Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Φεβ-2020 14:06

  "Χύμα" επί 4,5 χρόνια οι φυλακές Κορυδαλλού

  "Χύμα" επί 4,5 χρόνια οι φυλακές Κορυδαλλού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Χύμα" ήταν επί 4,5 χρόνια ειδικά οι φυλακές Κορυδαλλού σύμφωνα με την Σοφία Νικολάου, γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, η οποία ενημέρωσε την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος και Λοιπών Δομών Εγκλεισμού Κρατουμένων της Βουλής. "Κρατούμενοι κυκλοφορούσαν ελεύθεροι μέρα και νύχτα έξω από τα κελιά με διάφορες δραστηριότητες, ακόμα και αυτοσχέδια καζίνο. Για πρώτη φορά ο Κορυδαλλός έκλεισε τον Αύγουστο, μετά από 4,5 χρόνια. Οι κρατούμενοι έμπαιναν στα κελιά τους".

  1,2 εκατ. ευρώ ο σκύλος για ναρκωτικά

  Η κ. Νικολάου είπε ότι τα προηγούμενα χρόνια οι έρευνες ήταν πολύ λιγότερες. "Βρέθηκαν 857 μαχαίρια, 2 κιλά ναρκωτικών και 600 κινητά. Κάθε φορά που γίνονται έρευνες βρίσκουμε και κάτι. Πώς θα σταματήσει; Οι φυλακές θέλουν λεφτά για να βάλουμε x-ray, και άλλες υποδομές. Για τα ναρκωτικά  θα προτιμούσαμε τους ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους αλλά είναι πολύ ακριβοί, κάνουν 1,2 εκατ ευρώ ο ένας", είπε η γγ. "Φαντάζεστε για 34 καταστήματα κράτησης;".

  Ενώ για την εγκληματικότητα εντός των φυλακών έκανε λόγο για 500 συρράξεις τα τελευταία 4 χρόνια μεταξύ κρατουμένων. "Δεν ξέρουμε πολλά γιατί δεν μιλάνε. Όμως δεν είναι απλοί καυγάδες, προκαλούν και θανάτους. Μέχρι 27 Ιουλίου 2019 είχαμε 4 θανάτους, ανθρωποκτονίες μέσα στις φυλακές".  

  Υπερπληθυσμός λόγω διακινητών

  Αναφέρθηκε στον υπερπληθυσμό των φυλακών, λέγοντας πως σήμερα υπάρχουν 11.075 κρατούμενοι για 10.055 θέσεις, δηλαδή 1.020 παραπάνω. "Ο υπερπληθυσμός είναι θέμα", τόνισε η κ. Νικολάου. "Αυξάνονται οι διακινητές μεταναστών. Το 2018 ήταν 700, τώρα είναι 2.212 και με τους ρυθμούς αυτούς το καλοκαίρι θα φτάσουν τους 3.000. Χρειάζεται να βρεθεί μια λύση, και μια ευρωπαϊκή λύση", σημείωσε.

  Επεκτείνονται τα ‘βραχιολάκια’

  Ανακοίνωσε ότι παύει η πιλοτική εφαρμογή κράτησης με ‘βραχιολάκι’ και το μέτρο θα επεκταθεί σε ολόκληρη την χώρα. "Με Προεδρικό Διάταγμα ξεκινάμε κατ’ αρχήν την επέκταση για κατάδικους που έχουν τόπο κατοικίας την Αττική. Μέχρι στιγμής το μέτρο ήταν μόνο ήταν για υπόδικους. Παρατείνουμε τη σύμβαση με την G4S η οποία ήταν η μόνη που μπορεί να το κάνει. Σε ένα μήνα θα ξεκινήσει στην Αττική", είπε.

  Ανέφερε ότι στο μέλλον και όταν ολοκληρωθούν οι νέες φυλακές θα υπάρχει διαχωρισμός κρατουμένων, ενώ θα αλλάξει το πλαίσιο λειτουργίας τόσο των αγροτικών φυλακών όσο και του συστήματος για τους ψυχικά ασθενείς κρατούμενους. "Επί των ημερών σας κάθε κρατούμενος με ποινή δέκα χρόνια πήγαινε απροϋπόθετα στις αγροτικές. Αυτό θ ‘αλλάξει", είπε. "Θα πρέπει να δοκιμαστεί κάποιος, να του δοθεί άδεια, να επιστρέψει και μετά να το δούμε. Δεν πάει αγροτικές πολυϊσοβίτης με δέκα φόνους".

  Η κ. Νικολάου είπε ότι θα μεγαλώσει η φυλακή της Χαλκίδας που σήμερα έχει 120 θέσεις, σε 600, ενώ με τα νέα τμήματα στη Νιγρίτα και στη Δράμα θα λειτουργήσει το σύστημα μετά την κατάργηση των φυλακών Κορυδαλλού. "Και δεν είναι μόνο οι υπόδικοι. Θα υπάρχει διαχωρισμός. Αλλού οι υπόδικοι, αλλού όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά, αλλού οι οικονομικοί".

  Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Δημ. Μαρκόπουλου για τον "Mr Bitcoin” και τις ανάγκες φύλαξής του είπε ότι "τον φρουρούσαν πέντε ειδικοί φρουροί και 25 αστυνομικοί, ευτυχώς τώρα ο Βίνικ είναι στην Γαλλία".

  Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Γκιόλας και Σπ. Λάππας έθεσαν το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις φυλακές και τις καταδικαστικές αποφάσεις που έχει η χώρα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. "Πού είναι η ευαισθησία; Μιλάμε για ανθρώπινες ψυχές", είπε ο κ. Γκιόλας. Ενώ ο κ. Λάππας σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει 535 καταδίκες για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενεργεί με βάσει το δόγμα "νόμος και τάξη".

  Μαρία Νταλιάνη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ