Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 25-Φεβ-2020 11:13

  Μ. Σαράφης: Από τις "μίζες των 40 εκατ." πώς φτάσαμε στο "δεν γνωρίζω τίποτα για πολιτικά πρόσωπα";

  Μ. Σαράφης: Από τις "μίζες των 40 εκατ." πώς φτάσαμε στο "δεν γνωρίζω τίποτα για πολιτικά πρόσωπα";
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα  βασικά σημεία των καταθέσεων που είχε δώσει ο μάρτυρας με την κωδική ονομασία "Μάξιμος Σαράφης" είχαν, τον Φεβρουάριο του 2018, όταν έφτασαν στη Βουλή και από εκεί στα ΜΜΕ, προκαλέσει σάλο. Αυτές οι καταθέσεις ήταν που- μαζί με των άλλων δύο προστατευομένων – είχαν οδηγήσει στην πολιτική και ηθική διαπόμπευση 10 πολιτικά πρόσωπα.  

  Η απόσταση από τότε, των δυο ετών, επί της ουσίας καταγράφεται σε δυο φράσεις, ειπωμένες από το ίδιο πρόσωπο, με την κωδική ονομασία που περιγράφεται ως Μάξιμος Σαράφης:  Από το  "θεωρώ αδύνατο στη συγκεκριμένη περίπτωση να δόθηκε μίζα κάτω του ποσού των 40 εκατ. ευρώ", καταλήξαμε χθες στο  "δεν ξέρω τίποτα για πολιτικά πρόσωπα, απλώς πιθανολογούσα".

  Είναι ουσιαστικά η ακτινογραφία της υπόθεσης Novartis. Δηλαδή από την απαξίωση των πολιτικών προσώπων, στην απαξίωση μιας έρευνας και κυρίως των θεσμών.  Γιατί εν τέλει και άνθρωποι διαπομπεύθηκαν και το φαρμακευτικό "σκάνδαλο" δεν έχει διερευνηθεί.

  Τι έλεγε     

  Αν αληθεύουν οι πληροφορίες πως ο Σαράφης πραγματοποίησε μια εντυπωσιακή "κωλοτούμπα" χθες, αξίζει να θυμηθούμε τι έλεγε πριν από ακριβώς δυο χρόνια, όταν η χώρα σειόταν από τις "αποκαλύψεις".

  -Κατονόμαζε λοιπόν τους πρώην υπουργούς Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Μάριο Σαλμά και Άδωνι Γεωργιάδη στις συνολικά επτά καταθέσεις του ως δωρολήπτες για την προώθηση των συμφερόντων της Νovartis.

  Για την περίοδο υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο μάρτυρας (ο οποίος σημειωτέον έχει μηνυθεί από όλους) ανέφερε, μεταξύ άλλων, το θέμα των εμβολίων για τον πανδημικό ιό της γρίπης, καταθέτοντας ότι ο Δ. Αβραμόπουλος παρέσυρε τον τότε πρωθυπουργό (Κ. Καραμανλή) να εξαγγείλει ότι η Ελλάδα έπρεπε να παραγγείλει πανδημικά εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού της. Όπως υποστήριζε στην κατάθεσή του, ο Φρουζής έλεγε ότι ο ίδιος "δωροδόκησε τους Θ.Π. (γενικό διευθυντή ΚΕΕΛΠΝΟ), τον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας Α.Κ. και τον τότε υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο". Και πρόσθετε  "Θεωρώ αντίθετο στη λογική των πραγμάτων και στα μεγέθη τόσο της εταιρείας όσο και της συγκεκριμένης παραγγελίας ο υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος να έλαβε ως δώρο ποσό κάτω των 200.000 ευρώ".

  - Κατά τον μάρτυρα, το μεγαλύτερο σκάνδαλο στον χώρο της υγείας αφορούσε τον διαγωνισμό ύψους 200 εκατ. ευρώ για την προμήθεια διαγνωστικών τεστ μοριακού ελέγχου του αίματος για τον ιό του έιτζ. Τα διαγνωστικά τεστ διέθεταν μόνον οι εταιρείες Roche και Chiron, που ανήκουν στον όμιλο Novartis. Η προμήθεια ανατέθηκε και στις δύο εταιρείες σε τιμές πολλαπλάσιες σε σχέση με την Ευρώπη. Ο μάρτυρας υποστηρίζει ότι "θεωρώ αδύνατο στη συγκεκριμένη περίπτωση να δόθηκε μίζα κάτω του ποσού των 40 εκατ. ευρώ".

  - "Άλλο πολιτικό πρόσωπο που δωροδοκήθηκε κατ’ επανάληψη από τη Novartis ήταν ο πρώην υπουργός Υγείας και Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος", αναφέρει ο μάρτυρας, ο οποίος κάνει λόγο για διακριτική μεταχείριση της εταιρείας, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την έκδοση δελτίου τιμών για την κατ’ εξαίρεσιν τιμολόγηση δύο φαρμάκων της Novartis (Gilenya και Tasygna 150) και τη μη έγκριση ανταγωνιστικού στο Lucentis φαρμάκου. Κατά την εκτίμηση του μάρτυρα, ο κ. Λοβέρδος για την πρώτη περίπτωση έλαβε τουλάχιστον 200.000 ευρώ και για τη δεύτερη περίπτωση έλαβε 70.000 ευρώ.

  - Ο μάρτυρας υποστηρίζει ότι ο Φρουζής πήρε από την εταιρεία το ποσό των 120.000 ευρώ για να το παραδώσει στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά. Για τον Σαλμά αναφέρει στην κατάθεσή του ότι "κυκλοφορούσε στην αγορά η φήμη ότι είχε σαν μέθοδο να ρίχνει υπερβολικά τις τιμές των φαρμάκων, προκειμένου εν συνεχεία οι εταιρείες να αναγκάζονται να τον προσεγγίσουν με παράνομο τρόπο, ώστε να επαναφέρει τις τιμές".

  - Κατά τον μάρτυρα, επί υπουργίας Αδ. Γεωργιάδη εκδόθηκαν δελτία τιμών με αυξήσεις στα φάρμακα της Novartis και κυκλοφόρησαν νέα ακριβά φάρμακα της εταιρείας. Υποστηρίζει δε ότι ο κ. Γεωργιάδης χρησιμοποιούσε ως μέθοδο ξεπλύματος των χρημάτων που λάμβανε ως δώρα από τη Novartis εκδοτικές του δραστηριότητες. Κατά τον μάρτυρα, ο Φρουζής εκταμίευε ανά διαστήματα χρήματα από τα "μαύρα" ταμεία της Novartis για να δωροδοκήσει τον τότε πρόεδρο του ΕΟΦ Δ. Λ. Όπως έλεγε τότε στην κατάθεσή του, ο Φρουζής ανέφερε ότι "στην αγορά κυκλοφορούσε ότι ο Λ.  λειτουργεί ως ταμίας του Βενιζέλου".

  - Για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο μάρτυρας αναφέρει ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες ευνοήθηκαν από απόφασή του να συμψηφιστούν χρέη του Δημοσίου με rebate και clawback και υποστηρίζει ότι την ίδια περίοδο υπήρξε αύξηση των χορηγιών εταιρειών προς την εταιρεία Mindwork, συμφερόντων της συζύγου του κ. Στουρνάρα.

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Προανακριτική Novartis: Στις 6 το απόγευμα η κατάθεση της "Αικατερίνης Κελέση"

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ