Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Απρ-2020 18:43

  Έκκληση για επιπλέον μέτρα ασφαλείας από δικηγόρους – δικαστικούς υπαλλήλους

  Έκκληση για επιπλέον μέτρα ασφαλείας από δικηγόρους – δικαστικούς υπαλλήλους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Χρόνο για να προετοιμαστούν καλύτερα και επιπλέον μέτρα προστασίας - χρήση μάσκας από όλους και υλικά - ζητούν ενόψει της επαναλειτουργίας των δικαστηρίων, δικηγόροι και δικαστικοί υπάλληλοι.

  Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πρωτοδικείο Αθηνών μεταξύ του Προέδρου της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας Δημ.Βερβεσού, με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας Γ. Διαμάντη και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Αθηνών, Σωτ. Τριπολιτσιώτη επισημάνθηκε ότι ο χρόνος προετοιμασίας που έχει δοθεί από το Υπουργείο για την έναρξη είναι περιορισμένος και η επαναλειτουργία πρέπει να ξεκινήσει από τις 4/5/2020.

  Αναφέρουν επίσης:
  "…Διαπιστώθηκε μετά από επικοινωνία που έγινε με τους κατά τόπους δικαστικούς σχηματισμούς της Χώρας και τα Υποθηκοφυλακεία ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ως προς τα τηρητέα μέτρα προστασίας και ασφάλειας της δημόσιας υγείας, ιδίως στην πλειοψηφία των Υποθηκοφυλακείων της Χώρας και σε πολλά περιφερειακά Ειρηνοδικεία. Τα προβλήματα εντοπίζονται αφενός στην παντελή έλλειψη φύλαξης από δημόσια (αστυνομική) δύναμη, στην είσοδο των Ειρηνοδικείων και στα Δημόσια Έμμισθα Υποθηκοφυλακεία της Χώρας καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για την κάλυψη αυτής της βασικής προτεραιότητας στους δικαστικούς χώρους καθώς και φύλαξης στην πλειοψηφία των Αμίσθων Υποθηκοφυλακείων της Χώρας,απαραίτητη προϋπόθεση για την τήρηση της κανονιστικής οδηγίας του ΕΟΔΥ όπως αποτυπώθηκε στη σχετική ΚΥΑ για την παρουσία εντός των χώρων ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. και απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των ευρισκομένων εντός των χώρων.

  Επίσης ενημερωθήκαμε από τους εκπροσώπους των Δικαστικών Υπαλλήλων ότι το αποσταλέν υλικό από το Υπουργείο, σε αρκετούς σχηματισμούς είναι οριακό.

  Κατατέθηκαν προτάσεις για τον διαχωρισμό των πινακίων των υποθέσεων προς εκδίκαση ανά ημίωρο και η αναγκαιότητα κατάθεσης των προβλεπόμενων εντύπων και δικογράφων με ηλεκτρονικά μέσα.

  Περαιτέρω η χρήση μάσκας κρίνεται υποχρεωτική σε όλους τους χώρους των Δικαστηρίων και η τήρηση των νομίμων προϋποθέσεων που έχει θέσει ο ΕΟΔΥ εντός των δικαστικών χώρων και πρέπει αυτό  να αποφασισθεί από τους Προϊσταμένους κάθε Δικαστηρίου ή Υποθηκοφυλακείου, σύμφωνα με τη σχετική αρμοδιότητα που τους έχει δοθεί από την ΚΥΑ υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.26804(ΦΕΚ Β 1588/25.4.2020).

  Αύριο κλιμάκια της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος και των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας θα περιοδευσουν στους χώρους των Ειρηνοδικείων και Υποθηκοφυλακείων για να ελέγξουν την υφιστάμενη κατάσταση και το αν τηρούνται τα προβλεπόμενα από το Νόμο μέτρα για τη δημόσια υγεία και ασφαλούς επαναλειτουργίας των δικαστικών σχηματισμών.

  Καλούμε την πολιτεία και τους προϊσταμένους των Πρωτοδικείων, Ειρηνοδικείων και Υποθηκοφυλακείων να εφαρμόσουν αυστηρά το υφιστάμενο πλαίσιο, καθιστώντας τους ταυτόχρονα υπεύθυνους για οποιαδήποτε παρέκκλιση που μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες, ιδίως σε χώρους που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους διάδοσης του ιού.

  Η Δημόσια υγεία πρέπει να αποτελεί πρώτιστο μέλημα όλων μας και προεχόντως αυτών που έχουν την ευθύνη επιβολής και τήρησης των ακολουθητέων διαδικασιών χωρίς την παραμικρή έκπτωση και υστέρηση.

  Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας

  των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

  Δημήτρης Βερβεσός

  Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

  Γεώργιος Διαμάντης

  Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Αθηνών

  Σωτήρης Τριπολιτσιώτης"
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ