Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Μαρ-2020 13:58

  Εισαγγελέας Αρείου Πάγου: Πιστή εφαρμογή των μέτρων αναστολής των δικαστηρίων

  Εισαγγελέας Αρείου Πάγου: Πιστή εφαρμογή των μέτρων αναστολής των δικαστηρίων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αυστηρό μήνυμα για πιστή εφαρμογή των μέτρων προσωρινής αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων και των υπηρεσιών τους, για την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού, όπως αυτά ορίζονται με την υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης των υπουργών Δικαιοσύνης, Υγείας και Εθνικής Άμυνας, στέλνει με εγκύκλιο του προς τους εισαγγελείς εφετών και πρωτοδικών της χώρας ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας.

  Παράλληλα, με άλλη εγκύκλιο του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενημερώνει τους πολίτες ότι ενόψει της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από τη διάδοση της νόσου η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα λειτουργήσει πολύ περιορισμένα για την εξυπηρέτηση εξαιρετικά απαραίτητων αναγκών που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

  "Συνεπώς το κοινό δεν θα πρέπει να προσέρχεται στους χώρους της γι΄ αυτά  τα θέματα, που θα αντιμετωπισθούν σε μεταγενέστερους χρόνους", καταλήγει ο κ. Βασίλης Πλιώτας.

  Ακολουθούν οι δύο εγκύκλιοι του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

  "Προς τους κ.κ. Εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της Χώρας

  Επόμενοι της ρυθμίσεως της Υπουργικής Απόφασης Δ1α/ΓΠ.οικ.18176/15-3-2020 (ΦΕΚ τ. Β΄ 864/15-3-2020) και ενόψει της καταστάσεως που έχει δημιουργηθεί από  τη διάδοση της νόσου του κορωνοϊού είναι αυτονόητο, ότι η διαλαμβανόμενη στην παρ. 5 του άρθρου τρίτου της εν λόγω απόφασης λειτουργία των Εισαγγελιών της Χώρας, θα ακολουθεί το γράμμα και το πνεύμα της Υπουργικής Απόφασης και θα είναι περιοριζόμενη αυστηρά στις υποθέσεις που προβλέπει η απόφαση και περαιτέρω σε εξαιρετικά μειωμένο αριθμό διεκπεραίωσης υποθέσεων και διαδικασιών που είναι κατεπείγουσες και επιβάλλεται η άμεση αντιμετώπισή τους. Η προσέλευση του κοινού στους χώρους των Εισαγγελιών, για εξέταση αιτήσεων, παροχή πληροφοριών κλπ, που δεν εμπίπτουν στα αμέσως προηγούμενα και μπορούν να εξετασθούν σε μεταγενέστερους χρόνους, δεν είναι νοητή και θα πρέπει ν’ αποφεύγεται.

  Επισημαίνεται ότι με τη διάταξη του άρθρου 5 παρ. 6 της από 11-3-2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ Α΄ 55/11-3-2020), συντρεχόντων των όρων της, παρέχεται ευχέρεια περιορισμού των υπαλλήλων που πρέπει να παρίστανται καθημερινά στην Υπηρεσία.

  Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας

  Δεύτερη εγκύλιος:

  "Υλοποίηση της ΚΥΑ για επιβολή μέτρων προσωρινής αναστολής εργασιών

  της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου

  Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ενόψει της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από τη διάδοση της νόσου του κορωνοϊού, ακολουθώντας όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ με αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ.18176/15-3-2020, θα λειτουργήσει περιοριζόμενη στην εξυπηρέτηση εξαιρετικά απαραίτητων αναγκών και ενεργειών των ποινικών δικών που αφορούν κακουργήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται εντός του χρονικού διαστήματος από την έναρξη της αναστολής μέχρι και τις 31/1/2021 ή υποθέσεων που από τη φύση τους κλπ χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

  Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεν θα γίνονται ακροάσεις κοινού και δεν θα εξετάζονται στην παρούσα κατάσταση αιτήσεις ούτε θα παρέχονται πληροφορίες για θέματα που δεν εμπίπτουν στα προηγούμενα και συνεπώς το κοινό δεν θα πρέπει να προσέρχεται στους χώρους της γι΄ αυτά  τα θέματα, που θα αντιμετωπισθούν σε μεταγενέστερους χρόνους.

   

  Πληροφορίες στα τηλέφωνα:

   

  Τμήμα Διοίκησης και Προσωπικού: 2106419332, -334, -336

   

  Ποινικό Τμήμα: 2106419330, -347, -350.

   

  Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

  Βασίλειος Πλιώτας"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ