Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Απρ-2020 09:13

  Γιατί ανοίγουν πρώτα τα δικαστήρια: Στόχος η χορήγηση δανείων επανεκκίνησης

  Γιατί ανοίγουν πρώτα τα δικαστήρια: Στόχος η χορήγηση δανείων επανεκκίνησης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Με προφανή στόχο την κίνηση της αγοράς μέσω των δανείων που θα λάβουν οι επιχειρήσεις (μικρές και μεγάλες) και οι ιδιώτες για την επανεκκίνηση της αγοράς, ανοίγει η κυβέρνηση τα δικαστήρια την επόμενη βδομάδα.

  Ο συμβολισμός είναι ισχυρός καθώς επιλέχθηκαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης οι υπηρεσίες που συνδέονται με την κίνηση της αγοράς σηματοδοτώντας και το διακύβευμα της επόμενης ημέρας εφόσον βέβαια όλα βαίνουν καλά σε επίπεδο εξάπλωσης του ιού.

  Υποθηκοφυλάκεια και προσημειώσεις

  Για αυτό άλλωστε με τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών προκρίθηκε η λειτουργία των υποθηκοφυλακείων (έμμισθων και άμισθων) στις 27 Απριλίου και όλων των τμημάτων  που συνδέονται με τις εγγραφές προσημείωσης:

  - Συναινετικές προσημειώσεις Πρωτοδικείων και Ειρηνοδικείων

  - Ανακλήσεις προσημείωσης

  - Συντηρητικές κατασχέσεις

  - Δικαστικές μεσεγγυήσεις

  Για την ελαχιστοποίηση του συγχρωτισμού η διαδικασία συναινετικών προσημειώσεων θα γίνεται μέσω των γραμματειών χωρίς τη συμμετοχή διαδίκων. Οι υπηρεσίες αυτές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις δανειοδοτήσεις επιχειρήσεων και ιδιωτών και είναι φυσικά βασική προϋπόθεση για να πέσει ζεστό χρήμα.

  Το πλάνο

  Θα ακολουθήσει η αποκατάσταση των δικαστικών διαδικασιών για την έκδοση αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων, με αρχική χρονική εκτίμηση γύρω στις 15 Μαϊου.

  Ταυτόχρονα τοποθετείται η λειτουργία των διοικητικών δικαστηρίων καθώς και οι διαδικασίες ενώπιον του Αρείου Πάγου και των Εφετείων. Εκεί οι δίκες θα διεξάγονται χωρίς τη φυσική παρουσία δικηγόρων. Ήδη, η ηγεσία του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με πληροφορίες έχει δώσει το "πράσινο φως" να λειτουργήσει το Ανώτατο Ποινικό και Πολιτικό Δικαστήριο κατά τα πρότυπα του ΣτΕ.

  Οι συνήγοροι θα καταθέτουν στην γραμματεία του δικαστηρίου, υπόμνημα που θα αναπτύσσουν τους νομικούς ισχυρισμούς και τις θέσεις τους, οι οποίοι θα λαμβάνονται  υπόψη κατά τη διάσκεψη που θα πραγματοποιούν οι αρεοπαγίτες για την κάθε υπόθεση.

  Τα  προτελευταία  στάδια της επανεκκίνησης θα περιλαμβάνουν επανέναρξη της λειτουργίας της τακτικής διαδικασίας ενώπιον των Μονομελών και Πολυμελών Ποινικών και Αστικών δικαστηρίων ενώ η επανέναρξη της λειτουργίας των ποινικών δικαστηρίων της χώρας εντός του Ιουνίου θα σημάνει και την πλήρη άρση των μέτρων.

  Αυτό ωστόσο δεν συνεπάγεται ακριβώς την επιστροφή στην πρότερη κατάσταση καθώς θα ληφθεί πρόνοια ούτως ώστε η συνήθης εικόνα  του συνωστισμού σε ορισμένα τμήματα να μην επαναληφθεί.

   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ