Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Φεβ-2020 10:51

  Προσφυγικό: Σε σημείο "έκρηξης" τα νησιά, στέλνουν τα ΜΑΤ

  Προσφυγικό: Σε σημείο "έκρηξης" τα νησιά, στέλνουν τα ΜΑΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τάξη στην ανεξέλεγκτη δράση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που ορισμένες εξ αυτών επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν το μεταναστευτικό βάζει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή. Το αρμόδιο υπουργείο προχωρά στην υλοποίηση των όσων έχουν αποφασιστεί από τον πρωθυπουργό, την ώρα που στην Λέσβο αλλά και την Χίο η κατάσταση είναι εκρηκτική.

  Η κυβέρνηση έστω και με καθυστέρηση δείχνει πλέον πως έχει ξεκάθαρο σχέδιο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού καθώς θέτει πλέον κανόνες για την λειτουργία των ΜΚΟ, παράλληλα ετοιμάζει τα κλειστά κέντρα στα νησιά του βορειοανατολικού αιγαίου, ενώ παίρνει μέτρα με θαλάσσιους φράχτες προκειμένου να σταματήσει τις μεταναστευτικές ροές που συνεχίζονται.

  ΜΚΟ… με ονοματεπώνυμο 

  Η ασυδοσία ορισμένων ΜΚΟ τελειώνει με την σύσταση μητρώου μελών στα θα εγγράφονται οι υπάλληλοι και οι συνεργάτες των οργανώσεων. Η εγγραφή τους αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, τόσο για τη δραστηριοποίησή τους εντός της ελληνικής επικράτειας, όσο και για τη συνεργασία τους με τους φορείς του Δημοσίου.

  Επίσης το νομοσχέδιο προβλέπει την στήριξη στους δήμους που σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού προβλήματος ύψους 50 εκ ευρώ ενώ προβλέπονται ακόμη 25 εκ ευρώ για τις δράσεις των τοπικών κοινωνιών που επιβαρύνονται από τη λειτουργία μονάδων φιλοξενίας και έργων υποδομής, που είναι απαραίτητα για την πλήρη λειτουργία των δομών.

  Ανησυχία για ντόμινο αντιδράσεων

  Το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής δεν έχει αντίπαλο μόνο τον χρόνο αλλά και τις αντιδράσεις που υπάρχουν από μετανάστες που αιτούνται άσυλο και παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά του βορειοανατολικού αιγαίου. Η κατάσταση στην Λέσβο είναι εκρηκτική. Για άλλη μια φορά η Μόρια έγινε κέντρο συμπλοκών μεταξύ μεταναστών οι οποίοι στην συνέχεια επιχειρήσαν να μπουν στην πόλη της Μυτιλήνης όπου τους εμπόδισαν οι αστυνομικές αρχές αλλά και οι κάτοικοι του νησιού.  Η ένταση μεταφέρθηκε στη συνέχεια στην Χίο όπου μετανάστες ήρθαν στα χέρια στο κέντρο της πόλης και χρειάστηκε η παρέμβαση της αστυνομίας για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. 

  Η κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του βορειοανατολικού αιγαίου που σηκώνουν εδώ και χρόνια το μεταναστευτικό βάρος, προβληματίζει ιδιαίτερα τον Νότη Μηταράκη καθώς υπάρχει φόβος για ντόμινο αντιδράσεων. Ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τα χθεσινά επεισόδια στην Λέσβο να είναι υποκινούμενα. "Οι ελληνικές αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων" και προσθέτει ότι "μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: η πολιτική άλλαξε". Παράλληλα σημείωσε πως "οι παραβατικές συμπεριφορές δεν συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου".

  Μάχη με τον χρόνο 

  Η κυβέρνηση δίνει μάχη με το χρόνο για το μεταναστευτικό, το οποίο είναι πολύπλοκο ζήτημα με διεθνείς προεκτάσεις. Άμεσος στόχος είναι η επιτάχυνση στις  διαδικασίες ασύλου, αλλά και η κατασκευή νέων δομών που οι συνθήκες θα είναι ανθρώπινες. Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα που απαιτούνται προκειμένου να αναλάβουν το μεταναστευτικό βάρος και περιοχές της ενδοχώρας, ώστε να αποσυμφωρηθούν τα νησιά, ενώ θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να ξεκινήσουν και οι επανεισδοχές προκειμένου να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. 

  Όσον αφορά τον πλωτό φράχτη που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση κάνει λόγο για ένα πιλοτικό μέτρο το οποίο θα εξεταστεί που και πότε  ακριβώς θα τοποθετηθεί και θα εξαρτηθεί από το τι θα πει και η ευρωπαϊκή επιτροπή. Παράλληλα θα συνεχιστούν και οι πιέσεις προς τις Βρυξέλλες έτσι ώστε να ληφθούν μέτρα εναντίον των χωρών που αρνούνται να δεχτούν μετανάστες.  

  Πηγή: thetoc.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ