Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Φεβ-2020 16:04

  Άρειος Πάγος: Οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα καταθέσουν με τεχνικά μέσα

  Άρειος Πάγος: Οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα καταθέσουν με τεχνικά μέσα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Τον δρόμο για να εξεταστούν με τεχνικά μέσα αλλοίωσης της εικόνας ή της φωνής τους και από άλλο χώρο, από τα μέλη της Επιτροπής, ανοίγει με γνωμοδότηση-απάντηση στην προανακριτική της Βουλής, ο εποπτεύων την Εισαγγελία Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος. 

  Η απάντησή του, προς τα μέλη της επιτροπής, η οποία κοινοποιείται και στην υπηρεσία προστασίας μαρτύρων της ΕΛ.ΑΣ αναφέρει επί της ουσίας πως οι προστατευόμενοι μάρτυρες "Μάξιμος Σαράφης" και "Αικατερίνη Κελέση", θα καθορίσουν εκείνοι τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να καταθέσουν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, η οποία έρευνα τη σκευωρία της Novartis.

  "Δεν έχουμε διάθεση σύγκρουσης με τον Άρειο Πάγο. Το μείζον είναι να εξεταστούν οι μάρτυρες και να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Την επόμενη Τρίτη θα αποφασίσουμε αν θα δεχτούμε να γίνει η εξέταση με τεχνικά μέσα", αναφέρουν πηγές της ΝΔ.

  Ο τρόπος κατάθεσης

  Η απάντηση Μπρακουμάτσου προς την επιτροπή σχετικά με τα ερωτήματα που του έθεσε αφορά τον τρόπο κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων και την ερχόμενη Δευτέρα θα απαντήσει στα υπόλοιπα ερωτήματα της προανακριτικής.

  Στο έγγραφό του και ο Μπρακουμάτσος ενισχύει ουσιαστικά το περιεχόμενο της προχθεσινής απάντησής του προς τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

  Ειδικότερα, ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι ο τρόπος κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων καθορίζεται από: 1) το νόμο 2928/2001, 2) το άρθρο 218 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και 3) την  υπ΄ αριθμ. 429/2018 υπουργική απόφαση. 

  Συγκεκριμένα,  η παράγραφος 4, του άρθρου 218 ΚΠΔ αναφέρει:

  "Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κ.λπ.) λαμβάνονται με την σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του".

  Διαβάστε ακόμη: 

  Υπόθεση Novartis: Μπορώ να καταθέσω αλλά μετά τις 4 το απόγευμα, λέει ο "Σαράφης"

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ