Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Ιαν-2020 12:35

  Με 153 υπέρ το άρθρο για προσλήψεις εκπαιδευτικών στο Δημόσιο και από κολέγια

  Με 153 υπέρ το άρθρο για προσλήψεις εκπαιδευτικών στο Δημόσιο και από κολέγια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13:58

  Της Μαρίας Νταλιάνη

  Με ένταση διεξήχθη η ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η αξιωματική αντιπολίτευση για τρία άρθρα του νομοσχεδίου Παιδείας "Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις". Το επίμαχο άρθρο 50 που επιτρέπει την πρόσληψη στο Δημόσιο εκπαιδευτικών οι οποίοι έχουν τίτλους κολεγίων μετά από εξετάσεις ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία, 153 ψήφους υπέρ, 136 κατά, επί 289 παρόντων βουλευτών.

  Η ένταση προκλήθηκε από διαμαρτυρίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής οι οποίοι ζήτησαν τον λόγο πριν ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία. Η αντιπρόεδρος της Βουλής ωστόσο κ. Σοφία Σακοράφα δεν τους έδωσε τον λόγο, ενώ διάβασε το σχετικό απόσπασμα του Κανονισμού επί τους θέματος.

  Καταγγελίες από αντιπολίτευση

  Μετά το τέλος της ψηφοφορίας η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου διάβασε επιστολή διαμαρτυρίας του κόμματος στην οποία κατήγγειλε την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως ότι απέκρυψε επιστολή της ΕΕ με το υπουργείο Παιδείας. "Καταγγέλλουμε την υπουργό ότι σκοπίμως απέκρυψε στοιχεία από την Βουλή" ενώ είπε πως το επίμαχο άρθρο είναι αντισυνταγματικό. Την ίδια καταγγελία έκανε και η Χαρά Κεφαλίδου εκ μέρους του Κιναλ. "Εκτρωματικό" χαρακτήρισε το άρθρο 50 και το ΚΚΕ.

  Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός τόνισε ότι η διαδικασία έγινε "ορθώς" και "οτιδήποτε άλλο ήταν πέρα και κατά παράβαση του Κανονισμού. Η υπουργός Παιδείας έκρινε ότι το δημόσιο συμφέρον υπηρετείται από την διαδικασία που ακολουθήθηκε, ενημέρωσε τους εισηγητές όλων των κομμάτων, και δεν απέκρυψε την επιστολή της ΕΕ από κανέναν. Ξέρετε τις λεπτομέρειες. Η Ελλάδα πλέον εναρμονίζεται με το ενωσιακό δίκαιο”.

  Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας είχε ψηφιστεί κατά πλειοψηφία επί όλων των άρθρων, πλην των τριών για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την ονομαστική το βράδυ της Τρίτης. Επί της αρχής υπέρ τάχθηκαν ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής ενώ κατά ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

  Τα άρθρα για τα οποία ζητήθηκε η ονομαστική είναι τα εξής: το άρθρο 16 που συνδέει την χρηματοδότηση των πανεπιστημίων με την αξιολόγηση του έργου τους, το άρθρο 33 για την αναστολή λειτουργίας 37 πανεπιστημιακών τμημάτων και το επίμαχο άρθρο 50 για τα πιστοποιητικά κολεγίων. Το άρθρο 16 πέρασε με ευρεία πλειοψηφία με 185 ψήφους υπέρ και 104 κατά.

  Σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση των ΑΕΙ ιδρύεται η Ανεξάρτητη Εθνική Αρχή για την Ανώτατη Εκπαίδευση η οποία θα διαμορφώσει εθνική στρατηγική και θα διασφαλίσει τα προγράμματα σπουδών στα ΑΕΙ. Όπως τόνισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως προχθές το βράδυ στην ολομέλεια, η αξιολόγηση των ΑΕΙ δεν θα γίνεται πλέον αυθαίρετα με απόφαση υπουργού όπως ίσχυε σήμερα, αλλά κατά 80% θα δίνεται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και κατά 20% στη βάση ποιότητας και αποτελεσμάτων.

  Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι τόνοι ήταν υψηλοί με τον πρώην υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με το άρθρο 50 παρακάμπτει το άρθρο 16 του Συντάγματος (για τα μη κρατική πανεπιστήμια) και ότι γίνεται "ντελίβερι των κολλεγίων". Η υπουργός Παιδείας απάντησε ότι την εν λόγω διάταξη βάσει της οποίας κάτοχοι τίτλου σπουδών ιδιωτικών κολεγίων θα μπορούν να προσληφθούν ως εκπαιδευτικοί στο δημόσιο μετά από εξετάσεις, "την είχε ψηφίσει και εφαρμόσει κανονικότητα και ο Συριζα το 2016-2018" ενώ την κατήργησε το 2019. Όπως είπε η κ. Κεραμέως "με δική σας υπογραφή έγιναν διορισμοί αφού αναγνωρίσατε το δίκαιο της ΕΕ και την επαγγελματική ισοτιμία. Αυτό που κάνει το Υπουργείο Παιδείας με τη νομοθετική ρύθμιση, είναι αυτό που προβλεπόταν και ίσχυε, πριν το καταργήσετε το 2019, λίγους μήνες πριν τις εκλογές" τόνισε. "Η διάταξη αυτή αποδεικνύει τον σεβασμό της χώρας στο δίκαιο της Ε.Ε. ως προς την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής ισοδυναμίας του προσωπικού της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης".

  Φίλης: Η κ. Κεραμέως συνεχίζει το ρόλο του ντελίβερι των ιδιωτικών συμφερόντων των κολεγίων

  Ο Τομεάρχης Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης δήλωσε μετά την ψηφοφορία: 

  Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, απομονωμένη κοινωνικά και σε αντίθεση με τη γνώμη του ΔΟΑΤΑΠ, ψήφισε σήμερα -μόνο με τις ψήφους των βουλευτών της- νόμο που υποβαθμίζει τα Δημόσια Πανεπιστήμια προς όφελος των αδιαβάθμητων και υποβαθμισμένων ποιοτικά κολεγίων.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, αντέδρασαν και ζήτησαν πριν τη ψηφοφορία να κατατεθούν στη Βουλή τα στοιχεία που έχουν σταλεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επικαλείται η κ. Κεραμέως πως την δεσμεύουν να προχωρήσει στη ρύθμιση.

  Δεν τα κατέθεσε διότι λέει ψέματα. 

  Αντιθέτως, αυτό που προκύπτει είναι ότι αυτή η κυβέρνηση προχώρησε σε μια ρύθμιση η οποία υποβαθμίζει το δικαίωμα των νέων στη μόρφωση και την εργασία. Μια ρύθμιση η οποία επαναφέρει νόμο της μνημονιακής περιόδου, το νόμο Αρβανιτόπουλου, που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάργησε όταν βγήκαμε από τα μνημόνια και πριν γίνει ο πρώτος διαγωνισμός για τον μόνιμο διορισμό εκπαιδευτικών.

  Είναι λυπηρό, είναι θλιβερό ότι η κ. Κεραμέως συνεχίζει το ρόλο του ντελίβερι των ιδιωτικών συμφερόντων των κολεγίων.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, έχουμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε το παν να μην εφαρμοστεί αυτός ο νόμος, μαζί με το κίνημα των εκπαιδευτικών, των πανεπιστημιακών, των μηχανικών και των φοιτητών. 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ