS αναμένεται τις επόμενες ημέρες να είναι διαθέσιμο στα καταστήματα λιανικής.

  15:23 19/05

  Πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου της Ιταλίας επιλέγουν τη λύση E-Band της Intracom Telecom για Gigabit πρόσβαση

  Η εταιρεία είναι η πρώτη που διαθέτει ραδιοσυστήματα E-Βand TDD στην Ιταλία

  14:19 19/05

  Δημιουργήθηκε το πρώτο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που κάνει γρήγορη και ακριβή διάγνωση του κορονοϊου

  Επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Κίνα ανέπτυξαν τους πρώτους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης (μηχανικής μάθησης) που, αναλύοντας τομογραφίες πνευμόνων και το κλινικό ιστορικό των ασθενών, μπορούν...

  11:35 19/05

  Ολοκληρωμένες λύσεις τηλεργασίας με την υπογραφή της Lenovo

  Η πανδημία του κορονοϊού και η νέα πραγματικότητα που αυτή άλλαξε ραγδαία τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε.

  08:29 19/05

  Ανοίγει ο δρόμος για πιο φθηνό γρήγορο internet

  Με απόφαση της ΕΕΤΤ μειώνονται οι τιμές χονδρικής για τις ευρυζωνικές συνδέσεις, κάτι το οποίο θα έχει αντίκρισμα στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας.

  14:22 18/05

  Huawei: "Αυθαίρετη και ολέθρια" η απόφαση Τραμπ να μπλοκάρει τις αγορές αμερικανικών ημιαγωγών

  "Θα έχει συνέπειες σε μεγάλο αριθμό βιομηχανιών στον κόσμο", αναφέρει ο κινεζικός κολοσσός.

  08:07 18/05

  OpenSignal: Τι δείχνει νέα μελέτη για το mobile internet στην Ελλάδα

  H Ελλάδα στην 35η θέση μεταξύ 100 χωρών για την εμπειρία που προσφέρουν τα δίκτυα κινητής στο διαδίκτυο.

  09:30 08/05

  P40 Series: Η νέα ναυαρχίδα της Huawei προσφέρει μοναδικές φωτογραφικές εμπειρίες

  Συνεχίζοντας την κληρονομία της φωτογραφικής αριστείας που χαρακτηρίζει τη σειρά P οι νέες συσκευές – ναυαρχίδες της Huawei, P40 και P40 Pro δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα στη φωτογραφία και...