Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 31-Μαρ-2020 14:01

  ΣτΕ: "Νόμιμη" για λόγους δημοσίου συμφέροντος η αναστολή καταγραφής αιτημάτων ασύλου

  ΣτΕ: "Νόμιμη" για λόγους δημοσίου συμφέροντος η αναστολή καταγραφής αιτημάτων ασύλου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Με μανδύα νομιμότητας ντύνει και το Συμβούλιο Επικρατείας την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία η κυβέρνηση διέκοψε για λόγους δημοσίου συμφέροντος την διαδικασία καταγραφής και χορήγησης ασύλου μετά την ασύμμετρη απειλή του Εβρου. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αθανάσιος Ράντος, απέρριψε τα αιτήματα αναστολής της ΠΝΠ με την οποία ανεστάλη για έναν μήνα (από 2.3.2020) η υποβολή αιτήσεων χορήγησης ασύλου από άτομα που εισέρχονται στη χώρα παράνομα. Τα άτομα αυτά, σύμφωνα με την ΠΝΠ, θα επιστραφούν, χωρίς καταγραφή, στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής τους.

  Για το δεύτερο σκέλος όμως, της επιστροφής αιτούντων άσυλο που αποδεδειγμένα ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, έκρινε τη μη επιστροφή στην πατρίδα τους των 2 εκ των 3 γυναικών από το Αφγανιστάν καθώς ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

  Η προσφυγή

  Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει 3 Αφγανές οι οποίες έχουν συνολικά 8 ανήλικα παιδιά, η ηλικία των οποίων είναι από ολίγων μηνών έως και 15 ετών, ενώ μια εξ αυτών είναι έγκυος. Η υπόθεση έχει εισαχθεί στην μείζονα Ολομέλεια του ΣτΕ και θα συζητηθεί την 18η Σεπτεμβρίου 2020.

  Ο κ. Ράντος, έκανε δεκτό το αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής για δύο από τις τρεις Αφγανές (μαζί με τα παιδιά τους), ενώ απέρριψε ως προς την τρίτη.

  Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣτΕ, απέρριψε το αίτημα αναστολής εκτελέσεως της από 2-3-2020 ΠΝΠ, "κατόπιν σταθμίσεως των επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος που υπαγόρευσαν την έκδοσή της, αλλά και διότι η πράξη αυτή, κυρωθείσα ήδη με τυπικό νόμο (ν. 4681/2020) και δεν είναι πλέον, από τη φύση της, δεκτική αναστολής εκτελέσεως".

  Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣτΕ, απέρριψε το αίτημα των Αφγανών γυναικών κατά το σκέλος εκείνο με το οποίο ζητούσαν "να υποχρεωθεί η Διοίκηση να παραλάβει/καταγράψει τα αιτήματα ασύλου". Και αυτό: 1) γιατί η σχετική βλάβη την οποία επικαλούνται οι προσφεύγουσες στο ΣτΕ, απορρέει ευθέως από τον νόμο και 2) γιατί η άρνηση παραλαβής, "ως αρνητική πράξη, δεν είναι δεκτική αναστολής εκτελέσεως".

  Αντίθετα, ο κ. Ράντος διέταξε -ως κατάλληλο προσωρινό μέτρο- να απέχει η διοίκηση από την αναγκαστική επιστροφή στη χώρα από την οποία προήλθαν, τόσο της εγκυμονούσας Αφγανής, όσο και δεύτερης η οποία είναι σε κατάσταση λοχείας, μαζί με τα παιδιά τους, καθώς οι δύο αυτές γυναίκες "αποδεδειγμένα εμπίπτουν στην κατηγορία των κατά νόμο ευάλωτων προσώπων".

  Οι τρεις Αφγανές υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου που επιβλήθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση, παραβιάζει τόσο τους διεθνείς και Ευρωπαϊκούς νομικούς κανόνες, όσο και το Σύνταγμα, που προστατεύουν τους πρόσφυγες και μετανάστες και ειδικότερα, όταν η Ελλάδα είναι πρώτη χώρα υποδοχής των προσφύγων-μεταναστών.

  Στο ΣτΕ προσέφυγε η νομική υπηρεσία του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, η οποία εκπροσωπεί της Αφγανές γυναίκες και τα ανήλικα παιδιά τους, υποστηρίζοντας ότι η επίμαχη ΠΝΠ είναι αντίθετη στη Σύμβαση της Γενεύης, στο άρθρο 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Ελληνικό Σύνταγμα και στην αρχή της επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών.

  Η προσωρινή διαταγή

  Το κείμενο της προσωρινή διαταγής του κ. Ράντου έχει ως εξής:

  "Δέχεται εν μέρει.

  Απορρίπτει το αίτημα αναστολής εκτελέσεως της από 2-3-2020 πράξης νομοθετικού περιεχομένου, κατόπιν σταθμίσεως των επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος που υπαγόρευσαν την έκδοσή της, αλλά και διότι η πράξη αυτή, κυρωθείσα ήδη με τυπικό νόμο (ν. 4681/2020), δεν είναι πλέον, από τη φύση της, δεκτική αναστολής εκτελέσεως. Άλλωστε, οι προβαλλόμενοι λόγοι ακυρώσεως δεν παρίστανται, πάντως, ως προδήλως βάσιμοι.

  Απορρίπτει το αίτημα να υποχρεωθεί η Διοίκηση να παραλάβει/καταγράψει τα αιτήματα ασύλου, διότι η σχετική βλάβη απορρέει ευθέως από το νόμο, αλλά και διότι η άρνηση παραλαβής, ως αρνητική πράξη, δεν είναι δεκτική αναστολής εκτελέσεως.

  Διατάσσει, ως κατάλληλο προσωρινό μέτρο, να απόσχει η Διοίκηση από την εξαναγκασμένη επιστροφή των 2ης και 3ης εκ των αιτουσών που αποδεδειγμένα εμπίπτουν στην κατηγορία των κατά νόμο ευάλωτων προσώπων (εγκυμονούσα, τελούσα σε κατάσταση λοχείας).

  Απορρίπτει την αίτηση κατά τα λοιπά.

  Α. Ράντος".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ