Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Απρ-2020 08:10

  Σε "καραντίνα" τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

  Σε "καραντίνα" τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με κλειστά ακροατήρια, τηλεδιασκέψεις και σοβαρά έκτακτα μέτρα λόγω του κινδύνου εξάπλωσης του κορονοϊού, αντιμετωπίζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως και τα δικαστήρια των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την πανδημία. Τα δικαστήρια παγκοσμίως ανέστειλαν προσωρινά τη λειτουργία τους όσων αφορά στα ακροατήρια, λόγω της επέλασης του νέου κορονοϊού.

  Σύμφωνα με ανακοίνωση του το δικαστήριο του Στρασβούργου, έχει ήδη λάβει έκτακτα μέτρα για να ανταποκριθεί στην πρωτοφανή παγκόσμια κρίση της δημόσιας υγείας, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες αποφάσεις των γαλλικών αρχών και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το δικαστήριο θα συνεχίσει μόνο τις βασικές δραστηριότητές του ιδιαίτερα μέσω της τηλεργασίας

  Έχουν εκδοθεί ήδη οδηγίες για την εξέταση των επειγόντων αιτημάτων λήψης προσωρινών μέτρων στο πλαίσιο του άρθρου 39 του Κανονισμού του Δικαστηρίου. Αυτός ο κανόνας ισχύει μόνο όταν υπάρχει επικείμενος και μη αναστρέψιμος κίνδυνος.

  Τα ακροατήρια

  Κατόπιν τούτου, οι εγκαταστάσεις του ΕΔΔΑ δεν είναι πλέον προσβάσιμες στο κοινό και οι υποθέσεις οι οποίες είχαν προγραμματιστεί να συζητηθούν στα ακροατήρια τόσο για τον μήνα Μάρτιο όπου η πανδημία έδειξε τα δόντια της και στη Γαλλία όσο και τον Απρίλιο, ακυρώθηκαν μέχρι νεοτέρας.

  Φυσικά οι προθεσμίες των έξι μηνών για την κατάθεση των αιτήσεων, σύμφωνα με το άρθρο 35 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δεν ισχύουν κατ ‘εξαίρεση για περίοδο ενός μηνός με ημερομηνία έναρξης από την Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020.

  Οι ίδιες ημερομηνίες ισχύουν και για τις προθεσμίες για διαδικασίες που εκκρεμούν, ενώ θα υπάρξουν νέες ενημερώσεις ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας στις χώρες της ΕΕ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ