Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Φεβ-2020 19:14

  Αρνείται η Ελ. Τουλουπάκη να στείλει τα έγγραφα του FBI στην Προανακριτική

  Αρνείται η Ελ. Τουλουπάκη να στείλει τα έγγραφα του FBI στην Προανακριτική
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Εμμένει, παρά την αντίθετη θέση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευαγ. Ζαχαρή (ο οποίος διενεργεί την έρευνα στο ανώτατο δικαστήριο), η εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, στην άρνησή της να στείλει τα (τουλάχιστον) 8 πληροφορικά δελτία- έγγραφα του FBI στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου.

  Τα συγκεκριμένα έγγραφα υπάρχουν στην εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, αλλά εδώ και μέρες η κα Τουλουπάκη, επικαλούμενη τη συμφωνία που υπήρξε με τους Αμερικανούς, αρνείται να τα αποστείλει. Μάλιστα σήμερα σήμερα απάντησε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής δεν θα αποστείλει τα συγκεκριμένα έγγραφα εκτός αν εξασφαλιστεί από την επιτροπή σχετική άδεια του FBI.

  Πληροφοριακοί λόγοι

  Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απάντηση της αναφέρει ότι τα επίμαχα έγγραφα του FBI περιέχουν την εξής ρήτρα: "..οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν έγγραφο είναι για σκοπούς πληροφοριακούς και καθοδηγητικούς. Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν έγγραφο δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε νομική διαδικασία και δεν επιτρέπεται να γνωστοποιηθούν σε οποιαδήποτε υπηρεσία του κράτους σας η σε οποιοδήποτε άλλο κράτος, χωρίς την προηγούμενη άδεια των κεντρικών γραφείων του ομοσπονδιακού γραφείου ερευνών."

  Επίσης φέρεται να επικαλείται σύμβαση με τις ΗΠΑ για δικαστική συνδρομή του 2009, στην οποία περιέχονται περιορισμοί στην παροχή αποδεικτικών στοιχείων χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση των ΗΠΑ.

  "Ανεπίστρεπτη"

  Πληροφορίες αναφέρουν πως η εισαγγελέας χαρακτηρίζει ανεπίτρεπτη την αποστολή των συγκεκριμένων εγγράφων χωρίς την άδεια του FBI και επισημαίνει ότι αν ικανοποιηθεί το επίμαχο αίτημα της εξεταστικής επιτροπής τότε είναι σχεδόν βέβαιη η αποκάλυψη της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων που έχουν καταθέσει στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι μπορεί να υπάρξει κίνδυνος αναζήτησης ευθυνών από τη χώρα μας σε  διεθνές επίπεδο.

  Σε αντίθεση

  Η άποψη της κας Τουλουπάκη και η άρνησή της, έρχεται σε αντίθεση με την άποψη στον Άρειο Πάγο που είχε εκφραστεί με το έγγραφο του αντεισαγγελέα Ευάγγελου Ζαχαρή προς την Εισαγγελέα Διαφθοράς.

  Σε αυτό, ο διενεργών την έρευνα σχετικά με τις καταγγελλόμενες παρεμβάσεις στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Novartis, σημειώνει ότι: "...Από την ελληνική έννομη τάξη ουδεμία απαγόρευση τίθεται στην αναζήτηση κρίσιμων εγγράφων κατά την ποινική προδικασία και ουδεμία υπηρεσία εντός ή εκτός της επικράτειάς μας δικαιούται να θέτει περιορισμούς ή απαγορεύσεις στην ποινική διαχείριση και εκτίμηση κρίσιμων εγγράφων, με μόνη εξαίρεση την προβλεπόμενη από τις διατάξεις του άρθρου 263 του ΚΠΔ.

  Κατόπιν αυτού επιβάλλεται να αποστείλετε τόσον προς ημάς, όσον και προς τον Πρόεδρο της ανωτέρω ειδικής Κοινοβουλευτικής επιτροπής κάθε κρίσιμο για την κατά νόμο ποινική διερεύνηση της προκείμενης υποθέσεως έγγραφο, το οποίο συντελεί στην αποκάλυψη της αλήθειας".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ