Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 15-Ιαν-2020 20:00

  Ένοχος για insider trading ο Τηλέμαχος Λαβίδας από Δικαστήριο της Νέας Υόρκης

  Ένοχος για insider trading ο Τηλέμαχος Λαβίδας από Δικαστήριο της Νέας Υόρκης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16 Ιανουαρίου 00:21

  Ένοχος κρίθηκε ο Τηλέμαχος Λαβίδας από ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν για την εμπλοκή του σε υπόθεση insider trading. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του ο κ. Λαβίδας θα ασκήσει έφεση ενώ θα  υποβάλλει την παραίτησή του από κάθε θέση ευθύνης που κατέχει σήμερα.

  Ειδικότερα, οι κατηγορίες αφορούσαν τη διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών για μια εισηγμένη εταιρεία βιοτεχνολογίας προς στενό του φίλο, Έλληνα χρηματιστή, ο οποίος, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, είναι μέρος ενός παγκόσμιου δικτύου insider-trading.

  Ο 39χρονος Τ. Λαβίδας κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες, επτά στο σύνολο, που αντιμετώπιζε. Η ποινή του θα ανακοινωθεί στις 17 Απριλίου και βρίσκεται αντιμέτωπος με έως και 8 έτη φυλάκισης.

  Η ετυμηγορία σηματοδοτεί μεγάλη νίκη για τη γενική εισαγγελία του Μανχάταν που ερευνά επί χρόνια το παράνομο δίκτυο insider trading που διακινούσε εμπιστευτικές πληροφορίες για εταιρείες του φαρμακευτικού κλάδου. Οι αρχές εκτιμούν ότι το δίκτυο έχει αποφέρει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε παράνομα κέρδη. Παρά το γεγονός ότι ο Τ. Λαβίδας, διαδραμάτισε μικρό ρόλο στην σκευωρία, η δίκη του στο Μανχάταν "έριξε φως" στον τρόπο με τον οποίο ένας διεφθαρμένος Ελβετός traders και άλλοι εκμεταλλεύονταν τις επαφές τους σε τρεις ηπείρους για να μεταφέρουν πληροφορίες που επηρέαζαν την αγορά.

  Μάρτυρας της δίκης είπε στους ερευνητές ότι το insider trading έχει γίνει "σπορ" στο εξωτερικό με επενδυτικούς τραπεζίτες, στελέχη επιχειρήσεων και traders από όλο τον κόσμο να συμμετέχουν σε ένα δίκτυο συναλλαγών που μεταφέρει εμπιστευτικές πληροφορίες εισηγμένων επιχειρήσεων.

  Ο Τ. Λαβίδας κρίθηκε ένοχος για τη διαρροή πληροφοριών της Ariad Pharmaceuticals, τις οποίες πήρε από τον πατέρα του που συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο. Ο Λαβίδας ενημέρωσε τον Γ. Νίκα, Έλληνα επιχειρηματία με ακίνητα και εστιατόρια στη Νέα Υόρκη, ο οποίος χρησιμοποίησε τις πληροφορίες για να αποκομίσει κέρδη 4,7 εκατ. δολαρίων από trading, σύμφωνα με τους εισαγγελείς. Ο Τ. Λαβίδας φέρεται να έλαβε λιγότερα για την προσφορά του. Σύμφωνα με τους εισαγγελίες, εμπιστεύτηκε τις πληροφορίες λόγω της φιλίας του με τον Γ. Νίκα και σε αντάλλαγμα για μια επένδυση 500.000 δολαρίων από τη σύζυγο του Νίκα στην startup του με μπάρες διατροφής, Mediterra Inc.

  Ο δικηγόρος υπεράσπισης του Τ. Λαβίδα δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο. Πριν λίγες ημέρες είχε ισχυριστεί ότι οι μαρτυρίες που παρουσιάζονται από τους εισαγγελείς της Νέας Υόρκης δεν υποστηρίζουν καμία από τις κατηγορίες εναντίον του κ. Τηλέμαχου Λαβίδα, υπογραμμίζοντας, μάλιστα, πως ο πελάτης του πιστεύει ότι οι ένορκοι θα αποφανθούν αβίαστα ότι είναι αθώος και σύντομα θα βρεθεί και πάλι με την οικογένειά του. Ο ίδιος σημείωνε ότι οι εισαγγελείς δεν έχουν αποδείξει ότι ο κ. Τηλέμαχος Λαβίδας ήταν η πηγή των εμπιστευτικών πληροφοριών για την αμερικάνικη εταιρεία Ariad.

  Αντιθέτως, το διεθνές κύκλωμα εκμετάλλευσης εμπιστευτικών πληροφοριών (insider trading scheme) είχε στη διάθεσή του ένα εκτεταμένο δίκτυο πληροφοριοδοτών. 

  Θα ασκήσει έφεση 

  Σε ανακοίνωση που απέστειλε ο δικηγόρος του κ. Λαβίδα στα μέσα ενημέρωσης αναφέρει: "Προφανώς είμαστε απογοητευμένοι με τη σημερινή απόφαση και σκοπεύουμε να ασκήσουμε έφεση.
  Ο κ. Τηλέμαχος Λαβίδας διατηρεί την εμπιστοσύνη του στην Αμερικανική δικαιοσύνη. Ενώ θα εκκρεμεί η εκδίκαση της έφεσης, ο κ. Τηλέμαχος Λαβίδας υποβάλλει την παραίτησή του από κάθε θέση ευθύνης που κατέχει σήμερα, θέση που φιλοδοξεί να διεκδικήσει εκ νέου όταν λάβει τέλος αυτή η δοκιμασία".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ