Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 02-Φεβ-2020 11:15

  Λ. Μενδώνη: Συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό της

  Λ. Μενδώνη: Συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό της
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αλβανία μετά το σεισμό της 26ης Νοεμβρίου 2019 ήταν το θέμα της συζήτησης ανάμεσα στην υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και στην ομόλογό της Έλβα Μαργκαρίτι, στο περιθώριο της 6ης συνάντησης των υπουργών Πολιτισμού της ΝΑ Ευρώπης, το Σάββατο, στη Ριέκα της Κροατίας.

  Η κ. Μαργκαρίτι είχε στείλει στην υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού στις 9 Δεκεμβρίου 2019 επιστολή, με την οποία ζητούσε τη συνδρομή του ΥΠΠΟΑ "για τις εκτεταμένες ζημίες που προκάλεσε ο σεισμός και οι μετασεισμοί στην πολιτιστική κληρονομιά της Αλβανίας, σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους και κάστρα”. Συγκεκριμένα, η Αλβανή υπουργός Πολιτισμού ζητούσε τεχνική υποστήριξη για τις καταστροφές στο Δυρράχιο, στα Τίρανα και στη Κρούγια. "Σε αυτόν τον ιδιαίτερο τομέα”, έγραφε η κ. Μαργκαρίτι, "μπορείτε να μας παρέχετε σημαντική βοήθεια με το εξειδικευμένο τεχνικό σας στελεχιακό δυναμικό, ώστε να αποκατασταθεί το συντομότερο η πολιτιστική μας κληρονομιά, που είναι η εθνική μας υπερηφάνεια.”

  Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού απάντησε στην Αλβανή ομόλογό της ότι η Ελλάδα και το ΥΠΠΟΑ είναι έτοιμο να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια και συνδρομή για την αποκατάσταση των ζημιών στα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της γειτονικής χώρας.

  Στη χθεσινή τους συνάντηση, συζήτησαν την γενικότερη κατάσταση της Αλβανίας μετά τον σεισμό, αλλά και τις συγκεκριμένες ζημιές στην πολιτιστική κληρονομιά της Αλβανίας. Η κ. Μαργκαρίτι είπε στην Ελληνίδα ομόλογό της ότι ετοιμάζει σχετικό κατάλογο, προκειμένου να εξετάσει το ΥΠΠΟΑ, πού μπορεί να συνδράμει. Ζήτησε "η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες να συστηματοποιηθεί, διότι η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλη τεχνογνωσία σε θέματα συντήρησης και αποκατάστασης κινητών και ακίνητων μνημείων”.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ