Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 27-Φεβ-2020 19:13

  Νέο αίτημα της Προανακριτικής για τα απόρρητα έγγραφα του FBI - Τι απαντά η Ελένη Τουλουπάκη

  Νέο αίτημα της Προανακριτικής για τα απόρρητα έγγραφα του FBI - Τι απαντά η Ελένη Τουλουπάκη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Π. Στάθη

  Νέο αίτημα υπέβαλε η Προανακριτική Επιτροπή για το καυτό θέμα των εγγράφων του FBI. Η επιτροπή ζητεί από την κ. Τουλουπάκη εκ νέου την λήψη των εγγράφων, αναφέροντας τα ένα προς ένα, με τους αριθμούς πρωτοκόλλου που έχουν και τις ημερομηνίες τους.

  Υπενθυμίζεται ότι τα επίμαχα έγγραφα ζητούνται επίμονα από την επιτροπή, με την Ελένη Τουλουπάκη να αρνείται να τα δώσει, επικαλούμενη τόσο την προστασία των μαρτύρων όσο και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την δικαστική συνδρομή που έχει υπογράψει η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς με τις ΗΠΑ.

  Στο απαντητικό της έγγραφο, το οποίο κοινοποιεί και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, η κ. Τουλουπάκη αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οποίος έχει στην κατοχή του αυτά τα έγγραφα ή γνωστοποίησε στην Επιτροπή στοιχεία από αυτά (π.χ. τους αριθμούς πρωτοκόλλου) ή παρείχε αντίγραφα στην Επιτροπή, ενδεχομένως έχει διαπράξει ποινικό αδίκημα. Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, η εισαγγελέας αναφέρει ότι είναι υποχρέωση της χώρας να σεβαστεί την σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ, η οποία επιβάλλει περιορισμούς στη χρήση εγγράφων και μόνο με προηγούμενη συγκατάθεση του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών.

  Η απάντηση Τουλουπάκη έρχεται μετά από χθεσινό έγγραφο της επιτροπής προς την Εισαγγελέα Διαφθοράς, η οποία ζητά την διαβίβαση έξι συγκεκριμένων εγγράφων της Ομοσπονδιακής Αρχής των ΗΠΑ. Στην επιστολή της η Επιτροπή προσδιορίζει επακριβώς, ένα προς ένα, τα στοιχεία που αναζητά καθώς ορίζονται με αριθμούς πρωτοκόλλου και ημερομηνίες τα έγγραφα που πρέπει να διαβιβαστούν στη Βουλή.

  Το γεγονός φαίνεται να δημιουργεί προβληματισμό σε δικαστικό επίπεδο καθώς τα επίμαχα έγγραφα είναι φυλασσόμενα στην Εισαγγελία Διαφθοράς και εκτιμάται ότι η γνώση της επιτροπής της Βουλής προέρχεται από διαρροή προσώπου που τα κατέχει παρανόμως.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ