Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Ιαν-2020 08:47

  Αρχίζουν οι δίκες του "Κουκακίου"

  Αρχίζουν οι δίκες του "Κουκακίου"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Η κομβική και εν πολλοίς αυταπόδεικτη απόφαση αν η ρίψη τσιμεντόλιθων στα κεφάλια αστυνομικών που έκαναν επιχείρηση ανακατάληψης σε μονοκατοικία στο Κουκάκι, είναι πλημμέλημα ή κακούργημα, αναμένεται να ληφθεί τις τρεις επόμενες μέρες από τα αρμόδια δικαστήρια που θα δικάσουν τους συλληφθέντες.   

  Οι μαρτυρίες για τα γεγονότα της δεύτερης επίσης επεισοδιακής επιχείρησης της αστυνομίας στην εκκένωση των υπό κατάληψη κτιρίων στο Κουκάκι, οι εικόνες από τη δημοσιοποίηση του οπτικοακουστικού υλικού των επιχειρήσεων αυτών των οποίων γίναμε κοινωνοί, αλλά και τα απόνερα αυτής τη επιχείρησης που οδήγησαν στην  αντίδραση των αστυνομικών για το βαθμό των κατηγοριών οι οποίες απαγγέλθηκαν εναντίον των 20 συλληφθέντων, θα απασχολήσουν πιθανότατα με την ίδια ένταση τις δικαστικές αίθουσες το επόμενο τριήμερο.

  Τρεις δίκες

  Οι εξ αναβολής δίκες των συλληφθέντων για πλημμεληματικές κατηγορίες, θα διεξαχθούν, στις 22, 23 και 24 Ιανουαρίου, στα ακροατήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων. Παράλληλα, στα χέρια του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Ευάγγελου Ιωαννίδη, βρίσκεται η αίτηση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής με την οποία ζητείται οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στους συλληφθέντες από την εισαγγελία να μετατραπούν από πλημμέλημα σε κακούργημα αλλά και -η πρωτοφανής απαίτηση των αστυνομικών - να ελεγχθούν πειθαρχικά οι εισαγγελείς που άσκησαν τη δίωξη. 

  Η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, απάντησε με ανακοίνωση δια του προϊσταμένου της, έχει διευκρινίσει ότι άσκησε τις πλημμεληματικές διώξεις σε βάρος των συλληφθέντων σύμφωνα με το προανακριτικό υλικό που της είχε προσκομίσει η ίδια η διαμαρτυρόμενη ΕΛ.ΑΣ.

  Πολιτική αγωγή

  Μάλιστα σε μία από τις εκδικαζόμενες υποθέσεις οι αστυνομικοί έχουν δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής, που σημαίνει ότι θα εκπροσωπηθούν από δικηγόρους στο δικαστήριο, ως τα θύματα αυτής της ιστορίας.

  Πράγματι το οπτικοακουστικό υλικό καταγραφής των γεγονότων του Κουκακίου, το οποίο δόθηκε στην δημοσιότητα μετά την άσκηση της δίωξης και την έναρξη των αστυνομικών αντιδράσεων, αποκάλυπτε τους καταληψίες να πετούν από τα παράθυρα του κτιρίου τσιμεντόλιθους, πέτρες και άλλα αντικείμενα στους αστυνομικούς που βρίσκονταν από κάτω και προσπαθούσαν να εισέλθουν στο κτίριο.

  Οι εκπρόσωποι των αστυνομικών κάνουν λόγο για άμεσο δόλο και ανθρωποκτόνο πρόθεση των καταληψιών, αναφέροντας πως "αποδεικνύεται από τις ληφθείσες φωτογραφίες και τα βίντεο που δημοσιεύθηκαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι οι ευρισκόμενοι στο ισόγειο αστυνομικοί δέχονταν από τους επάνω ορόφους του κτιρίου ξύλα, πέτρες, τσιμεντόλιθους και ό,τι άλλο αντικείμενο υπήρχε πρόσφορο στα χέρια των καταληψιών, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό έξι αστυνομικών".

  Τονίζουν δε πως "οι ενέργειες αυτές των καταλήψεων αρκετοί εκ των οποίων συνελήφθησαν, ήταν απολύτως συντονισμένες, προσχεδιασμένες και είχαν ως σκοπό να προκαλέσουν είτε το θάνατο είτε τη βαριά σωματική βλάβη των αστυνομικών".

  Δυο δικογραφίες

  Υπενθυμίζεται ότι, για την συγκεκριμένη υπόθεση, έχουν σχηματιστεί δυο δικογραφίες. Στην πρώτη οι κατηγορούμενοι βαρύνονται κατά περίπτωση, με τα πλημμελήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης, διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, απείθειας και βίας κατά αστυνομικών υπαλλήλων.

  Οι κατηγορούμενοι που περιλαμβάνονται στη δεύτερη δικογραφία αντιμετωπίζουν τα πλημμελήματα της βαριάς σωματικής βλάβης, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και απείθεια.

  Πάντως οι αστυνομικοί που δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής, έχουν επιφυλαχθεί να προσκομίσουν στο δικαστήριο ιατροδικαστικές εκθέσεις που θα αποδεικνύουν τραυματισμό τους από τους καταληψίες.

  Η παραπάνω αίτηση υπεβλήθη αρχικά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πλιώτα, ο οποίος με τη σειρά του διαβίβασε στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών ως καθ' ύλην αρμόδιος να ελέγξει του ισχυρισμούς των καταγγελόντων αστυνομικών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ