Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Απρ-2020 18:06

  Κορονοϊός: Στους 100 οι θάνατοι στη χώρα μας - 31 νέα κρούσματα, στα 2.145 το σύνολο

  Κορονοϊός: Στους 100 οι θάνατοι στη χώρα μας - 31 νέα κρούσματα, στα 2.145 το σύνολο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22:28

  Στους 100 ανέρχονται οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό στη χώρα μας, καθώς άλλος 1 ασθενής κατέληξε πριν από λίγη ώρα στο νοσοκομείο Αττικόν, όπου και νοσηλευόταν.

  Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν 31 νέα κρούσματα, με το σύνολο των προσβληθέντων να φτάνει πλέον τους 2.145.

  Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, το 56% από τους νοσούντες είναι άνδρες. 

  Από το σύνολο των κρουσμάτων, ποσοστό 25,8% είναι σχετιζόμενο με ταξίδι από το εξωτερικό ενώ το 40% σχετίζεται με ήδη γνωστό κρούσμα.
   
  Σύμφωνα με την ενημέρωση που πραγματοποίησε ο εκπρόσωπος υπουργείου Υγείας, 73 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη, εκ των οποίων 17 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ το 81% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.

  Από τους θανόντες, 26 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 72 έτη, ενώ το 89% των θυμάτων είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.
   
  Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό τόνισε ότι 16 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ.

  Τέλος, πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί 43.417 κλινικά δείγματα.

  Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κ. Τσιόδρας ότι μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1.860.000 κρούσματα σε όλο τον πλανήτη, ενώ 114.982 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό. Επίσης, περισσότεροι από 431.000 άτομα που είχαν νοσήσει έχουν αναρρώσει παγκοσμίως.

  Στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταγραφεί περισσότερα από 560.000 κρούσματα, ενώ έχουν επιβεβαιωθεί 22.115 θάνατοι. Επιπλέον 32.634 ασθενείς της νόσου COVID-19 έχουν αναρρώσει. Όπως τόνισε, μάλιστα, ο κ. Τσιόδρας, στις ΗΠΑ για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας και οι 50 πολιτείες έχουν κηρυχθεί ταυτόχρονα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

  Αντίστοιχα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερα από 782.000 κρούσματα και έχουν καταγραφεί 74.671 θάνατοι, με το 83% των θυμάτων να βρίσκεται σε τέσσερις χώρες και συγκεκριμένα σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο.

  Ξεκινά πειραματικά η χορήγηση αντισωμάτων

  Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό ανέφερε επίσης ότι ξεκινά πειραματικά η χορήγηση αντισωμάτων μετά από πλασμαφαίρεση από ασθενείς που νόσησαν και έγιναν καλά και παρουσιάζουν ανοσία.

  Όπως εξήγησε, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, το Σαββατοκύριακο συζήτησε πρωτόκολλο θεραπείας με έγχυση πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς, για την αντιμετώπιση της λοίμωξης, σαν πολυκεντρική μελέτη φάσεως ΙΙ, με συντονιστή τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η μελέτη θα περιλαμβάνει συλλογή πλάσματος από δότες με πλασμαφαίρεση και στη συνέχεια χορήγησή του σε σοβαρά ασθενείς με τη νέα νόσο. Θα κατατεθεί στα επιστημονικά συμβούλια των εφτά συμμετεχόντων νοσοκομείων αυτή τη βδομάδα με σκοπό να προχωρήσει άμεσα.

  Ένα τέτοιο πρόγραμμα λειτουργεί, όπως σημείωσε, με λίστα εθελοντών που ήταν θετικοί για τον ιό, έχουν αναρρώσει, δεν έχουν συμπτώματα και είναι αρνητικοί για την παρουσία του ιού για τουλάχιστον 2 εβδομάδες.

  "Η έρευνα εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως πειραματική και η προοπτική εφαρμογής στην Πατρίδα μας, με όλους τους κανόνες της Επιστήμης, είναι σημαντικοί. Αλλά δεν μπορούμε ακόμα να πούμε για τα αποτελέσματά της ή για τη χρήση της σαν τελικού μέσου θεραπείας σε σοβαρά αρρώστους. Αν αποδειχθεί αποτελεσματική θα είναι ένα ακόμα θεραπευτικό όπλο στα χέρια των γιατρών μας", σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

  Η κλινική μελέτη θα είναι στη φάση ΙΙ και θα συντονίζεται από τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ Θ. Δημόπουλο.

  Σχετικά με τα τεστ αντισωμάτων, που ανακοινώνονται από κάποιες χώρες, σημείωσε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 60 τέτοια τεστ υπό ενεργό έλεγχο και αξιολόγηση σε διάφορα μέρη του κόσμου. "Ανάλογα με την αξιοπιστία τους, θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς όπως έχει ορίσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και σύμφωνα με τα κριτήρια που έθεσε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και ειδικότερα οι εργαστηριακοί της Επιτροπής".

  Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη εμβολίου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας τόνισε ότι δοκιμάζονται ήδη περίπου 60 διαφορετικά εμβόλια, σε προκλινική φάση, ενώ τρία εμβόλια έχουν εισέλθει στην πρώτη φάση των κλινικών δομικών, προσθέτοντας ωστόσο ότι θα χρειαστούν αρκετοί μήνες ακόμη για την ανάπτυξη εμβολίου.

  Ερωτηθείς για τους υπότυπους του κορονοϊού που έχουν καταγραφεί, απάντησε ότι "υπάρχουν υπότυποι του ιού και μεταλλάξεις, δεν φαίνεται να αλλάζουν ακόμη τη συμπεριφορά του". Όπως τόνισε ένας πολύ θανατηφορος ιός εξαντλείται γρήγορα, ένας πολύ ελαφρύς δεν είναι θανατηφόρος, αυτός βρίσκεται στο ενδιάμεσο. Πρόσθεσε ότι όσο περνά ο καιρός θα μαθαίνουμε περισσότερα για τον κορονοϊό, ενώ σημείωσε ότι ομάδα και στην Ελλάδα θα παρακολουθήσει τη γενετική ποικιλομορφία του.

  Σ. Τσιόδρας: Η μάχη με τον ιό κρίνεται στις λεπτομέρειες

  Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι η μάχη με τον ιό κρίνεται στις λεπτομέρειες, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι "είμαστε σε κατάσταση συναγερμού παρόμοια με εκείνη των φυσικών καταστροφών".

  "Το ότι είμαστε εδώ οφείλεται στο γεγονός πως από τον Ιανουάριο δουλεύουμε εντατικά. Είναι επιτυχία όλων μας και σχετίζεται με τα μέτρα που έγκαιρα ελήφθησαν. Όλος αυτός ο χρόνος έδωσε χώρο και χρόνο στο να ετοιμαστεί το σύστημα υγείας. Δεχθείτε την ευγνωμοσύνη μας που υπομείνατε και υπομένετε", ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

  Επίσης, σημείωσε ότι "άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι είναι πιθανό να μολύνουν το ένα το άλλο. Όλα τα μέλη της οικογένειας είναι στενές επαφές και πρέπει να μένουν σε καραντίνα".

  Τόνισε, ακόμη, ότι κλιμάκια του ΕΟΔΥ επισκέφθηκαν οίκο ευγηρίας στη Νέα Μάκρη, σε συνέχεια διερεύνησης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Τα κλιμάκια προχώρησαν σε έλεγχο. Όλοι οι θετικοί ασθενείς απομακρύνθηκαν από τη δομή, ενώ όπως πρόσθεσε, τα μόνα άτομα που θα μπορούν πλέον να επισκέπτονται τη δομή είναι το προσωπικό. Τόνισε επίσης ότι πρέπει να υπάρχει συνεχής χρήση χειρουργικής μάσκας, πλύσιμο χεριών πριν και μετά την επαφή με τα άτομα, ενώ οι εργαζόμενοι που έχουν συμπτώματα δεν πρέπει να προσέρχονται στον χώρο εργασίας.

  Όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας, "οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να προστατευθούν, θέλουμε να μην εκτεθούν καθόλου στον ιό".

  Χαρδαλιάς: Δεν θα επιτραπούν μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων το Πάσχα

  Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, από την πλευρά του επανέλαβε ότι οι λειτουργίες καθ' όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών και οι εκκλησίες θα είναι κλειστές για τους πιστούς.

  Τόνισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία της Εκκλησίας και των πιστών ακολούθησαν τις συστάσεις της Ιεραρχίας της Εκκλησίας και τους νόμους της Πολιτείας, δίνοντας μήνυμα ευθύνης και πραγματική αγάπης, "με δύο μόνο δυστυχώς εξαιρέσεις".

  Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι πέρα των νομικών συνεπειών κάποιοι οφείλουν να αντιληφθούν επιτέλους ότι δεν είναι περισσότερο πιστοί χριστιανοί από άλλους.

  Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κατέστησε σαφές επίσης πως δεν θα επιτραπούν μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα, υπογραμμίζοντας ότι φέτος θα κάνουμε Πάσχα στο σπίτι με τους ανθρώπους που μένουμε μαζί, με μόνο μέλημά μας να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης της νόσου. 

  "Αυτή η δοκιμασία θα είναι ο δικός μας Γολγοθάς που πρέπει να ανέβουμε για να έρθει η Ανάσταση, για να ξεπεράσουμε όλοι μαζί αυτό τον εφιάλτη”, σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι του χρόνου θα κάνουμε όλοι μαζί Πάσχα.

  Επίσης, ενημέρωσε ότι χθες έγιναν έλεγχοι σε οίκους ευγηρίας σε όλο το λεκανοπέδιο, όχι μόνο στην Νέα Μάκρη και διαμήνυσε ότι η προστασία της υγείας των συμπολιτών μας που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες είναι αδιαπραγμάτευτη και κάλεσε όσους έχουν την ευθύνη οίκων ευγηρίας να τηρούν όλους τους όρους με προσοχή, προειδοποιώντας ότι οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς.

  Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε επίσης ότι παρατείνοντας τα πρόσθετα μέτρα περιορισμού σε Καστοριά και Ξάνθη για 10 ημέρας, καθώς και ο περιορισμός των μετακινήσεων στην παραλία της Θεσσαλονίκης και στα Ιωάννινα έως τις 27 Απριλίου.

  Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ολοκληρώνεται αύριο η καραντίνα στα χωριά Έχινος στην Ξάνθη και Φούστανη στην Πέλλα.

  Σε ότι αφορά το κρούσμα στον οικισμό των Ρομά στην Ξάνθη, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως "τo θετικό κρούσμα μας δημιούργησε ανησυχία", ενώ πρόσθεσε πως "οριοθετήθηκαν οι περιοχές ελέγχου, οργανώσαμε την αντιπροσωπευτικότητα των δειγμάτων, προχωρήσαμε στην λήψη 335 δειγμάτων και αναμένουμε αποτελέσματα".

  Ολοκληρώνοντας ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε τη σημασία τήρησης των μέτρων περιορισμού που έχουν ληφθεί. "Έχουμε διανύσει μεγάλο δρόμο, ας μην λυγίσουμε στην τελική ευθεία. Μένοντας σπίτι θα νικήσουμε", κατέληξε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ