Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Ιαν-2020 18:25

  Τράπεζα θα αποζημιώσει συνταξιούχο γιατί της έστειλε κάρτα με απλό ταχυδρομείο

  Τράπεζα θα αποζημιώσει συνταξιούχο γιατί της έστειλε κάρτα με απλό ταχυδρομείο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Ποσό σχεδόν 2.000 ευρώ (όσα σήκωσαν από το λογαριασμό της και αποζημίωση για ηθική βλάβη άλλα 200, καλείται για πρώτη φορά να καταβάλλει τράπεζα σε συνταξιούχο γιατί έστειλε την κάρτα και το pin της  με απλό ταχυδρομείο και όχι συστημένο με αποτέλεσμα να χαθεί. Η απόφαση έχει σημασία διότι είναι η πρώτη που αναγνωρίζει  υποχρέωση των Τραπεζών, να αποστέλλουν τις κάρτες (αναλήψεων και πιστωτικές), όπως και τους κωδικούς των αναλήψεων (Pin), μόνο με συστημένη επιστολή και όχι με απλό ταχυδρομείο, παρά το γεγονός ότι δεν προβλέπει κάτι σχετικό στο τραπεζικό δίκαιο. 

  Με την υπ΄ αριθμ. 3446/2019  απόφαση της η Ειρηνοδίκης  Αθηνών Ακριβή Ερμίδου υποχρέωσε την Τράπεζα να πιστώσει στο λογαριασμό της 76χρονης το ποσό που σήκωσαν παράνομα άγνωστοι από Μηχάνημα Αυτόματης Ανάληψης (Α.Τ.Μ.), καθώς είχαν στα χέρια τους τόσο την κάρτα όσο και το κωδικό ανάληψης που είχε στείλει η Τράπεζα με απλό και όχι συστημένο ταχυδρομείο, όπως και το ποσό των 200 ευρώ για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστην από ενέργειες των υπαλλήλων της Τράπεζας.

  Η συνταξιούχος είχε ζητήσει έκδοση νέας κάρτας αναλήψεων και νέου κωδικού, λόγω της απώλειας αυτής που είχε μέχρι τότε. Η κάρτα ήταν συνδεδεμένη με τον Τραπεζικό λογαριασμό που κατατίθεται η μηνιαία σύνταξή της. Όμως η κάρτα καθυστερούσε και όταν ρώτησε την ενημέρωσαν ότι είχαν γίνει με την νέα αποσταλθείσα κάρτα και αναλήψεις ύψους περίπου 2.000 ευρώ.  Συγκεκριμένα έγιναν αναλήψεις από τον λογαριασμό της, μέσω Α.Τ.Μ. διαφόρων ποσών όπως 840 ευρώ, 540 ευρώ και 1.158 ευρώ, δηλαδή συνολικά 1.998 ευρώ.

  Εξώδικα

  Η 76χρόνη μέσω του δικηγόρου της Αριστείδη Καραμπασιάδη απέστειλε 3 εξώδικες επιστολές διαμαρτυρίας και τελικά προσέφυγε στη Δικαιοσύνη όπου δικαιώθηκε με το σκεπτικό – παρά το γεγονός ότι δεν προβλέπεται στο τραπεζικό δίκαιο, και δεν υπάρχει προγενέστερη σχετική νομολογία, ότι οι Τράπεζες οφείλουν να λαμβάνουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία και ασφάλεια των συναλλαγών τους με τους καταθέτες, μεταξύ των οποίων είναι και η υποχρέωσή τους για αποστολή των επίμαχων στοιχείων μόνο με συστημένη επιστολή.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων