Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Απρ-2020 16:50

  Τηλεδιάσκεψη με Τσιόδρα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ζητά ο Ν. Φίλης

  Τηλεδιάσκεψη με Τσιόδρα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ζητά ο Ν. Φίλης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πρόταση για τηλεδιάσκεψη με τον επικεφαλής της Επιτροπής Λοιμοξιολόγων του υπουργείου Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των πανελληνίων εξετάσεων και γενικότερα η λειτουργία των σχολείων έκανε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης στην υπ. Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Ο κ. Φίλης άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για την υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευση λέγοντας μεταξύ άλλων ότι δεν έχουν καλυφθεί ακόμα όλα τα παιδιά με τάμπλετ ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν ενώ δεν υπήρξε προετοιμασία ώστε να είναι έτοιμοι όλοι οι εκπαιδευτικοί.  

  "Δέχομαι ότι χρειάζεται χρόνος καθώς πρέπει να μελετηθούν αρκετά δεδομένα, πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει μία τηλεδιάσκεψη της Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων με τον ΕΟΔΥ και τον κ. Τσιόδρα που έχει την ειδική ευθύνη, όπου να συζητήσουμε σύντομα ει δυνατόν και πριν το Πάσχα το ζήτημα αυτό" τόνισε ο κ. Φίλης κατά την διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα δημόσια σχολεία.

  Απαντώντας η κ. Κεραμέως επανέλαβε τους αριθμούς που δείχνουν την ανταπόκριση των μαθητών και της εκπαιδευτικής κοινότητας στις ανάγκες που προέκυψαν λόγω κορονοϊού λέγοντας ότι από 1,8 εκατομμύρια είναι οι συμμετοχές μαθητών στις ψηφιακές τάξεις (από σχεδόν 1,9 εκατ.) , αθροιστικά, στη σύγχρονη εκπαίδευση ενώ στην ασύγχρονη, και ειδικότερα στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, είχαν συνδεθεί σχεδόν 1 εκατομμύριο μαθητές και 166.000 εκπαιδευτικοί. Επίσης πάνω από 100.000 μαθητές παρακολουθούν καθημερινά εκπαιδευτική τηλεόραση, στα δημόσια ΙΕΚ,  84% των μαθημάτων είναι ενταγμένα στη σύγχρονη τηλεκπαίδευση και στα πανεπιστήμια 96,35% είναι το ποσοστό των μαθημάτων που γίνονται εξ αποστάσεως .

  Σε ότι αφορά την παροχή ίντερνετ η υπουργός Παιδείας είπε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕΤΤ πάνω από 99% των νοικοκυριών της χώρας έχει σταθερή σύνδεση στο ίντερνετ  με απεριόριστο αριθμό δεδομένων. "Επιπλέον όμως έχουμε πετύχει και δωρεάν πρόσβαση σε ιστοσελίδες που χρησιμοποιούνται από το Υπουργείο Παιδείας για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση από τους τρεις παρόχους κινητής τηλεφωνίας, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά. Μπορεί να ποινικοποιήσετε και αυτή τη σχέση, δεν ξέρω, αλλά είναι δωρεάν παροχή δεδομένων προς τους μαθητές μας" τόνισε η κ. Κεραμέως.

  Κάλυψη από ΕΣΠΑ ύψους 20 εκατ. ευρώ

  Για την κάλυψη σε εξοπλισμό η υπουργός ανέφερε ότι έχει κατατεθεί  με κατεπείγουσα διαδικασία αίτημα ΕΣΠΑ συνολικού ύψους άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορά σε εξοπλισμό σχολικών μονάδων –tablets, laptops- δράσεις εξ αποστάσεως επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, εξοπλισμό πανεπιστημίων, εξοπλισμό οικονομικά ασθενών φοιτητών, καθώς και στέγαση οικονομικά ασθενών φοιτητών.

  Διάψευση για προσωπικά δεδομένα

  Η κ. Κεραμέως διέψευσε κατηγορηματικά την κατηγορία που απηύθυνε ο προκάτοχός της για διαρροή προσωπικών δεδομένων μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών σε ιδιώτες λέγοντας ότι έχει εφαρμοστεί κατά γράμμα το εφαρμοστέο νομοθετικό πλαίσιο αναφορικά με την προστασία προσωπικών δεδομένων, όπως αυτό πηγάζει από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό.

  "Οι μαθητές δεν υποχρεώνονται να δώσουν το email τους εφόσον συνδέονται από λογισμικό πλοήγησης. Μόνο ένα όνομα χρήστη, ένα ψευδώνυμο, κάποιο λεκτικό για να τους αναγνωρίσει ο εκπαιδευτικός, ό,τι επιλέξει ο ίδιος. Τα email των μαθητών μένουν εντός του σχολείου και στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο" υπογράμμισε.

  Μ. Νταλιάνη 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ