Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Μαρ-2020 08:05

  "Πάγος" από τον Αρειο Πάγο: Δεν είναι περίοδος δικαστικών διακοπών, δημοσιεύστε αποφάσεις

  "Πάγος" από τον Αρειο Πάγο: Δεν είναι περίοδος δικαστικών διακοπών, δημοσιεύστε αποφάσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Η Δικαιοσύνη δεν είναι μαγαζάκι που κλείνει λόγω πανδημίας. Αυτό είναι ουσιαστικά σε ελεύθερη απόδοση- το νόημα της. Η περίοδος αυτή δεν αποτελεί περίοδο διακοπών των δικαστών ή άλλου είδους άδεια των δικαστών από την υπηρεσία τους επισημαίνεται σε εγκύκλιο του προέδρου του Αρείου Πάγου Ι. Τσαλαγανίδη προς τους δικαστές.

  Όπως προκύπτει και από την τελευταία ΚΥΑ που υπέγραψαν οι συναρμόδιοι υπουργοί, Δικαιοσύνης, Υγείας και Εθνική Άμυνας, από τα έκτακτα μέτρα εξαιρούνται πρώτα από όλα οι δημοσιεύσεις των δικαστικών αποφάσεων, οι προσωρινές διαταγές κ.α., τα οποία είναι στα χέρια των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών της Δικαιοσύνης.

  Και η πρόσφατη ανακοίνωση του προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορου Σεβαστίδη ανάμεσα στα άλλα έκανε υπόμνηση στην εργασία των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών οι οποίοι παραμένουν στις επάλξεις, κατά μόνας από τα σπίτια τους, είτε μέσω τηλεδιασκέψεων.

  Εξάλλου στο Συμβούλιο της Επικρατείας ήδη το τελευταίο δεκαήμερο οι ανώτατοι δικαστές έχουν προχωρήσει σε τηλεδιασκέψεις προκειμένου να εκδώσουν αποφάσεις επί των υποθέσεων που έχουν συζητηθεί ενώπιον των ακροατηρίων του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου πριν από το κλείσιμο των δικαστηρίων. Το ίδιο συμβαίνει και στις υπόλοιπες βαθμίδες των δικαστηρίων της χώρας.

  Εγκύκλιος προέδρου Αρείου Πάγου

  Αυτό προκύπτει και από τις συστάσεις του προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωσήφ Τσαλαγανίδη προς τους διευθύνοντες των δικαστηρίων όλης της χώρας, αφού "η δημοσίευση των αποφάσεων εξαιρείται από την αναστολή, η εργασία των δικαστικών λειτουργών συνεχίζεται κανονικά από το σπίτι".

  Ως εκ του ρόλου του ο επικεφαλής της Δικαιοσύνης προτρέπει τους συναδέλφους του να συνεχίσουν με αναμμένες τις μηχανές για "επεξεργασία και έκδοση των αποφάσεων για τις υποθέσεις που ήδη έχουν συζητηθεί στο ακροατήριο προκειμένου να μειωθεί η εκκρεμότητα να εκδοθούν λιμνάζουσες αποφάσεις λόγω του φόρτου εργασίας και να προκύψει κάτι θετικό για τη δικαιοσύνη και το κοινωνικό σύνολο από αυτή τη δυσβάσταχτη δοκιμασία".

  Και εκφράζει παράλληλα την προσδοκία του στην αύξηση δημοσίευσης των αποφάσεων αλλά και τη διεκπεραίωση των εκκρεμουσών αποφάσεων που έχει ο κάθε δικαστής.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ