Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 27-Φεβ-2020 08:00

  Στον έλεγχο της μετάδοσης του κοροναϊού ρίχνει το βάρος το υπουργείο Υγείας

  Στον έλεγχο της μετάδοσης του κοροναϊού ρίχνει το βάρος το υπουργείο Υγείας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο έλεγχος της μετάδοσης και η μείωση των πιθανοτήτων για περαιτέρω εξάπλωση του κοροναϊού στην Ελλάδα έχουν πλέον τεθεί σε προτεραιότητα από το υπουργείο Υγείας, μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα που διαπιστώθηκε στη Θεσσαλονίκη και ανακοινώθηκε χθες από τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόρδα, εκπρόσωπο της Αριστοτέλους για το θέμα του ιού και επιστημονικό συνεργάτη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

  Η εμφάνιση του κοροναϊού στη χώρα μας, ειδικά μετά τα κρούσματα στη γειτονική Ιταλία αλλά και σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Βέλγιο, Φινλανδία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο, ήταν για τους επικεφαλής του υπουργείου Υγείας αναμενόμενη, οπότε όλο το προηγούμενο διάστημα το βάρος είχε δοθεί στην ετοιμότητα των δημόσιων δομών περίθαλψης για τη διαχείριση των περιστατικών. 

  Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας από την πλευρά του επαναλαμβάνει πως απαιτείται ψυχραιμία, σημειώνοντας πως η εμφάνιση κρουσμάτων στην Ελλάδα ήταν κάτι που περίμενε και πως "είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι". Σε  ανάρτησή του στο Twitter τόνιζε ακόμη πως το 85% όσων νοσούν από τον κοροναϊό εμφανίζουν ήπια συμπτώματα. 

  Οι πρώτες αποφάσεις

  Για τη επάρκεια των δημόσιων δομών σε προσωπικό, με απόφαση του υπουργού Υγείας ανακλήθηκαν μέχρι νεωτέρας οι κανονικές άδειες του προσωπικού της κεντρικής υπηρεσίας της Αριστοτέλους, των κεντρικών υπηρεσιών των Υγειονομικών Περιφερειών, των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ  και των δημοσίων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας (κέντρα Υγείας, πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία, περιφερειακά ιατρεία και τοπικά ιατρεία), καθώς και των Τοπικών Ομάδων Υγείας σε όλη τη χώρα.

  Για την αποφυγή διασποράς του ιού αποφασίστηκε ιχνηλάτηση επαφών- με βάση ειδικό αλγόριθμο- της 38χρονης από το ταξίδι της  προς την Ελλάδα, μέχρι και τη στιγμή που εισήχθη στο νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν οι επιβάτες που κάθονταν δύο σειρές θέσεων  μπροστά, πίσω, αριστερά και δεξιά από τη θέση που καθόταν η ασθενής που νοσεί, καθώς επίσης η οικογένεια και οι άνθρωποι που ήρθαν σε στενή επαφή μαζί της όταν επέστρεψε από την Ιταλία.

  Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, οι παραπάνω άνθρωποι ειδοποιούνται, ενημερώνονται, και τίθενται σε επιτήρηση της υγείας τους, έτσι ώστε αν εμφανίσουν συμπτώματα να διαγνωστούν γρήγορα και να τεθούν σε απομόνωση για διάστημα 14 ημερών. Δεν συνίσταται να ταξιδεύουν, ούτε να έχουν κοινωνικές επαφές. Έχουν καταγραφεί πολλά ύποπτα κρούσματα που αφορούν κυρίως ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει στη βόρεια Ιταλία. Αυτοί οι ασθενείς ελέγχονται.

  Χθες επίσης, μετά την ανακοίνωση του κρούσματος πραγματοποιήθηκε ακόμη μια σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας υπό τον κ. Κικίλιας, ο οποίος στη συνέχεια μετέβη στη Θεσσαλονίκη για σύσκεψη με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, των διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών της Β. Ελλάδας Δημήτρη Τσαλικάκη και Παναγιώτη Μπογιατζίδη και του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιου Εξαδάκτυλου.

  "Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του ECDC και, φυσικά, των κορυφαίων επιστημόνων μας, γιατρών, λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων, οι οποίοι μας δίνουν τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουμε σε κάθε περιστατικό.Ελέγχθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα πολλά ύποπτα περιστατικά από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, τις Υγειονομικές Περιφέρειες, τα νοσοκομεία αναφοράς. Έχουμε πλέον ένα θετικό περιστατικό, το οποίο βρίσκεται σε νοσοκομείο αναφοράς, σε θάλαμο αρνητικής πίεσης" ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

  Η "προετοιμασία" για το κρούσμα

  Σημειώνεται πως έχουν οριστεί 13 νοσοκομεία αναφοράς πανελλαδικά για τη διαχείριση υπόπτων ή πραγματικών κρουσμάτων κοροναϊού, όπου το προηγούμενο διάστημα γίνονταν ασκήσεις προσομοίωσης. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, σε κάθε ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς έχουν προβλεφθεί ειδικοί θάλαμοι νοσηλείας, ενώ το υπουργείο Υγείας είναι σε ετοιμότητα να καλύψει ακόμα και την περίπτωση που απαιτηθεί κλίνη ΜΕΘ για κρούσμα κοροναϊού. Επιπλέον, όλα τα νοσοκομεία αναφοράς και τα πληρώματα των ασθενοφόρων ΕΚΑΒ και Υγειονομικών Περιφερειών έχουν επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές. Ταυτόχρονα, έχουν οριστεί τα κέντρα εργαστηριακής διάγνωσης.

  Μεταξύ άλλων υπήρχε ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας και του υπόλοιπου προσωπικού, αλλά και ιδιωτών ιατρών, για την ανάγκη διαλογής και για τα μέτρα προφύλαξης και πρόληψης της διασποράς του ιού σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος, προετοιμασία του συστήματος υγείας και των χώρων παροχής υπηρεσιών υγείας και παροχή οδηγιών σε καθημερινή βάση.

  Βίκυ Κουρλιμπίνη
  Vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ