Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 20-Φεβ-2020 19:58

  ΥΠΕΝ: Στόχος η ολοκλήρωση έως το 2027 των έργων επεξεργασίας λυμάτων στο σύνολο της χώρας

  ΥΠΕΝ: Στόχος η ολοκλήρωση έως το 2027 των έργων επεξεργασίας λυμάτων στο σύνολο της χώρας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στους στόχους του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων στο σύνολο της χώρας αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, καθηγητής Κωνσταντίνος Αραβώσης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Καθοδήγησης για το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Υποδομών Λυμάτων Οικισμών Προτεραιότητας.

  Ο κ. Αραβώσης δήλωσε ότι ο στόχος είναι να ολοκληρωθούν τα απαραίτητα έργα των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων, ώστε να καλυφθεί το σύνολο των περιοχών με πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων, μέχρι το τέλος του 2022, και στην νέα προγραμματική περίοδο (έως 2027) να ολοκληρωθούν τα απαιτούμενα έργα, στο σύνολο της χώρας.

  Στη συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πλήρη απαρτία, παρουσία στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής (DG REGIO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρευρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης, η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), Ταμείου Συνοχής και Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Ταμείο (ΕΚΤ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κα Νίκη Δανδόλου, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός ως εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, ο κ. Πάνος Μαΐστρος ως εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, ο κ. Γιώργος Μαρινάκης ως εκπρόσωπος της ΕΔΕΥΑ, εκπρόσωποι του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς επίσης και στελέχη της ΕΥΔ ΕΠ ΥΠΕΠΕΡΑΑ, της επιτελικής δομής ΕΣΠΑ του ΥΠΕΝ και της Τεχνικής Γραμματείας Λυμάτων.

  Κατά τη συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των παριστάμενων μελών και δρομολογήθηκαν διαδικασίες επικαιροποίησης του Εθνικού Σχεδίου Λυμάτων προκειμένου να ικανοποιηθούν οι στόχοι της τρέχουσας και της νέας προγραμματικής περιόδου. Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην ωρίμανση και την υλοποίηση έργων διαχείρισης λυμάτων, θέματα ιδιωτικών συνδέσεων και επιλεξιμότητας του κόστους των εξωτερικών διακλαδώσεων, θέματα προβληματικών υποδομών σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και δικτύων αποχέτευσης, αδυναμίες ορθής λειτουργίας σε μικρούς Δήμους και τέλος θέματα διαχείρισης ιλύος και επαναχρησιμοποίησης επεξεργασμένων λυμάτων. Συζητήθηκε επίσης, το ενδεχόμενο ένταξης στη νέα προγραμματική περίοδο έργων εξοικονόμησης νερού και αφαλατώσεων.

  Τέλος, συζητήθηκε η έως τώρα πορεία εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Λυμάτων, και κρίθηκε αναγκαία η υιοθέτηση ενός συνόλου ενεργειών για την επιτάχυνσή του.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων