Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Φεβ-2020 08:07

  Τι θα απαντήσει ο Άρειος Πάγος για τους προστατευόμενους μάρτυρες της Novartis

  Τι θα απαντήσει ο Άρειος Πάγος για τους προστατευόμενους μάρτυρες της Novartis
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Ναι" στη νομιμότητα της κλήτευσης των προστατευόμενων μαρτύρων από την Προανακριτική, "ναι" και στην έκδοση εντάλματος βίαιης προαγωγής, "όχι" όμως στην άρση των μέτρων προστασίας και στην δια ζώσης εξέταση (αλλά με τεχνητά μέσα) αναμένεται να πει τα επόμενα 24ωρα ο Άρειος Πάγος.  Η εισαγγελία του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, αναμένεται να επιλέξει την Σολομώντεια λύση της μέσης οδού και να επιχειρήσει, δια της νομιμότητας, να ρίξει τους τόνους. Οδηγός σε όλα αυτά αναμένεται να είναι το έγγραφο που έστειλε στην Υπηρεσία Προστασίας Μαρτύρων  ο αντεισαγγελέας – επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Παν. Μπρακουμάτσος, η απλή ανάγνωση του οποίου δίνει – εκ πρωίμου- τις απαντήσεις:

  Α) Ουσιαστικά  με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο Άρειος Πάγος δύσκολα θα άρει τα μέτρα προστασίας, όπως αιτήθηκε η αντιπροσωπεία των μελών της Προανακριτικής, καθώς η ΚΥΑ 429/2018 (την οποία ξεκάθαρα επικαλείται ο εισαγγελικός λειτουργός) στο άρθρο 9 περιγράφει, εμμέσως πλην σαφώς, πότε αυτά ανακαλούνται:

  "ΑΡΘΡΟ 9

  Χρονικό διάστημα μέτρων λήψης προστασίας και λήξη αυτών

  1. Τα μέτρα προστασίας λαμβάνονται και υλοποιούνται έως ότου κριθεί, ότι έπαυσε να υφίσταται ο κίνδυνος, που αποτελεί την αιτία για την έναρξή τους.

  2. Το προστατευόμενο πρόσωπο θεωρείται ότι δεν συνεργάζεται για την επιτυχία των μέτρων προστασίας ιδίως όταν:

  α. Παραβιάζει τους όρους του Μνημονίου Κατανόησης, όπως αυτό προβλέπεται στο άρθρο 6 της παρούσας απόφασης.

  β. Διαπράττει ποινικό αδίκημα με δόλο, για το οποίο απειλείται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών, κατά το χρονικό διάστημα που είναι στο πρόγραμμα προστασίας.

  γ. Συμπεριφέρεται κατά τέτοιο τρόπο, που θέτει σε κίνδυνο τη σωματική του ακεραιότητα και την αποτελεσματική υλοποίηση του προγράμματος προστασίας.

  3. Η επαναξιολόγηση - εκτίμηση των μέτρων προστασίας, με σκοπό την τροποποίηση ή τη λήξη τους γίνεται, κατόπιν αιτιολογημένης γνώμης της ΥΠΜ, από την Αρχή που τα διέταξε, σε τακτά χρονικά διαστήματα, τα οποία δεν ξεπερνούν τη διετία από την έναρξή τους".

  Προφανώς επίσης δεν είναι τυχαίο ότι πριν την αποστολή του εγγράφου υπήρξε επί μακρόν συνεργασία του κ.Μπρακουμάτσου, με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βας. Πλιώτα.  

  Β) Η νόμιμη κλήτευση  

  Από το έγγραφο του εισαγγελέα Μπρακουμάτσου προκύπτει ξεκάθαρα πως είναι δουλειά της προανακριτικής να τους καλέσει και αν αυτοί δεν εμφανιστούν να τους προσαγάγει βιαίως… Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην απόφαση αυτή οι προστατευόμενοι μάρτυρες σε κάθε στάδιο της έρευνας μπορούν να εξετάζονται μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικών ή οπτικοακουστικών μέσων προκειμένου να διασφαλιστούν οι όροι της προστασίας τους. Εν ολίγοις με "κουκούλα" και από άλλο δωμάτιο.  Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμα και εάν εκτελεστούν τα εντάλματα βίαιης προσαγωγής που έχουν εκδοθεί για τους προστατευόμενους μάρτυρες αυτοί θα καταθέσουν με τη χρήση των ηλεκτρονικών  μέτρων προστασίας.

  Πώς θα εξεταστούν

  Άλλωστε η επίκληση της ΚΥΑ προς την Υπηρεσία Προστασίας Μαρτύρων εκ μέρους του κ. Μπρακουμάτσου, δείχνει πως προφανώς ο Άρειος Πάγος θα υποδείξει να εφαρμοστεί αυτή σε περίπτωση που προσαχθούν οι μάρτυρες.

  Χαρακτηριστικά η υπουργική απόφαση αναφέρει για αυτό το θέμα στο άρθρο 11:  

  "Κοινή Υπουργική Απόφαση 42926 οικ./2018 - ΦΕΚ 2194/Β/12-6-2018

  Καθορισμός φορέα και διαδικασία υλοποίησης μέτρων προστασίας κατά την παρ. 3 του άρθρου 9 του ν. 2928/2001.

  Άρθρο 11

  Κατάθεση με χρήση ηλεκτρονικών μέσων ηχητικής και οπτικής ή μόνο ηχητικής μετάδοσής της

  1. Το μέτρο της κατάθεσης του προστατευόμενου προσώπου με χρήση ηλεκτρονικών μέσων ηχητικής και οπτικής ή μόνο ηχητικής μετάδοσης της εφαρμόζεται ιδίως:

  α. Κατά την εκδίκαση στο ακροατήριο της υπόθεσης για την οποία εντάχθηκε το πρόσωπο στο πρόγραμμα προστασίας.

  β. Κατά την εκδίκαση τυχόν άλλης υπόθεσης στην οποία κρίνεται αναγκαία η χρήση του.

  γ. Όταν το προστατευόμενο πρόσωπο εξετάζεται ενώπιον των Αρχών και κρίνεται αναγκαία η χρήση του.

  2. Η ΥΠΜ υποστηρίζει τεχνικά την εφαρμογή του μέτρου. Επιπλέον ενημερώνει εγγράφως τις αρμόδιες δικαστικές και άλλες Αρχές και αν ζητηθεί από αυτές, αστυνομικός της ΥΠΜ καταθέτει ενώπιόν τους, αναφορικά με τη διαδικασία υλοποίησης του μέτρου.

  3. Σε περιπτώσεις ηχητικής μετάδοσης της κατάθεσης προστατευόμενου προσώπου υπάρχει η δυνατότητα αλλοίωσης της φωνής του, όταν το μέτρο συνδυάζεται με τη μη αναγραφή στην έκθεση εξέτασης του των πραγματικών στοιχείων του και αντ’ αυτών την αναγραφή πλασματικής ονομασίας".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ