Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 29-Φεβ-2020 08:00

  Σε "πυρετό" κοροναϊού η Ελλάδα

  Σε "πυρετό" κοροναϊού η Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

  Η αύξηση των δειγμάτων που στέλνονται για εξέταση στο Ινστιτούτο Παστέρ, στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο εργαστήριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, αλλά και το γεγονός πως η χώρα μετρά ήδη τα πρώτα κρούσματα, ενισχύουν το σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας για τα νοσοκομεία αναφοράς και την ετοιμότητα δημόσιων δομών περίθαλψης, ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ. Συνεχείς είναι οι συσκέψεις στην Αριστοτέλους με τους επικεφαλής των εμπλεκόμενων φορέων και την επιτροπή αντιμετώπισης εκτάκτων συμβάντων δημόσιας υγείας από λοιμογόνους παράγοντες.

  Τα κρούσματα τα οποία μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί παρουσιάζουν ήπια συμπτωματολογία και αυτό κρίνεται θετικό από τους ειδικούς επιστήμονες, εντούτοις υπάρχει επιφυλακή για την εξέλιξη του ιού και τα φαινόμενα διασποράς.

  Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που το υπουργείο Υγείας, σε κοινή απόφαση με το υπουργείο Παιδείας, προχώρησε σε κλείσιμο σχολικών μονάδων, αλλά και στην αναστολή όλων των σχολικών εκδρομών στο εξωτερικό. Είχε προηγηθεί η ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων, χωρίς όμως να έχει κριθεί απαραίτητη η ακύρωση άλλων συγκεντρώσεων ή λήψης εκτάκτου μέτρου στη διεξαγωγή των αθλητικών συναντήσεων για τις επόμενες ημέρες.

  Η "επόμενη μέρα"

  Σύμφωνα με τον Καθηγητή κ. Τσιόδρα, δεν υπάρχει ένδειξη συνεχιζόμενης μετάδοσης του ιού στην κοινότητα στην Ελλάδα. Ο λόγος που ανεστάλη το καρναβάλι, όπως είπε είναι επιδημιολογικός και έχει να κάνει με τη συνάθροιση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και την πιθανότητα διασποράς στην επικράτεια περιστατικών μεταδόσεως της νόσου.

  Συμπλήρωσε πως παρά το γεγονός ότι παγκοσμίως τα περισσότερα κρούσματα αφορούν άτομα με συγκεκριμένο επιδημιολογικό ιστορικό έκθεσης ή ταξίδι στη συγκεκριμένη περιοχή, η επιδημία επεκτείνεται σε όλο και περισσότερες χώρες και παρουσιάζονται όλο και περισσότερο φαινόμενα μετάδοσης στην κοινότητα, όπου δεν υπάρχει σαφής πηγή προέλευσης.

  "Ο κόσμος σιγά– σιγά ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα" δήλωσε χαρακτηριστικά.

  Επιπλέον μέτρα

  Το Υπουργείο Υγείας απέστειλε προς τις Υγειονομικές Περιφέρειες, οδηγίες για το επισκεπτήριο και την παραμονή συνοδών ασθενών στα νοσοκομεία όλης της χώρας.

  Πιο συγκεκριμένα, για τους νοσηλευόμενους ασθενείς με ογκολογικά, αιματολογικά νοσήματα, ή άλλα νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή (συγγενή ή επίκτητη, λόγω φαρμακευτικής αγωγής ή χρόνιου νοσήματος), τα μέτρα που λαμβάνονται είναι τα εξής:

  · Κατάργηση του επισκεπτηρίου και, όπου κρίνεται αναγκαίο, να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίδεται ειδική άδεια.

  · Οι συνοδοί θα πρέπει να είναι ενήμεροι για την εφαρμογή  των προφυλάξεων επαφής (απολύμανση  χεριών, χρήση μάσκας κ.λ.π.).

  · Δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα ενδεικτικό λοίμωξης ανώτερου αναπνευστικού (πυρετό, δεκατική πυρετική κίνηση, βήχα, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή).

  Σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία αναφοράς

  Σημειώνεται πως ως νοσοκομεία αναφοράς έχουν οριστεί το " Σωτηρία" και αναπληρωματικό ο "Ευαγγελισμός", το Πανεπιστημιακό γενικό νοσοκομείο "Αττικόν" και αναπληρωματικό το "Θριάσιο". το Πανεπιστημιακό γενικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ με αναπληρωματικά τα νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Πτολεμαΐδας "Μποδοσάκειο", το νοσοκομείο με αναπληρωματικό το Λαμίας, το νοσοκομείο Πατρών και τα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία Ιωαννίνων και Ηρακλείου.

  Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης. Επιπλέον, όλα τα νοσοκομεία αναφοράς και τα πληρώματα των ασθενοφόρων ΕΚΑΒ και Υγειονομικών Περιφερειών έχουν επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές.

  Οι αρμόδιοι εξακολουθούν να συνιστούν ψυχραιμία στους πολίτες και να τηρούν τα μέτρα προσωπικής υγιεινής, με βασικότερα το συχνό πλύσιμο των χεριών και να αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα. Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ και παραμένουμε σπίτι μας.

  Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έστειλε μήνυμα για σωστή ενημέρωση σε ηλικιωμένους και ασθενείς με χρόνια νοσήματα που αποτελούν ευπαθείς ομάδες και το υπουργείο Υγείας επαναλαμβάνει τα μέτρα προστασίας από τον κοροναϊό.

  Vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ