Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 15-Μαρ-2020 15:52

  Α. Τσίπρας: Τώρα είναι ώρα ευθύνης- τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

  Α. Τσίπρας: Τώρα είναι ώρα ευθύνης- τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Τρίωρη τηλεδιάσκεψη πραγματοποίησε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας με συνεργάτες του και τομεάρχες, για τα άμεσα μέτρα σε τρία επίπεδα που πρέπει να ληφθούν για την πανδημία του κορονοϊου:

  - για την ενισχύση της δημόσιας υγείας με ιατρικό προσωπικό 

  - για τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων 

  - και για τα άμεσα μέτρα χαλαρωσης των δημοσιονομικών περιορισμών και ένα γενναίο προγραμμα δημοσιας χρηματοδοτησης που πρέπει να επιδιωξει η κυβέρνηση από το αυριανό Eurogroup για την συνολικη θωράκιση της οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοιου.

  Τσίπρας: ώρα ευθύνης

  Σε ανακοίνωσή μετά την τηλεδιάσκεψη υπό τον Τσίπρα, η Κουμουνδούρου επεσήμανε ότι "τώρα είναι ώρα ευθύνης"  - ζητώντας "άμεση χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών και γενναία δημόσια παρέμβαση για την ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζομένων".

  Συγκεκριμένα σημειώνεται πως το αυριανό Eurogroup και οι αποφάσεις που θα ληφθούν εκεί είναι εξαιρετικά κρίσιμες. Η Ελλάδα πρέπει στη συνεδρίαση αυτή να προσέλθει με συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων και κατ' ελάχιστο να διεκδικήσει:

  1. Όλες ανεξαιρέτως οι δαπάνες για τον κορωνοϊό να μην μετράνε στους στόχους του προγράμματος. Αυτό δεν είναι πρωτοφανές, υπάρχουν και άλλες δαπάνες που εξαιρούνται του στόχου. Με πολύ μετριοπαθείς υπολογισμούς, ένα κονδύλι τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 2 δισ., θα χρειαστεί, σε περίπτωση που η κρίση τελειώσει σχετικά σύντομα.

  2. Ο στόχος του πλεονάσματος - μετά και την εξαίρεση όλων των δαπανών για τον κορονοϊό -  να μειωθεί από φέτος στο 2%. Στην περίπτωση που η κρίση διαρκέσει καιρό, ο στόχος αυτός θα πρέπει να μειωθεί ακόμα περισσότερο.

  3. Άμεση λήψη μέτρων οικονομικής ενίσχυσης από την ΕΕ. Για να είναι μεγαλύτερη η ενίσχυση αυτή, είναι αναγκαία η τροποποίηση του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης (EUSF) ώστε να καλύπτει και πανδημίες, καθώς και η αύξηση των πόρων του ταμείου. 

  Τα χρήματα που θα εξασφαλιστούν από τις τρεις αυτές παρεμβάσεις  θα πρέπει να κατευθυνθούν άμεσα σε:

  - Σημαντική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με την  προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού αλλά και την άμεση προκήρυξη 4000 μόνιμων θέσεων. 

  - Κάλυψη από το δημόσιο του συνόλου του μισθολογικού κόστους για τις κλειστές επιχειρήσεις. Οι μισθοί των εργαζομένων πρέπει να καταβληθούν στο ακέραιο και να μην υπάρξουν απολύσεις. Για να συμβεί αυτό πρέπει οι επιχειρήσεις να καλυφθούν πλήρως για όσο διάστημα τα έσοδα τους θα είναι αναγκαστικά μηδενικά ενώ τα πάγια έξοδα θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

  - Καταβολή έκτακτου επιδόματος στα χαμηλά εισοδήματα για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών.

  - Ενίσχυση του ΟΑΕΔ ώστε να διευρυνθούν τα κριτήρια του επιδόματος ανεργίας και να καλυφθούν άμεσα οι εποχικά εργαζόμενοι.

  - Παροχή έκτακτου επιδόματος σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. 

  - Παροχή voucher για υπηρεσίες φύλαξης παιδιών (babysitting) για όσους γονείς η εργασία τους είναι τέτοια που δεν μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι.

  Ταυτόχρονα είναι αναγκαία: 

  - Η επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. 

  - Η αναστολή πληρωμών όλων των φορολογικών υποχρεώσεων για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές. 

  - Τέλος ένα εξαιρετικά γενναίο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

  Στο ίδιο πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει " με αίσθηση ευθύνης απέναντι στην ελληνική κοινωνία, αυτή τη δύσκολη ώρα "βάζει πλάτη" ώστε όλοι μαζί να νικήσουμε την επιδημία και τις επιπτώσεις της.

  Είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε με τα στελέχη μας όπου χρειαστεί αλλά και να αξιοποιήσουμε όλες τις διεθνείς μας επαφές προς αυτή την κατεύθυνση.

  Τώρα είναι ώρα ευθύνης".

  Διαβάστε ακόμα:

  - Ο Τσίπρας "βάζει πλάτη" στην Κυβέρνηση μέχρι νεωτέρας

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ