Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Απρ-2020 08:44

  Σχέδιο πλήρους λειτουργίας των δικαστηρίων αρχές Ιουνίου και παράτασης του δικαστικού έτους

  Σχέδιο πλήρους λειτουργίας των δικαστηρίων αρχές Ιουνίου και παράτασης του δικαστικού έτους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Αρχές Ιουνίου είναι έτοιμο να πατήσει το κουμπί το υπουργείο Δικαιοσύνης για την πλήρη λειτουργία των δικαστηρίων, σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζονται οι επιτελείς του και με βάση βέβαια τις εισηγήσεις των ειδικών.

  Πληροφορίες αναφέρουν πως εφόσον τα δεδομένα δεν αλλάξουν και καταστεί τεχνικά δυνατό, το υπουργείο προσανατολίζεται να ανοίξει σταδιακά τη "μηχανή" στα δικαστήρια, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζεται παράταση του δικαστικού έτους κατά ένα μήνα.

  Η επαναλειτουργία των δικαστηρίων θα γίνει βέβαια σταδιακά και το ξεκίνημα αναμένεται να γίνει με την επαναλειτουργία  των υποθηκοφυλακείων πιθανόν στις 27 Απριλίου. Αυτό μάλιστα θεωρείται ένα πρώτο βήμα στη λειτουργία της οικονομίας. Αναμένεται να ακολουθήσει η διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων από 15 Μαίου. Θεωρείται δε πως αρχές Ιουνίου (πιθανόν την 1η) εφόσον όλα τα δεδομένα το επιτρέπουν είναι πιθανόν να ξεκινήσει η πλήρης λειτουργία.  

  Η απόφαση για ένα μήνα παράταση

  Την ίδια στιγμή φαίνεται πως ο κύβος ερρίφθη για την παράταση του δικαστικού έτους κατά ένα μήνα, παρά τις αρχικές αντιδράσεις δικαστικών ενώσεων (οι δικαστές του ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου το δέχτηκαν ήδη πάντως). Κι αυτό γιατί αφενός θεωρείται ο μοναδικός τρόπος να κερδηθεί το χαμένο έδαφος στην εκδίκαση υποθέσεων και αφετέρου για να αποκατασταθεί ένα μεγάλο μέρος από το  χαμένο εισόδημα των δικηγόρων. Μέτρο άλλωστε που εντάσσεται στο "δίκαιο της ανάγκης" εξαιτίας της πανδημίας.

  Ως γνωστόν οι δικαστικές διακοπές διαρκούν από την 1η Ιουλίου έως 15 Σεπτεμβρίου. Η πρόταση που – πιθανότατα- προκρίνεται είναι αυτή  της παράτασης πλήρους λειτουργίας έως τις 15 Ιουλίου και επαναλειτουργίας από την 1η Σεπτεμβρίου. 

  Άλλωστε προ ημερών ο Κ. Τσιάρας  αναφερόμενος στο ζήτημα της παράτασης του δικαστικού έτους επισήμανε: "Πιστεύουμε ότι η Δικαιοσύνη θα συμβάλλει με τον τρόπο της και σε αυτό. Η επιστροφή στη κανονικότητα θα έρθει μόνο μέσα από μια γενναία προσπάθεια όσων εμπλέκονται στη λειτουργία της ελληνικής πολιτείας. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη αλλά όταν όλα αλλάζουν θα πρέπει να προσαρμοζόμαστε και δίνουμε το παράδειγμα…".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021