Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Μαρ-2020 16:40

  "Blue Star Μύκονος": Απέπλευσε από το λιμάνι της Λήμνου - Δεν θα πάρει άλλους επιβάτες

  "Blue Star Μύκονος": Απέπλευσε από το λιμάνι της Λήμνου - Δεν θα πάρει άλλους επιβάτες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Aναχώρησε από τη Λήμνο το μεσημέρι της Πέμπτη το "Blue Star Myconos" που έχει ακινητοποιηθεί στο λιμάνι από τα ξημερώματα καθώς ένα μέλος του πληρώματος παρουσίασε συμπτώματα κοροναϊού.

  Το πλοίο θα συνεχίσει το υπόλοιπο δρομολόγιό του για Μυτιλήνη-Οινούσσες-Χίο-Βαθύ Σάμου-Καρλόβασι-Φούρνοι-Αγ. Κήρυκο-Μύκονο-Σύρο-Πειραιά. Σε κάθε λιμάνι θα υπάρχουν ειδικοί από τον ΕΟΔΥ, οι οποίοι θα παραλαμβάνουν όσους αποβιβάζονται για να τους δώσουν τις απαραίτητες οδηγίες.

  Σημειώνεται επίσης, ότι 127 επιβάτες του πλοίου που αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Λήμνου, έχουν ενημερωθεί από τις τοπικές υγειονομικές αρχές και τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας να παραμείνουν σε κατ΄οίκον περιορισμό, έως ότου γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της εξέτασης του μέλους του πληρώματος του πλοίου, που εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα.

  Αναλυτικά η ανακοίνωση της εταιρίας:

  Σε συνέχεια προηγούμενης ανακοίνωσης, κατόπιν οδηγιών του ΕΟΔΥ και σε συνεννόηση με τις Λιμενικές Αρχές, το πλοίο BLUE STAR MYCONOS θα αποπλεύσει από τον λιμένα Λήμνου στις 15.00 προκειμένου να εκτελέσει το υπόλοιπο του δρομολογίου του για Μυτιλήνη-Οινούσσες-Χίο-Βαθύ Σάμου-Καρλόβασι-Φούρνοι-Αγ. Κήρυκο-Μύκονο-Σύρο-Πειραιά.

  Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, το πλοίο δεν θα επιβιβάσει επιβάτες από τους λιμένες αναχώρησης. Οι ήδη επιβαίνοντες επιβάτες θα αποβιβαστούν στους λιμένες προορισμού τους και θα τους δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες με μέριμνα του ΕΟΔΥ.

  Η Εταιρεία είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και τις Λιμενικές Αρχές και θα προβεί σε περαιτέρω ανακοίνωση για κάθε εξέλιξη.

  Το χρονικό

  Το πλοίο είχε αποπλεύσει το βράδυ της Τετάρτης από Καβάλα με προορισμό μεταξύ άλλων Λήμνο και Μυτιλήνη. Συγκεκριμένα το πλοίο αναχώρησε χθες βράδυ στις 21:30 προκειμένου να πραγματοποιήσει το δρομολόγιο Καβάλα - Λήμνος - Αγ. Ευστράτιος - Μυτιλήνη - Χίος - Βαθύ Σάμου - Καρλόβασι -Φούρνοι - 'Αγ. Κήρυκος -Μύκονος - Σύρος - Πειραιάς.

  Ο συναγερμός σήμανε όταν ένα μέλος του πληρώματος παρουσίασε πυρετό. Ο καπετάνιος του πλοίου ακολουθώντας τις πάγιες οδηγίες της πλοιοκτήτριας εταιρείας που αναφέρει ότι αν μέλος του πληρώματος ασθενήσει πρέπει να αποβιβάζεται, έδωσε εντολή να αποβιβαστεί ο βοηθός καμαρώτου και για αυτό τον παρέλαβε ασθενοφόρο.

  Στις 2 τα ξημερώματα το πλοίο έφτασε στο λιμάνι της Λήμνου και έκτοτε δεν απέπλευσε μέχρι σήμερα το μεσημέρι για τα επόμενα λιμάνια.

  Στο πλοίο επιβαίνουν 378 επιβάτες και 77 άτομα πλήρωμα.

  Από τους επιβάτες, 127 άτομα έχουν αποβιβαστεί στο λιμάνι της Λήμνου και έχουν ενημερωθεί από τις τοπικές υγειονομικές Αρχές και τον ΕΟΔΥ να παραμείνουν σε κατά οίκον περιορισμό, έως ότου γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα για το μέλος του πληρώματος του πλοίου.

  Το δείγμα από τον ναυτικό έχει σταλεί στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ για να εξακριβωθεί εάν όντως ο ναυτικός είναι ένα ακόμη περιστατικό ασθενούς με κοροναϊό.

  Αν το δείγμα βγει αρνητικό το πλοίο θα συνεχίσει κανονικά το ταξίδι του ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα ακολουθήσουν νέες οδηγίες από τον ΕΟΔΥ.

  Ο γιατρός του πλοίου θεώρησε ότι πρόκειται για απλό περιστατικό

  Όλο το ιστορικό του ύποπτου περιστατικού κοροναϊού ανέλυσε μιλώντας στον Alpha Radio o Χρήστος Παπαδόπουλος, νομίατρος Π.Ε Καβάλας. Ο ίδιος τόνισε πως ακόμη και αν κριθεί θετικός ο ύποπτος για κρούσμα, οι επιβάτες του πλοίου δεν κινδυνεύουν, ενώ πρόσθεσε πως το πλοίο έφυγε από Καβάλα, καθώς θεωρήθηκε ότι το μέλος του πληρώματος που εμφάνισε πυρετό είχε μία απλή γρίπη.

  Για το αν το μέλος του πληρώματος που ακόμη θεωρήθηκε ως ύποπτο κρούσμα εκδήλωσε πυρετό εν πλω ή μετά την αποβίβασή του από το λιμάνι της Καβάλας είπε πως βρισκόταν εν πλω όταν εκδήλωσε τον πυρετό από την προηγούμενη ημέρα (σ.σ. Τετάρτη). Συμπλήρωσε πως "έχει γιατρό το πλοίο ο οποίος είδε το περιστατικό και ειδοποίησε το ΕΚΑΒ να κατέβει στην Καβάλα και τους επεσήμανε πως δεν είναι ο ασθενής ύποπτος για κοροναϊό, αλλά ήταν ένα απλό εμπύρετο περιστατικό".

  Εν συνεχεία ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε σχετικά με το κρούσμα: "Μετά ανέβηκε στο νοσοκομείο, έγινε η διερεύνηση, μίλησε το νοσοκομείο με τον ΕΟΔΥ, έκαναν κάποιες εξετάσεις και επειδή βγήκε αρνητικός για γρίπη, κρίθηκε ότι έπρεπε να πάρουνε δείγμα και για κοροναϊό. Παρότι δεν είχε επιδημιολογικά κάποια κριτήρια από αυτά που απαιτούνται. Εγώ ώσπου να πάρω το νοσοκομείο, καθώς εμένα με πήρανε 10 και κάτι, ήδη εκείνη την ώρα το ΕΚΑΒ τον είχε πάρει και ανέβαινε, ώσπου να πάω στο νοσοκομείο να τους πω ότι ξέρετε έρχεται κάτι, δείτε το, να τον δει στο νοσοκομείο να μιλήσει με τον ΕΟΔΥ, φτάσαμε 01.30 να πούμε ότι το κρούσμα να είναι πιθανώς ύποπτο, το πλοίο είχε φτάσει ήδη στη Λήμνο. Πως ένα περιστατικό το οποίο έχει κριθεί αρχικά ως απλό, θα σταματήσει ένα πλοίο;".

  "Βέβαια μετά εγώ ως όφειλα ενημέρωσα το πλοίο ότι ξέρετε υπάρχει περαιτέρω διερεύνηση, το κρούσμα κρίθηκε ύποπτο και ενημέρωσα σχετικά τη Λήμνο τι πρέπει να κάνει. Από τη στιγμή που κρίθηκε ύποπτο, το πλοίο έπρεπε να σταματήσει στο επόμενο λιμάνι" συμπλήρωσε ο ίδιος.

  Ερωτώμενος με ποια λογική οι 127 αποβιβάστηκαν στη Λήμνο και οι υπόλοιποι που θα συνέχιζαν το ταξίδι τους παραμένουν ακόμη σε καραντίνα, είπε: "Καταρχάς οι επιβάτες δεν θεωρούνται επαφές υψηλού κινδύνου και δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα, απλά αν υποθέσουμε ότι υπάρχει ύποπτο κρούσμα, δεν ανεβάζεις άλλους. Οι επιβάτες δεν θα μπούνε σε καμία καραντίνα, δεν θεωρούνται επαφές υψηλού κινδύνου. Οι επιβάτες θα φτάσουν κανονικά στους προορισμούς τους, δεν θα μπουν σε καραντίνα, θα τους ζητηθεί να παρακολουθούν την υγεία τους".

  "Αυτοί που θα μπορούσαν να κριθούν θετικοί είναι το πλήρωμα, αυτές είναι υψηλού κινδύνου επαφές, αυτοί θα μπουν σε καραντίνα", τόνισε ενώ για το γεγονός ότι μετά το ύποπτο κρούσμα μέλη του πληρώματος του πλοίου αποβιβάστηκαν στην Καβάλα: συμπλήρωσε "το contact with contact δηλαδή οι επαφές των επαφών δεν κρίνονται επικίνδυνες. Αν έρθω εγώ σε επαφή με έναν που έχει έρθει σε επαφή με κάποιον ύποπτο για τον ιό, εγώ δεν θεωρούμαι ότι κινδυνεύω, ούτε χρειάζεται να κάνω κάτι. Κινδυνεύω μόνο αν έρθω σε ευθεία επαφή με το κρούσμα".

  Τέλος, απαντώντας στις απορίες πολλών αν κάνει σωστή απολύμανση το φωτιστικό οινόπνευμα -αφού τα κοινά αντισηπτικά εξαφανίζονται- πρόσθεσε πως: "Όλες οι ουσίες που χρησιμοποιούνται ενάντια στον κοροναϊό βγαίνουν με βάση κάποιες μελέτες, δεν έχει δοκιμάσει κανένας το φωτιστικό οινόπνευμα για να σας πω αν κάνει για αυτό. Το σίγουρο είναι ότι δεν είναι καλό για τον οργανισμό το φωτιστικό οινόπνευμα".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ