Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 14-Φεβ-2020 08:29

  Α. Ράντος: Η ηθική δικαίωση ενός ικανού δικαστή

  Α. Ράντος: Η ηθική δικαίωση ενός ικανού δικαστή
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Ο Αθ. Ράντος είναι ένα πρόσωπο που χαίρει εκτιμήσεως στο χώρο της Δικαιοσύνης. Είναι πλέον ο νέος πρόεδρος του ΣτΕ, για έξι μήνες και ήταν (επελέγη το 2009) ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Η εκτίμηση δε του νομικού κόσμου ήταν πάντα ξεκάθαρη: Πως είναι ένας από τους κορυφαίους δικαστές της χώρας.

  Η περίπτωσή του κάθε άλλο παρά συνηθισμένη είναι, αφού πρόκειται για πρόσωπο υψηλού κύρους  και σίγουρα εξαιρετικά υψηλής νομικής κατάρτισης. Κι εδώ τίθεται το ερώτημα: Γιατί δεν έγινε πιο νωρίς πρόεδρος του ΣτΕ ο κ.Ράντος;

  Ο νέος πρόεδρος ήταν ένα από τα πρόσωπα της Δικαιοσύνης που δέχτηκε μια ανοίκεια επίθεση για λόγους άσχετους με τα υπηρεσιακά του καθήκοντα. Μάλιστα είχε ξεπεράσει τα όρια της ευπρέπειας και της ηθικής, αφού του έγινε ευθεία επίθεση στο μέσον της διαδικασίας για την έκδοση απόφασης σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες, όταν έγινε γνωστό ότι είχε ταχθεί υπέρ του (αρχικού) παραδεκτού των αιτήσεων των τηλεοπτικών σταθμών.

  Η χρονική σύμπτωση δε ήταν τέτοια που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων σε εκείνους τους χαλεπούς (και για τη Δικαιοσύνη) καιρούς. Η επίθεση δεν επηρέασε το σεβασμό που απολάμβανε για το επιστημονικό του κύρος, όμως λέγεται πως του στοίχισε  την θέση του προέδρου του Δικαστηρίου στις κρίσεις του 2018. Κι αυτό γιατί μπορεί να έτυχε ευρείας αποδοχής από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής (το 2018), να αναπλήρωσε επί μήνες τον παραιτηθέντα από τη θέση του προέδρου Νικ. Σακελλαρίου, όμως δεν ήταν η τελική επιλογή. Το γεγονός όμως ότι επελέγη η- επίσης αυξημένου κύρους- Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, καταλάγιασε τις όποιες αντιδράσεις εντός του Δικαστηρίου.    

  Ηθική δικαίωση

  Η επιλογή του τώρα, έστω για έξι μήνες, αποτελεί όπως λένε πηγές του δικαστηρίου, μια ηθική δικαίωση για την πορεία ενός δικαστή που ήταν εδώ και χρόνια σημείο αναφοράς για το δικαστήριο. Εντάσσεται δε, μαζί με τις επιλογές των Ιωσ. Ταλαγανίδη (ως προέδρου) και Βασ. Πλιώτα (ως εισαγγελέα) στην ηγεσία του Αρείου Πάγου, στο πλαίσιο της προσπάθειας του υπουργού Δικαιοσύνης Κων/νου Τσιάρα για κατευνασμό και ηρεμία,  που ήταν τελικά και το ζητούμενο για το σπαρασσόμενο επί μακρόν χώρο της Δικαιοσύνης.   Απλώς γιατί πρόκειται για δικαστές με υψηλό επιστημονικό κύρος και ευρεία απήχηση στα δικαστήρια. 

  Η δήλωση

  Η πρώτη δήλωση του νέου προέδρου του ΣτΕ ήταν πάντως απολύτως ενδεικτική της προσήλωσής του  στο δίκαιο και την νομιμότητα. Αναφέρθηκε δηλαδή στη υπόσχεση πως θα κινηθεί με βάση αυτό που ήταν το αποκλειστικό του ενδιαφέρον όλα αυτά τα 47 χρόνια που υπηρετεί στο ΣτΕ: "…Κάθε προσπάθεια και μόχθο για ένα δικαστήριο που, διατηρώντας το κύρος του και την περιωπή του, θα είναι ανοικτό στην κοινωνία και τον πολίτη και θα προσπαθεί  να επιλύει αποτελεσματικά  τις διαφορές, όπως αρμόζει σε κάθε δικαστήριο Ευρωπαϊκής χώρας που σέβεται τον εαυτό του".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ