Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Απρ-2020 08:35

  Μεγάλες δίκες σε "καραντίνα" λόγω κορονοϊού

  Μεγάλες δίκες σε "καραντίνα" λόγω κορονοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η δίκη για την τραγωδία στη Μάνδρα, οι δίκες για τα επισφαλή δάνεια της Proton Bank και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, η υπόθεση της Χρυσής Αυγής, ακόμα και η δίκη για τη δολοφονία της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη είναι μερικές από τις δίκες – θύματα του κορονοϊού. Πρόκειται για εκατοντάδες δίκες υψηλού ή χαμηλότερου ενδιαφέροντος που μετά την αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων, είτε δεν ξεκίνησαν, είτε διακόπηκαν.

  -Η δίκη της Χρυσής Αυγής, η οποία βρισκόταν στο στάδιο των αγορεύσεων των δικηγόρων, έχει διακοπεί. Μέχρι τη διακοπή είχαν ολοκληρώσει τις τοποθετήσεις τους οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής και πολλοί της υπεράσπισης. Οι εκτιμήσεις πως το δικαστήριο (όπου το τελευταίο διάστημα είχε αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των συνεδριάσεών του) θα εξέδιδε απόφαση εντός του καλοκαιριού, δύσκολα  θα επιβεβαιωθούν.

  -Στη δίκη για τη δολοφονία της 23χρονης φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη, η οποία, σημειωτέον, περιλαμβάνεται στις εξαιρέσεις, καθώς και για τους δύο κατηγορούμενους, τον Αλβανικής καταγωγής 21χρονο και τον 23χρονο Ροδίτη, το ανώτατο όριο των 18 μηνών προσωρινής κράτησης λήγει το Μάιο, το δικαστήριο διέκοψε λόγω των νέων απαγορεύσεων.

  Και είναι λογικό διότι πρόκειται για μία διαδικασία όπου συγκεντρώνονται πολλά άτομα (δικαστές, ένορκοι, εισαγγελέας, συνήγοροι υπεράσπισης-πολιτικής αγωγής, μάρτυρες) σε μία σχετικά μικρή αίθουσα, συνεπώς δεν ήταν συνετό να συνεχιστεί σε αυτή τη φάση η εκδίκασή της.

  Η διακοπή φέρνει πιθανότατα μία δυσάρεστη εξέλιξη η οποία είναι ότι ο Ροδίτης κατηγορούμενος θεωρείται πιθανόν να αποφυλακιστεί, εκτός κι αν ολοκληρωθεί εντός Μαΐου. Αυτό δεν ισχύει για τον 21χρονο αλβανικής καταγωγής, καθώς κρατείται και για το βιασμό 19χρονης κοπέλας ΑμΕΑ.

  -Η δίκη για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα Αττικής, τον Νοέμβριο του 2017, όπου οι 21 κατηγορούμενοι της υπόθεσης αντιμετωπίζουν αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα, μετά από δύο διακοπές, είχε προσδιοριστεί να ξεκινήσει στις 16 Μαρτίου με την κατάθεση του πρώτου μάρτυρα. Λόγω των μέτρων, ωστόσο, διεκόπη και θα συνεχιστεί.

  Διεκόπησαν επίσης δύο ακόμη δίκες που δεν έχουν ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια. Η μία είναι για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, η οποία ξεκίνησε πάλι από την αρχή τον Ιανουάριο του 2019 και βρίσκεται ακόμη στο στάδιο εξέτασης μαρτύρων.

  H δεύτερη είναι αυτή που αφορά στα δάνεια της Proton Bank, με την έναρξή της να "χάνεται" στο μακρινό 2015! Κατά την τελευταία συνεδρίαση ολοκληρώθηκαν οι απολογίες και στην επόμενη αναμένετο η εισαγγελική πρόταση. Καθώς, όμως, και στις συγκεκριμένες δύο περιπτώσεις δεν υφίστανται 18μηνα προσωρινής κράτησης ή κίνδυνος παραγραφής, εκτιμάται ότι θα διακόψουν εκ νέου.

  -Από εκείνες που είχαν προσδιοριστεί να ξεκινήσουν εντός του Μαρτίου και, φυσικά, μετατίθεται η εκδίκασή τους για αργότερα, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η δίκη, σε δεύτερο βαθμό, του παραολυμπιονίκη Βασίλη Τσαγκάρη, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία του 47χρονου ξενοδόχου Μάριου Λουκόπουλου στο Μοσχάτο τον Μάρτιο του 2017, η αποκαλούμενη υπόθεση των "εκβιαστών δημοσιογράφων", καθώς και η πρώτη δίκη με κατηγορούμενους μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της "Folli Follie", παρακλάδι της μεγάλης δικογραφίας που αφορά το σκάνδαλο με αφετηρία τη θυγατρική της εταιρείας στην Ασία.

  Παναγιώτης Στάθης

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ