Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Απρ-2020 10:03

  Δράσεις για την επιδημία από το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας του Ιονίου Πανεπστημίου

  Δράσεις για την επιδημία από το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας του Ιονίου Πανεπστημίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πρωτοβουλίες και δράσεις για την επιδημία του κορονοϊού ανέλαβε το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας, στο πλαίσιο των πολύπλευρων ερευνητικών δραστηριοτήτων του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου.

  Όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (BiHELab) του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθηγητής Παναγιώτης Βλάμος, "το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας έχει αναλάβει πρωτοβουλίες και δράσεις για την επιδημία, οι οποίες άπτονται των ερευνητικών ενδιαφερόντων του εργαστηρίου".

  Οι δραστηριότητες που έχουν ξεκινήσει αφορούν στην ανάλυση δεδομένων από ασθενείς (κατά βάση ιταλικός πληθυσμός) που προσβλήθηκαν από τον COVID 19 με σκοπό την εύρεση βιοδεικτών και παραγόντων κινδύνου, που έχουν την ικανότητα να ταξινομούν και να προβλέπουν ποιες κατηγορίες ατόμων είναι πιο ευάλωτες (Risk Factors Classification) στον ιό.

  "Οι δράσεις εστιάζονται παράλληλα στην ανάπτυξη υπολογιστικών συστημάτων με τεχνικές μηχανικής μάθησης για την παροχή υποστήριξης απόφασης στον εντοπισμό των έντονων συνεπειών στην υγεία ευάλωτων ομάδων, ενώ διεκπεραιώνεται αναλυτική μελέτη του γονιδιώματος (Genomics Analytics) του COVID 19, με τεχνικές Βιοπληροφορικής για τον εντοπισμό μεταλλάξεων, αλλά και περιοχών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχους φαρμάκων", επισημαίνει ο κ. Βλάμος.

  Εξίσου σημαντική είναι η συμμετοχή του Εργαστηρίου στην πρωτοβουλία FreeBreathing.org με σκοπό την ανάπτυξη αναπνευστήρων, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να σταλούν τα σχέδια της συσκευής στο εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας, τα οποία θα εκτυπωθούν με την τεχνική της τρισδιάστατης εκτύπωσης και θα ξεκινήσουν οι πιλοτικές δοκιμές, στις οποίες θα συμμετάσχει το Εργαστήριο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ