Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Ιαν-2020 13:11

  Συνάντηση Γ. Γεωργαντά με τον πρόεδρο της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων

  Συνάντηση Γ. Γεωργαντά με τον πρόεδρο της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αντικείμενο της συνάντησης του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γεώργιου Γεωργαντά, αρμόδιου για θέματα απλούστευσης διαδικασιών με τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρη Βερβεσό, ήταν το ζήτημα της επιτάχυνσης των διοικητικών διαδικασιών και της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων από την πλευρά των δικηγόρων.

  Συγκεκριμένα, κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ολομέλειας, τέθηκαν τα εξής ζητήματα:

  1. Ζητήθηκε η ένταξη στο ΕΣΠΑ (ως επιλέξιμης δαπάνης) της αναβάθμισης της ΤΝΠ του ΔΣΑ ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ, προκειμένου να παρέχονται στους δικηγόρους Αθηνών υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νομικής πληροφορικής, με τα πλέον προηγμένα τεχνολογικά μέσα.

  2. Με δεδομένο ότι η χρήση ψηφιακών υπογραφών από τους δικηγόρους είναι αναγκαίο προαπαιτούμενο για πλήθος σπουδαιότατων ψηφιακών διαδικασιών, όπως η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων στα πολιτικά και διοικητικά δικαστήρια, τέθηκε το ζήτημα της συντόμευσης του χρόνου λήξης της ισχύος των ψηφιακών υπογραφών του συστήματος ΕΡΜΗΣ, που έχουν δοθεί στους δικηγόρους και η ανάγκη παράτασής τους.

  3. Τονίστηκε η ανάγκη επέκτασης της διαλειτουργικότητας του ΟΠΣ Ολομέλειας με τα πληροφοριακά συστήματα του Ελληνικού Δημοσίου, ώστε οι δικηγόροι να μπορούν να πιστοποιούνται αυτομάτως και εξ αποστάσεως στις δημόσιες υπηρεσίες, και να διευκολύνονται έτσι στη λήψη πιστοποιητικών και εγγράφων, για τη λήψη των οποίων σήμερα απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία, πολύωρη αναμονή και γραφειοκρατική καθυστέρηση.

  4. Επείγει να επιτευχθεί διαλειτουργικότητα με το ηλεκτρονικό κτηματολόγιο, ώστε οι συνάδελφοι να μπορούν να πραγματοποιούν ηλεκτρονικά α) την καταχώριση εγγραπτέων πράξεων (εμπράγματων αγωγών και αποφάσεων προσημείωσης υποθήκης) στα Κτηματολογικά Γραφεία, β) έρευνα στα κτηματολογικά στοιχεία για όλες τις περιοχές όπου έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση, γ) την παραγγελία, πληρωμή και χορήγηση πιστοποιητικών από τα Κτηματολογικά Γραφεία.

  5. Τέλος, εκτέθηκαν τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στην Α' φάση εφαρμογής του ΟΣΔΔΥ ΠΠ, ιδίως στην παρακολούθηση της ηλεκτρονικής ροής μήνυσης, και ζητήθηκε η άμεση αντιμετώπισή τους.

  Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αναγνώρισε τη σπουδαιότητα των ζητημάτων που τέθηκαν για την καθημερινότητα των δικηγόρων και δεσμεύθηκε ότι θα τα μελετήσει και θα προβεί σε όποιες ενέργειες θεωρήσει σκόπιμες.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ