Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Ιαν-2020 09:02

  Ο Αθανάσιος Ράντος, επικρατέστερος για την επόμενη μέρα στο ΣτΕ

  Ο Αθανάσιος Ράντος, επικρατέστερος για την επόμενη μέρα στο ΣτΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Αλλαγές (και) στην κορυφή του Συμβουλίου Επικρατείας φέρνει η δήλωση αποχής της μέχρι σήμερα προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου Αικατερίνης Σακελλαροπούλου από την άσκηση των καθηκόντων της, λόγω του ότι προτάθηκε για Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

  Η – πλέον- βέβαιη εκλογή της στην Προεδρία της Δημοκρατίας, οδηγεί σε επιλογή νέου προέδρου στο δικαστήριο του οποίου υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος επί 14 μήνες.  

  Αμέσως μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της από τον πρωθυπουργό, η κ. Σακελλαροπούλου ολοκλήρωσε τη δήλωσή της με τη φράση "…θεωρώ αυτονόητο και δηλώνω ότι, από τη στιγμή αυτή, απέχω από την άσκηση των δικαστικών μου καθηκόντων".

  Αυτομάτως καθήκοντα προεδρεύοντος θα αναλάβει ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος Αθ. Ράντος, ενώ ουσιαστικά δεν αλλάζει τίποτα  η αποχή της προέδρου του από την άσκηση των καθηκόντων της, και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

  Κι αυτό γιατί στις εκκρεμείς σημαντικές υποθέσεις με έντονο κοινωνικό αντίκτυπο, όπως για παράδειγμα οι υποθέσεις των περικοπών συντάξεων, δώρων και επιδομάτων, στις οποίες μέχρι σήμερα προήδρευε η κ. Σακελλαροπούλου θα προεδρεύει στο εξής, ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος της κάθε σύνθεσης. Δηλαδή, θα ηγείται της κάθε σύνθεσης της Ολομέλειας ένας δικαστής που ήδη γνωρίζει τις υποθέσεις, καθώς συμμετείχε από πριν στην εκδίκαση αυτών.

  Η επόμενη μέρα

  Ο Αθ. Ράντος είναι ένα πρόσωπο που χαίρει εκτιμήσεως στο χώρο της Δικαιοσύνης. Είναι ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του ΣτΕ και ένας από τους κορυφαίους δικαστές της χώρας. Είναι δε ένα πρόσωπο που – κατά γενική ομολογία- αδικήθηκε όταν δεν επελέγη, για λόγους άσχετους με τα υπηρεσιακά του καθήκοντα, πρόεδρος του ΣτΕ , τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή η αδικία, λένε δικαστικές πηγές, πιθανόν, ήρθε η ώρα να αποκατασταθεί.

  Άλλωστε ο συγκεκριμένος δικαστής, για την επάρκεια του οποίου μιλούν άπαντες οι νομικοί της χώρας, έχει πολλάκις δεχτεί σφοδρά "πυρά" για λόγους άσχετους με την άσκηση των υπηρεσιακών του καθηκόντων.

  Η προσωρινή αντικατάσταση δεν είναι πρόβλημα αφού θα ασκήσει καθήκοντα ο κ. Ράντος, ο οποίος όμως αποχωρεί από το δικαστικό σώμα, λόγω συνταξιοδότησης, τον ερχόμενο Ιούνιο. Το είχε άλλωστε ξανακάνει από την ημέρα που παραιτήθηκε τον Μάιο του 2018 ο κ. Σακελλαρίου και μέχρι τον Οκτώβριο που επελέγη η κ. Σακελλαροπούλου.

  Το ερώτημα είναι τι θα γίνει στην επόμενη μέρα και προφανώς έως το καλοκαίρι. Πληροφορίες αναφέρουν πως βασική πρόταση είναι να παραμείνει στο "τιμόνι" του ΣτΕ έως το καλοκαίρι ο Αθ. Ράντος. Αυτό βέβαια θα πρέπει να γίνει με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου και κατόπιν πρότασης του υπουργού Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρα. Πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που θεωρείται σφόδρα πιθανό, δεδομένων των επιστημονικών προσόντων αλλά και της θέσης που έχει ο κ. Ράντος στην επετηρίδα.

  Υποθέσεις

  Το αμέσως χρονικό διάστημα το ΣτΕ καλείται να αποφανθεί για σημαντικές υποθέσεις, που έχουν έντονη κοινωνική αλλά και πολιτική σημασία. Ενδεικτικά αξίζει να σημειωθεί ότι το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο πέραν της απόφασης που αναμένεται να εκδώσει για το ζήτημα της συνταγματικότητας ή μην των περικοπών σε συντάξεις, δώρα και επιδόματα, που έγιναν σύμφωνα με τις μνημονιακές επιταγές, θα πρέπει να αποφανθεί για το ζήτημα της απομάκρυνσης της Βασιλικής Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, για το αν θα πρέπει ή όχι να εκδοθεί στη Γαλλία ο Ρώσος Αλεξάντερ Βίννικ όπως αποφάσισε ο υπουργός Δικαιοσύνης αλλά και για το εάν νόμιμα παύτηκε των καθηκόντων του με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Ιωάννης Αναστασάκης.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ