Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Απρ-2020 16:45

  Κλειστές μέχρι τις 28 Απριλίου οι εκκλησίες

  Κλειστές μέχρι τις 28 Απριλίου οι εκκλησίες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, των υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας που αναμένεται να δημοσιευθεί σήμερα, δίνει νέα παράταση στο κλείσιμο των εκκλησιών, ως επακόλουθο των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί σε όλη τη χώρα, εξαιτίας την πανδημίας του Covid-19.

  Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας, η νέα ΚΥΑ παρατείνει το διάστημα που οι εκκλησίες θα μείνουν κλειστές, μέχρι τις 28 Απριλίου, αντί το μέχρι σήμερα όριο της 20ης Απριλίου, όπως προβλέπεται από την ΚΥΑ με αριθμό Δ1α/ΓΠ.οικ.23093/6-4-2020 (ΦΕΚ Β’1178).

  Σύμφωνα με την παραπάνω ΚΥΑ προβλέπεται: 

  α) Απαγορεύονται, παρουσία κοινού, οι λειτουργίες, λατρευτικές συνάξεις, ιεροπραξίες και πάσης φύσεως θρησκευτικές τελετές σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητας, στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας.

  β) Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό λειτουργό και βοηθητικό προσωπικό (πχ ιεροψάλτης) των οποίων ο συνολικός αριθμός δεν υπερβαίνει τα 4 φυσικά πρόσωπα. Ο κατά νόμο θρησκευτικός λειτουργός είναι υπεύθυνος για να λάβει όλα τα προσήκοντα μέτρα σύμφωνα με την ΚΥΑ. Δεν επιτρέπεται, ούτε κεκλεισμένων των θυρών, η τέλεση λειτουργιών σε χώρους λατρείας που βρίσκονται σε ιδιωτικά κτήματα, κτίρια κλπ.

  γ) Απαγορεύεται η επίσκεψη κοινού, ατομικά ή ομαδικά, στα μοναστήρια. Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών και ακολουθιών στα μοναστήρια χωρίς την παρουσία κοινού.

  δ) Επιτρέπεται, επιπλέον της τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής, και η αυτοτελής διαδικτυακή μετάδοση της λειτουργίας.

  Όπως γίνεται αντιληπτό, η απόφαση δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με το ορθόδοξο δόγμα, καθώς αμέσως μετά το Πάσχα ακολουθούν γιορτές της Ορθοδοξίας, αλλά και άλλων δογμάτων, όπως το Ραμαζάνι και υπήρχε κίνδυνος να παρατηρηθεί συνωστισμός ανθρώπων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ