Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Ιαν-2020 12:32

  Τρίτος εισαγγελέας κατά Παπαγγελόπουλου;

  Τρίτος εισαγγελέας κατά Παπαγγελόπουλου;
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Θα είναι  ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου που καλείται αύριο στη Βουλή προκειμένου να δώσει κατάθεση σχετικά με την υπόθεση του Δημ. Παπαγγελόπουλου, ο τρίτος εισαγγελικός λειτουργός που θα καταγγείλει τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης;  

  Ο επί 4 χρόνια οικονομικός εισαγγελέας δεν προέβη σε δημόσια καταγγελία ούτε προκάλεσε εμφανώς την κατάθεση του στη Βουλή, γιαυτό παραμένει άγνωστο τι θα καταθέσει. Όμως, η ονομαστική αναφορά της Ελένης Ράικου στο πρόσωπο του, όταν είπε πως και άλλοι συνάδελφοί της είχαν δεχτεί παρεμβάσεις από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, οδήγησε αναπόφευκτα στην κλήση του στην Επιτροπή  για αύριο το μεσημέρι.

  Η αναφορά δεν μπορεί να είναι τυχαία και προφανώς δίνει ένα πρώτο δείγμα γραφής για όσα θα ακολουθήσουν αύριο. Άλλωστε, οι πληροφορίες ότι ενδεχομένως θα κληθεί και ο συγκεκριμένος εισαγγελέας είχαν διαρρεύσει προ καιρού, αλλά αρχικά δεν επιβεβαιώθηκαν.

  Η αναφορά όμως του ονόματός της εκ μέρους της κας Ράικου στην Επιτροπή οδήγησε στην κλήτευση του τρίτου εισαγγελικού λειτουργού. Μένει να δούμε βέβαια τι θα καταθέσει ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας, ο οποίος παρέμεινε στη νευραλγική θέση  μέχρι το 2017 , συνεπώς συνέπεσε με τον κ. Παπαγγελόπουλο για δυο χρόνια.

  Ρήγμα;

  Ο κ. Αθανασίου έχει χειριστεί εκατοντάδες σοβαρές υποθέσεις και μάλιστα συνέπεσε να υπηρετεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στις αρχές της δεκαετίας του 2000 μαζί με τον Δημ. Παπαγγελόπουλο, ο οποίος αργότερα εγινε και προϊστάμενος της μεγαλύτερης εισαγγελίας της χώρας, αλλά και με την κ. Ράικου. Μάλιστα ο κ. Παπαγγελόπουλος τού είχε αναθέσει μερικές από τις σοβαρότερες έρευνες που είχε χειριστεί, καθώς ήταν αυτός που τον είχε τοποθετήσει στο Προανακριτικό τμήμα της εισαγγελίας.    

  Η επιλογή

  Το γεγονός βέβαια ότι επιλέχθηκε ως οικονομικός εισαγγελέας (με αναπληρωτή τον Γαληνό Μπρη αντικαθιστώντας το 2013 τους Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη) σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, τον έφερε αντιμέτωπο με τεράστιες υποθέσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος χρήματος, στις οποίες ενεπλάκησαν δικαίως ή αδίκως κορυφαία επιχειρηματικά ονόματα της χώρας.

  Οι φήμες που συνόδευσαν την αντικατάστασή του το 2017 παραμένουν φήμες, αφού ποτέ ο ίδιος δεν αναφέρθηκε δημόσια σε τυχόν παρεμβάσεις στο έργο του ή άλλες παραθεσμικές ενέργειες.

  Τότε υπήρξαν διαρροές περί κακού κλίματος με τα υψηλότερα κλιμάκια για συγκεκριμένη έρευνα που αφορούσε κορυφαίο οικονομικό παράγοντα. Ουδέποτε όμως επιβεβαιώθηκαν, μέχρι τη στιγμή που η κα Ράικου τον έβαλε στο κάδρο των μαρτύρων της Επιτροπής. Είναι δε προφανές ότι η ύπαρξη τρίτου εισαγγελέα να καταγγέλλει παραθεσμικές μεθόδους ουσιαστικά δημιουργεί ένα εξαιρετικά επιβαρυντικό κλίμα για τον Δημ. Παπαγγελόπουλο και πιθανότατα θα οδηγήσει σε άσκηση διώξεων σε βάρος του.         

  Υποθέσεις

  Ο εισαγγελέας εφετών Παναγιώτης Αθανασίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955 και μπήκε στο Δικαστικό Σώμα στις 11-1-1985, ενώ προήχθη στον βαθμό του αντεισαγγελέα Εφετών στις 4-8-2008. Ως εισαγγελέας Πρωτοδικών έχει χειριστεί στο στάδιο της προκαταρκτικής έρευνας πολλές "καυτές" υποθέσεις, όπως τα "μαύρα" ταμεία της Siemens, το αντιπυραυλικό σύστημα TOR-M1, την προμήθεια των αρμάτων μάχης τύπου Leopard, την υπόθεση των οικονομικών πεπραγμένων επί θητείας Χρήστου Ζαχόπουλου στο υπουργείο Πολιτισμού και την προμήθεια των φρεγατών επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου. Ήταν επίσης εισαγγελέας έδρας στη δίκη για την καταπάτηση δημόσιων εκτάσεων - "φιλέτων" στην Αιξωνή Γλυφάδας.

  Ο Π. Αθανασίου παρέμεινε επί τέσσερα χρόνια επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων (2013-2017), φέροντας εις πέρας δύσκολες υποθέσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος "μαύρου χρήματος", καθώς ασχολήθηκε - μαζί με τον αναπληρωτή Γαληνό Μπρη - με όλες τις λίστες φοροδιαφυγής.

  Δέσμευσε δε τους λογαριασμούς πολλών πρωτοκλασάτων προσώπων της οικονομικής ελίτ, ενώ διενήργησε έρευνες σε βάρος τους. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων