Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 10-Φεβ-2020 08:09

  Προσπάθεια για άνοιγμα επιπλέον κλινών σε ΜΕΘ

  Προσπάθεια για άνοιγμα επιπλέον κλινών σε ΜΕΘ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το άνοιγμα επιπλέον κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σε νοσοκομεία τόσο της Αθήνας όσο και της Περιφέρειας, που θα προστεθούν σε αυτές που ήδη ξεκινούν να λειτουργούν, σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας.

  Μαζί με τις κλίνες που έχει διαθέσει ο ιδιωτικός τομέας, μετά από συμφωνία με τον ΕΟΠΥΥ, πηγές της Αριστοτέλους σημειώνουν πως θα μειωθούν σημαντικά οι λίστες αναμονής για τις ΜΕΘ.

  Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε τη λειτουργία 15 νέων κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) σε νοσοκομεία της Αττικής, που ξεκινούν να αναπτύσσονται από σήμερα.

  Ειδικότερα, στο νοσοκομείο "Οι Άγιοι Ανάργυροι" θα λειτουργήσουν 2 κλίνες ΜΕΘ, ακόμη 2 στο "Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ε.Ε.Σ.", 4 κλίνες στο "Λαϊκό" και 7 κλίνες ΜΑΦ στο "ΚΑΤ". Παράλληλα ενέκρινε την πρόσληψη 26 νοσηλευτών που θα στελεχώσουν άμεσα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής.

  Συνολικά, σύμφωνα με την Αριστοτέλους, έχουν αναπτυχθεί επιπλέον 96 κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 74 στην Αττική και οι υπόλοιπες στην Περιφέρεια.

  Η συμβολή του ιδιωτικού τομέα

  Σημειώνεται πως τον Ιανουάριο υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Β. Πλαγιανάκου και εκπροσώπων Κλινικών μελών της ΠΕΙΚ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιωτικών Κλινικών) με το οποίο παραχωρήθηκαν συνολικά 38 κλίνες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, εκ των οποίων οι 29 είναι στην Αττική και οι 9 στην υπόλοιπη Ελλάδα (Αιτωλοακαρνανία, Κρήτη, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Μαγνησία). Σε συμφωνία ήρθε και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) για την παραχώρηση κλινών ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. 

  Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, 81 συνολικά είναι οι κλίνες ΜΕΘ που παραχώρησαν στο ΕΣΥ οι ιδιωτικές κλινικές της χώρας για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να υπάρχει επάρκεια για την αντιμετώπιση των σοβαρών κρουσμάτων γρίπης και πιθανών κρουσμάτων του κοροναϊού.

  Αυξάνονται τα κρούσματα της γρίπης

  Η λειτουργία νέων κλινών και η ενίσχυση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας με νοσηλευτές και επικουρικό προσωπικό έρχεται τη στιγμή που αυξάνονται τα κρούσματα από την ιό της εποχικής γρίπης. Δεκαεπτά άτομα έχασαν τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα από επιπλοκές της εποχικής γρίπης, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 38, σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Οι 27 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς με νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 11 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί επιστήμονες του ΕΟΔΥ, βρισκόμαστε σε περίοδο πολύ υψηλής δραστηριότητας της γρίπης στην Ελλάδα.

  Βίκυ Κουρλιμπίνη
  Vicky.kourlibini@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ