Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Απρ-2020 08:13

  Κορονοϊός: Δίκες χωρίς διαδίκους, αλλά και χωρίς δικηγόρους στην Αθήνα

  Κορονοϊός: Δίκες χωρίς διαδίκους, αλλά και χωρίς δικηγόρους στην Αθήνα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Πρεμιέρα στις δίκες, -υποχρεωτικά- χωρίς διαδίκους, στα Πρωτοδικεία της χώρας, σηματοδοτεί η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης με την οποία δίδεται η δυνατότητα για εκδικάσεις με την κατάθεση εγγράφων και  ουσιαστικά χωρίς συζήτηση. Η πρεμιέρα όμως του μέτρου, δεν θα γίνει σήμερα, τουλάχιστον στην Αθήνα, αφού οι δικηγόροι αποφάσισαν αποχή από τα καθήκοντά τους για σήμερα 28/4 και δεν αποκλείεται να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους έως τις 5 Μαΐου.

  Η αντίδραση αφορά τα μέτρα προστασίας της υγείας, τα οποία πάντως ανακοίνωσε η κυβέρνηση και ο Σωτ. Τσιόδρας:

  1) Σύσταση για χρήση μάσκας όχι μόνο από τα πρόσωπα της έδρας αλλά και από τους συνηγόρους και διαδίκους.

  2) Διαθεσιμότητα αντισηπτικού σε όλους τους χώρους.

  3) Τήρηση απόστασης μεταξύ φυσικών προσώπων κατ’ ελάχιστον 1,5 μέτρο.

  4) Καθορισμός ανώτατου ορίου εισερχομένων ατόμων εντός αιθουσών και εν γένει περίκλειστων χώρων, ενός (1) ατόμου ανά 10 τ.μ.

  Θερμόμετρα και security

  Πάντως το πρωϊ η (μερική) επαναλειτουργία θα γίνει υπο διαφορετικές συνθήκες, με την έννοια πως εχουν τοποθετηθεί πλεξιγκλας σε αιθουσες και γραμματείς στα δικαστήρια της Ευελπίδων, ενώ θα υπάρχουν security στην είσοδο. Παράλληλα θα υπάρχουν και εθελοντές του Ερυθρου Σταυρού που θα θερμομετρούν στην μοναδική πύλη εισόδου η οποία θα λειτουργεί.

  Σε 13 υποθηκοφυλακεία θα υπάρχει security στην εισοδο για να ρυθμίζουν την είσοδο ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός. Αυτά είναι τα υποθηκοφυλακεία  "… Νίκαιας, Μαραθώνα, Κορωπίου, Σπάτων, Π. Φαλήρου, Αμαρουσίου, Λάρισας, Κομοτηνής, Βασιλικών Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς, καθώς και των έμμισθων υποθηκοφυλακείων Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης προς αποφυγή συνωστισμού του συναλλασσόμενου κοινού, λόγω του κορωνοϊού COVID 19, για χρονικό διάστημα ενός (1) μήνα, αρχομένου από 27-4-2020".

  Μπλόκο

  Βέβαια ήδη οι δικαστικοί υπάλληλοι μπλοκάρουν την επαναλειτουργία 12 Ειρηνοδικείων της Αθήνας, εξαιτίας της απουσίας αστυνομικού ή security ώστε να ελέγχει την αποφυγή συνωστισμού, όπως προέβλεψε να κάνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης στα 13 Υποθηκοφυλακεία.

  Συγκεκριμένα η αποχή μέχρι νεοτέρας αφορά τα Ειρηνοδικεία ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ, ΑΧΑΡΝΩΝ, ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ, ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, ΚΡΩΠΙΑΣ, ΙΛΙΟΥ, ΛΑΥΡΙΟΥ, Ν. ΙΩΝΙΑΣ, ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ, ΜΕΓΑΡΩΝ, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ και ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ.

  Οι δίκες και οι βεβαιώσεις

  Πάντως η πρεμιέρα των δικών χωρις διαδίκους, όποτε κι αν γινει ουσιαστικά σημαίνει πως η διαδικασία θα γίνεται χωρίς την παρουσία των πολιτών αλλά μόνον με παρουσία δικηγόρων οι οποίοι θα είναι εφοδιασμένοι με την εξουσιοδότηση του εντολέα τους.

  Σύμφωνα δε με την τροπολογία το γνήσιο της υπογραφής βεβαιώνουν οι δικηγόροι. Είναι δε προφανές πως σκοπός είναι να αποφευχθεί  ο συνωστισμός αφού "…με την προτεινόμενη διάταξη της παρ. 1 για τη συναινετική εγγραφή προσημείωσης, εξυπηρετείται η ανάγκη ύπαρξης μιας απλοποιημένης διαδικασίας για την κατ' εξαίρεση εγγραφή συναινετικών προσημειώσεων υποθήκης, λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και μόνο για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για την αποφυγή των δυσμενών συνεπειών του συγχρωτισμού πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους. Η ως άνω ρύθμιση θα εφαρμοστεί από τη λήξη της αναστολής εκδίκασης των υποθέσεων προσημείωσης υποθήκης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, και κρίνεται αναγκαία, διότι οι υποθέσεις στις οποίες αφορά καταλαμβάνουν σημαντικό ποσοστό της δικαστηριακής ύλης ενώ συγχρόνως χαρακτηρίζονται εξ ορισμού από την απουσία του στοιχείου της αντιδικίας".

  Ενδεικτικά:

  ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ 

  Συναινετική εγγραφή, ανάκληση, εξάλειψη και μεταρρύθμιση προσημείωσης υποθήκης

  1.     1. Για το χρονικό διάστημα από τις 28 Απριλίου 2020 έως και τις 30 Ιουνίου 2020 η εκδίκαση υποθέσεων χορήγησης άδειας συναινετικής εγγραφής προσημείωσης υποθήκης διεξάγεται ως εξής: 

  α) Η συζήτηση διεξάγεται εγγράφως, κατά παρέκκλιση της παρ. 2 του άρθρου 115 ΚΠολΔ και οι διάδικοι παρίστανται στο ακροατήριο του δικαστηρίου με δήλωση, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 242 ΚΠολΔ.

  β) Στη δήλωση της περ. α, που υπογράφεται από τον πληρεξούσιο δικηγόρο του καθ' ου η αίτηση, επισυνάπτεται η έγγραφη συναίνεση του καθ' ου στην αιτούμενη προσημείωση ή του τρίτου κυρίου του ακινήτου, με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής τους από τον πληρεξούσιο δικηγόρο του καθ' ου.

  γ) Στην έγγραφη συναίνεση προσδιορίζονται σαφώς η ασφαλιζόμενη με την προσημείωση απαίτηση και το ποσό της απαίτησης για το οποίο χορηγείται η συναινετική εγγραφή προσημείωσης και περιγράφεται λεπτομερώς το προσημειούμενο ακίνητο.

  2. Κατά το χρονικό διάστημα της παρ. 1, η ανάκληση,η εξάλειψη και η μεταρρύθμιση συναινετικής προσημείωσης υποθήκης γίνονται σύμφωνα με τη διαδικασία της παρ. 1.

  Η συναίνεση του προσημειούχου δανειστή δίνεται εγγράφως με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του από τον πληρεξούσιο δικηγόρο του.

  3. Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης δύναταινα παρατείνεται η ισχύς των διατάξεων του παρόντος, πάντως όχι πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2020. 

  Σκοπός

  Όπως περιγράφεται στην τροπολογία "η προβλεπόμενη ρύθμιση αφενός βοηθάει την εξοικονόμηση ανθρωπίνων πόρων στα δικαστήρια και αφετέρου διευκολύνει την οικονομική ενίσχυση των πληττομένων από τις επιπτώσεις του κορονοϊού επιχειρήσεων , καθως διευκολύνεται η δανειοδότησή τους, με την ταχύτερη ολοκλήρωση της διαδικασίας εγγραφής προσημείωσης. Με το τρόπο αυτό οι επιχειρήσεις αλλά και οι ενδιαφερόμενοι για δανειοδότηση πολίτες , μπορούν να επανενταχθούν ταχύτερα στην οικονομική δραστηριότητα και να ενισχυθεί η ανάπτυξη".   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ