Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 27-Φεβ-2020 07:57

  Νέα παράταση για το έργο €130 εκατ. για τα απορρίμματα της Αττικής

  Νέα παράταση για το έργο €130 εκατ. για τα απορρίμματα της Αττικής
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Για τις 16 Μαρτίου παρατάθηκε η καταληκτική ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ένα από τα μεγαλύτερα έργα στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής. Έχει προϋπολογισμό της τάξης των 130 εκατ. ευρώ (μαζί με τα δικαιώματα προαίρεσης) και αφορά την αναβάθμιση και λειτουργία του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΕΜΑ) Άνω Λιοσίων και την μετατροπή του σε "πράσινο" εργοστάσιο. Στο ΕΜΑ κατευθύνονται τα απορρίμματα προτού οδηγηθούν προς ταφή στον ΧΥΤΑ Φυλής, ώστε να τύχουν επεξεργασίας και να μειωθεί ο όγκος τους. Αρχικά, ως ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το διαγωνισμό-κατά του οποίου είχε ασκηθεί προσφυγή στην αρχή εκδίκασης προδικαστικών ενστάσεων- είχε οριστεί η 23η Ιανουαρίου, με τη διαδικασία να παρατείνεται για την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου. Ως εκ τούτου, πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά παράταση του διαγωνισμού, που διενεργείται με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, με το έργο να προσελκύει το ενδιαφέρον της αγοράς.

  Τι αφορά το έργο

  Σύμφωνα με όσα αναφέρει η διακήρυξη του διαγωνισμού, το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΕΜΑ), αποτελεί την μοναδική μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων που λειτουργεί στην Περιφέρεια Αττικής. Η δυναμικότητά του ανέρχεται σε 1.200 τόνους απορριμμάτων ημερησίως και 280.000 τόνους ετησίως (255.000 τόνοι ΑΣΑ και 25.000 τόνοι κλαδιά) και επεξεργάζεται το 1/6 περίπου του συνόλου των απορριμμάτων της Αττικής.

  Εκ της δυναμικότητάς του αυτής, κατατάσσεται στα μεγαλύτερα εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων παγκοσμίως. Δεδομένου δε, ότι είναι εργοστάσιο εικοσιτετραώρου λειτουργίας, σε αντίθεση με τον ΧΥΤΑ ο οποίος για λόγους ασφαλείας λειτουργεί μόνο την ημέρα, εξυπηρετεί τους δήμους μέλη του ΕΔΣΝΑ που πραγματοποιούν την αποκομιδή των απορριμμάτων ιδίως τις βραδινές ώρες.

  Ενόψει της αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΔΣΑ), θα δημιουργηθεί σύστημα διαλογής στην πηγή βιοαποβλήτων με δυναμικότητα 100 χιλ. τόνων, ετησίως. Για το σκοπό αυτό, το ΕΜΑ θα τροποποιηθεί, ώστε να μετατραπεί από ένα εργοστάσιο σύμμεικτων απορριμμάτων σε ένα "Πράσινο Εργοστάσιο", που θα δέχεται προδιαλεγμένα απόβλητα, κατά βάση οργανικά. Απώτερος στόχος του έργου αποτελεί η αύξηση της ανακύκλωσης και η εκτροπή από την ταφή αποβλήτων.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ