Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 15-Μαρ-2020 11:04

  Κάπα Research: "Ναι" απ' την κοινή γνώμη στα μέτρα κατά της πανδημίας του κορονοϊού

  Κάπα Research: "Ναι" απ' την κοινή γνώμη στα μέτρα κατά της πανδημίας του κορονοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τις θετικές κρίσεις της κοινής γνώμης για τους χειρισμούς του κρατικού μηχανισμού απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού, αναδεικνύει η έρευνα επικαιρότητας που διεξήγαγε η Καπαresearch στο χρονικό διάστημα 11-12 Μαρτίου στις 13 περιφέρειες της χώρας. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων (σε ποσοστό 86%) τάσσεται υπέρ των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί, ενώ έκδηλη είναι η ανησυχία για τον φόβο κινδύνου μόλυνσης από τον ιό καθώς ανέρχεται στο 76% των απαντήσεων. Παράλληλα, θετικές είναι οι απόψεις των πολιτών για τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, φτάνοντας στο 58%. Αναλυτικότερα η έρευνα της Καπαresearch αναφέρει τα ακόλουθα:

  Θετική η αντίδραση της πολιτείας στον κορονοϊό

  Ο βαθμός ανησυχίας των πολιτών για το ενδεχόμενο να πέσουν οι ίδιοι ή κάποιο μέλος της οικογένειάς τους θύμα του κορονοϊού αγγίζει το 76%.

   

   

  καπα2

  καπα3

  Την ίδια στιγμή, 6 στους 10 δηλώνουν ότι έχει ήδη επηρεαστεί η καθημερινή τους ζωή από τον φόβο της μόλυνσης και τα περιοριστικά μέτρα της πολιτείας.

  Η εξάπλωση του νέου ιού επηρεάζει τη ζωή των πολιτών σχεδόν σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας: 7 στους 10 δηλώνουν ότι η κρίση έχει επηρεάσει τις εξόδους για ψυχαγωγία (καλλιτεχνικά/αθλητικά γεγονότα, καφέ, μπαρ, εστιατόρια κλπ.) και τις κοινωνικές υποχρεώσεις, 6 στους 10 σημειώνουν επιπτώσεις στις μετακινήσεις και τις διακοπές τους, ενώ σχεδόν το 50% διαπιστώνει ήδη τις πρώτες επιπτώσεις στον επαγγελματικό τομέα.

   

  καπα4

  καπα5

   

  Αρνητική είναι και η πρώτη ένδειξη αναφορικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, με το 39% του δείγματος να δηλώνει ότι η εμφάνιση του κορονοϊού και στη χώρα μας έχει επηρεάσει αρνητικά τα εισοδήματα του νοικοκυριού του.

  Ωστόσο, 8 στους 10 αξιολογούν θετικά την πρώτη αντίδραση της πολιτείας και του κρατικού μηχανισμού απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού.

   

  καπα6

   

  Αντίστοιχα υψηλή είναι και η αποδοχή των πρώτων περιοριστικών μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση, με το 86% των πολιτών να τα θεωρεί απολύτως ή μάλλον αναγκαία.

   

  καπα7

   

  Τέλος, 7 στους 10 εκτιμούν ότι οι αντιδράσεις της ελληνικής κοινωνίας στην κρίση του κορωνοϊού κινούνται σε λογικά πλαίσια ενώ περίπου ένα 30% διαπιστώνει στοιχεία υπερβολής.

  Δημοφιλής η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

  Θετικά αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των πολιτών (58%) την εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, με τις αρνητικές κρίσεις να συγκεντρώνουν μόλις 26%. Η νέα πρόεδρος εμφανίζεται πιο δημοφιλής ανάμεσα στις γυναίκες (63%), την ηλικιακή ομάδα των 55+ (65%) και τους ψηφοφόρους της ΝΔ (72%) και του Κινήματος Αλλαγής (67%).

   

  καπα8

   

  Σύμφωνα με την κοινή γνώμη, η νέας Πρόεδρος πρέπει κατά τη θητεία της να δώσει ιδιαίτερη προτεραιότητα στην τήρηση του Συντάγματος και την εφαρμογή των νόμων (46%), όπως, επίσης, και στην ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας και των διεθνών της συμμαχιών (38%).

   

  καπα9

   

  Τέλος, θετικά αποτιμάται και η θητεία του απερχόμενου Προέδρου, Προκόπη Παυλόπουλου, με το 54% να εκτιμά ότι είχε θετικό αποτύπωμα στη χώρα. Ο κύριος Παυλόπουλος αποχωρεί πλειοψηφικά δημοφιλής στις μεγαλύτερες ηλικίες (63%) αλλά και στα δύο μεγάλα κόμματα, με το 53% των ψηφοφόρων της ΝΔ και το 77% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ να επιδοκιμάζουν τον τρόπο που χειρίστηκε το αξίωμα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ